Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Särbons besked: Så blir Vilks begravning

Sista filmen på Lars Vilks innan olyckan på E4
Lars Vilks särbo Maj berättar om sorgen och planerna för begravningen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Lars Vilks omkom i en trafikolycka på E4 utanför Markaryd.
Foto: CZAREK SOKOLOWSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Sorgen efter konstnären Lars Vilks är stor.

Några veckor efter att han omkommit i en trafikolycka meddelar nu Maj, hans särbo, att begravningen kommer att hållas i en väldigt liten krets.

– Jag vill att det ska bli ett värdigt farväl till Lars, säger hon till SVT Helsingborg.

Över tre veckor har gått sedan olyckan på E4 utanför Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser, som befann sig i samma bil och arbetade inom personskyddet, omkom. 

Efteråt har många uttryckt sin sorg och saknad efter Vilks.

Hans särbo sedan 35 år tillbaka, som vi kallar Maj men som egentligen heter något annat, berättar nu i en intervju med SVT Nyheter Helsingborg om planerna för begravningen. Det blir ingen offentlig tillställning, förklarar hon.

– Jag vill att det ska bli ett värdigt farväl till Lars. Det kommer att vara i en väldigt liten krets, säger hon i intervjun.

Lars Vilks levde under hot

Hotbilden mot Lars Vilks har varit stor ända sedan flera av hans teckningar som föreställde profeten Muhammed som rondellhund publicerades i augusti 2007. Även efter hans död har hat fortsatt välla in och i islamistiska kretsar har Lars Vilks död hyllats på bland annat sociala medier.

2010 fick konstnären livvaktsskydd dygnet runt, något som påverkade och begränsade livet kraftigt för paret, vilket Maj tidigare har uttryckt kritik mot polisen för.

– Jag är så förbannad över hur polisen behandlade oss. De gjorde det inte lättare för oss att leva, de gjorde det svårare. Och så till slut kom döden, sa hon till Kvällsposten kort efter dödsolyckan.

”Alldeles gråvit i ansiktet”

Men samtidigt var det tack vare det ständiga skyddet som Lars Vilks kunde slappna av bakom fasaden av att inte visa någon rädsla, berättar särbon Maj för SVT.

I intervjun tar hon upp en händelse där en nära vän ringde till Vilks och berättade att hans bostad hade brunnit och att alla fönster var sönderslagna.

– Jag minns så väl att Lars blev alldeles gråvit i ansiktet när han fick höra de orden. Då var han rädd, det sa han flera gånger till mig. Men han skulle inte visa det utåt för journalister som intervjuade honom.

TV: Hör en av de sista intervjuerna med Lars Vilks

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!