Sara Lundblad: Vet att det finns vittnen som skulle kunna fria mig

Kvällsposten träffar Sara Lundblad i ett litet trångt rum på häktet i Kalmar. Om några dagar ska hon flyttas till kvinnofängelset Hinseberg utanför Göteborg för att börja avtjäna sitt fängelsestraff för mord som hon dömts för att ha begått tillsammans med sin före detta pojkvän Martin Törnblad, 23.
Foto: Privat

KALMAR. Sara Lundblad, 27, gråter när hon pratar om sin pappa. Frågan är varför?

En orsak kan vara att hon gråter av ånger för att ha mördat sin egen pappa, mångmiljonären Göran Lundblad, 62. Eller är det tårar hos den som dömts oskyldig till 18 års fängelse?

– Det finns vittnen som kan fria mig, påstår Sara Lundblad själv men tre instanser tror inte på henne.

Kvällsposten träffar Sara Lundblad i ett litet trångt rum på häktet i Kalmar. Om några dagar ska hon flyttas till kvinnofängelset Hinseberg utanför Örebro för att börja avtjäna sitt fängelsestraff för mord som hon dömts för att ha begått tillsammans med sin före detta pojkvän Martin Törnblad, 23.

Den här dagen är hon en ung kvinna. När hon försätts på fri fot kommer hon att vara cirka 40 år gammal.

Sara Lundblad sitter med ryggen mot ett litet fönster där kan man ana det solsken som finns utanför. Enda utsikten är mot ett plåttak som skiftar i grått och blått.

I detta trånga rum sitter Sara Lundblad klädd i en grön tunn bomullströja och svarta Addidas-byxor och tofflor. Håret är i samlat liten fläta som sticker fram över vänster axel.

Sara Lundblad: "Alla ljuger"

Hon anser att svenskt rättsväsende svikit henne och anklagar polis och åklagare för att ha feltolkat vittnen för få henne att framstå som skyldig.

– Jag kan tycka att alla ljuger, i princip, säger hon i intervjun med Kvällsposten.

Men det är precis vad tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen anser att hon gjort.

Hennes uppfattning är denna:

Alla mina uppgifter jag sagt till polisen går att kontrollera och är riktiga. Polis och åklagare har inte granskat det för att öka min trovärdighet.

Snart får hon tillbaka sin dator av polisen och planerar att gå igenom den. I datorn kan det enligt henne finnas bevis som hon menar att polis och åklagare bortsett ifrån.

– Folk har utnyttjat den här situationen för att försäkra sig om att jag måste bli fast och jag kan tycka att det är läskigt, att folk kan få hitta på saker som är fel, säger hon.

Sara Lundblads antydan om att det finns någon form av konspiration har inte upptäckts av de tre instanser som anser henne vara skyldig till mord.

I praktiken har man slagit fast att hennes förklaringar inte håller.

Pengar motiv till mordet

■ Göran Lundblad var en lugn, saklig och anspråkslös man som levde sitt liv utan stora åthävor, enligt vittnen
Han var god för cirka 50 miljoner kronor.
Den förmögenheten kostade honom livet.
Att pengar är motivet till mordet på Göran Lundblad är alla överens om. Det framgår av domarna i både tingsrätt och hovrätt.
■ Ändå var han inte den som utåt visade sin förmögenhet. Göran Lundblad var, tycks det som, en anspråkslös man.
Han var en något kortvuxen man med glasögon och begynnande grön starr. I polisanmälan som skrevs när han anmäldes som försvunnen beskrevs Göran Lundblad som rätt kraftigt byggd efter år av hårt arbete. Han besvärades av diabetes och medicinerade för detta.
– Lugn och saklig, säger en jurist som haft mycket med honom att göra.
■ Göran Lundblad levde ensam efter två skilsmässor, Han fick två barn, två döttrar som är halvsyskon. Sara Lundblad är äldst.
Han har uppfattats av andra som sparsam men inte snål, och allra minst mot sina två döttrar. Överdåd verkar inte ha varit något som passade in i hans livsstil.
Han var snarare den som egenhändigt renoverade sina fastigheter och själv arbetade i sin egen skog.
■ Ett avsteg från denna anspråkslösa livsstil finns dock dokumenterat. Den 14 juni 2012 köpte han för 1,3 miljoner kronor en vit, Mercedes Benz SL 350.
Det är en bil i absoluta lyxklassen, en cabriolet, som stack ut. I Norra Förlösa, lantbrukarsamhället några mil norr om Kalmar, där han bodde på sin gård är en sådan bil ovanlig. Göran Lundblad hann visa den för flera vänner och var påtagligt förtjust, enligt vittnen.
Den glädjen varade inte länge.  Cirka två månader efter att han köpt bilen mördades Göran Lundblad.
Bilen är numera såld av dödsboet.

Stämplad som fadermördare

Sanningen för Sara Lundblads del, som den ser ut efter att Högsta domstolen fastställt domen på 18 år fängelse, är brutal. Hon är stämplad som en fadermördare och hon gjorde det för att komma över marker, fastigheter och skog.

Denna förmögenhet på sammanlagt cirka 50 miljoner kronor skapades av Sara Lundblads pappa tillsammans med hennes farfar.

– De hade ju det här pipföretaget Pipenta. Det är därifrån allt kommer. Det gick med vinst och sedan hade min farfar ett annat företag också vid sidan av. Det gjorde termostater och gick ju jättebra det företaget, säger Sara Lundblad.

Sara Lundblad är äldsta dottern och var utsedd att ta över verksamheten. Övertagande skulle ske stegvis. För nio år sedan fick hon 18 år gammal överta sin farfars andelar som gåva.

Den gåvan blev många år senare, närmare bestämt i augusti 2012, ett påstått motiv till mordet på Göran Lundblad.

Hennes utbildning valdes för att ge henne rätt kunskaper att förvalta släktens förmögenhet, framför allt skogen.

– Jag gick ju i skogsskola och allt möjligt. Och sedan gick jag ju på gymnasiets ekonomlinje. Så det där kunde jag, säger hon.

Göran Lundblad dotterns mentor

Göran Lundblad var dessutom inte bara pappa, Han var även sin dotters mentor. De arbetade tillsammans, sida vid sida. Det säger Sara Lundblad men det framgår också av ett intyg han skrivit.

Många vittnen i tingsrätten säger att jag och pappa var tajta.

Sara Lundblad kan med andra ord en hel del. Hon vet också hur man hanterar röjsåg, motorsåg, stora skogsmaskiner och kan göra affärer.

Det är ungefär vad som krävs av den som till exempel ska driva skogsbruk och vara fastighetsägare.

Eller av någon som tillsammans med sin pojkvän bestämt att en person stod i vägen för deras lycka och därför måste röjas ur vägen med till exempel en skogsmaskin. Så har det låtit på bygden långt innan hon och Martin Törnblad dömdes.

– Det där är bara spekulationer, säger Sara Lundblad

Göran Lundblads egna ord om sin dotter

I ett dokument skriver Göran Lundblad utförligt med egna ord om Sara Lundblad – hans egen dotter som nu är dömd för att ha mördat honom.

Vid den här tidpunkten, hade hennes förhållande med Martin Törnblad inte blivit ett problem.

Intyget skrevs 2009 när hon skulle börja på en skogsskola. Sara Lundblad var då fortfarande hälftenägare till sin pappas skogs- och jordbruksmark.

"Jag vill som far till Sara berätta lite om vad hon sysslat med och deltagit i under så gott som hela sin uppväxt och speciellt då under skollov. Vi bedriver jord- och skogsbruk där skogsbruket är den dominerande inriktningen." 

"Sara har deltagit i all våran verksamhet och har om hon inte utfört alla arbetsuppgifter varit med " andra änden" så att säga. Hon har mer och mer blivit intresserad för verksamheten".... "och vill skaffa sig en gedigen utbildning därför".

Bevisen framkom sent

Det är ett faktum att mordet på Göran Lundblad genomfördes med grym precision. Det skulle kunna vara det perfekta brottet. Polisen visste inte om att han var avliden eller var han kropp fanns under två års tid.

Åklagare inledde till slut i hemlighet en förundersökning mot Sara Lundblad och Martin Törnblad som fick sina telefoner avlyssnade.

Hon ser det beslutet, att misstänka henne, som ett i raden av många falska påståenden och rykten som spreds – men misstankarna att hon och Martin Törnblad mördat henne pappa. Sådana misstankar fanns tidigt.

– Jag blir falskt anklagad att jag skulle ha planerat att köra över pappa i skogen, bara för att jag är kvinna och kör i skogen. Det är så de lägger fram det. Jag har de kunskaperna varför skulle jag inte kunna köra över pappa, utbrister hon vid ett tillfälle under intervjun.

De avlyssnade samtalen gav inga bevis mot dem. Bevisen kom senare.

Den som mött henne och Martin Törnblad slås snabbt av hur olika de är som personer. Martin har beskrivits som lösmynt, lögnaktig och grandios i sin framtoning. Han är också utåtriktad.

Sara Lundblad är en mer sluten person.

Hon är en tillbakadragen, mer exakt i sitt sätt men också bestämd och nästan stram i sin framtoning. Hon berättar väldigt lite om sig själv. Det märks under intervjun.

– Jag är uppfostrad att inte visa känslor. Man ska till exempel inte gråta, säger hon och kan samtidigt inte hålla tillbaka tårarna. Särskilt inte när hon pratar om sin pappa.

Uppfostrad att hålla tyst

Hon är också uppfostrad att hålla tyst om sina och pappans affärer.

Familjens affärer håller man inom familjen. Jag visste vad jag hade honom och han visste var han hade mig.

En sådan affär som ska ha hållits inom familjen var att hon hösten 2011 överlät sin andel av fastigheterna som hon fått av sin farfar på sin pappa.

Sara Lundblad hävdar att det var av skattetekniska skäl. Det finns vittnen som berättat en annan version, att Göran Lundblad var misstänksam mot hennes relation till Martin Törnblad. Han ska ha talat om sin oro att familjens pengar gick till dotterns pojkvän.

Just den här uppgörelsen blev senare en komplikation efter att Göran Lundblad försvunnit.

Martin Törnblad som tidigare hade varit en ovälkommen gäst hos Göran Lundblad flyttade en tid efter försvinnande in i Lundblads hem.

Vad hade din pappa gjort om han kommit hem och sett Martin Törnblad i sitt eget hus?

– Han hade slängt ut honom, säger Sara Lundblad.

Hon beskriver det själv som att hon efter en tid kom att bli helt dominerad av sin före detta pojkvän efter att de blivit sambor. Misstanken att det kunde bli så hade hennes pappa när han var i livet. Göran Lundblad försökte sära på paret vilket fick motsatt effekt på dottern, enligt henne själv.

– Ju mer pappa tryckte på att Martin inte var bra för mig desto mer tydde jag mig till Martin, säger hon.

"Martin har styrt mig"

Sara Lundblad påstår att hennes förhållande med Martin Törnblad kom att spåra ur. Hon beskriver det som destruktivt.

Martin har styrt mig. Så känner jag. Han har kört något falskt spel med mig känns det som. Han har utnyttjat mig.

Sara Lundblad medger att det är ett motsägelsefullt påstående. Hon var affärskvinna, förmögen och lät den nästan fyra år yngre Martin få total kontroll över hennes liv.

– Men så var det, säger hon.

Att det blev ett par förklarar hon med att Martin Törnblad var charmig, uppvaktande och uppmärksam.

Var det ditt första riktiga förhållande?

– Ja, säger Sara Lundblad.

Utnyttjande som hon påstår ska ha skett handlar bland annat om hur Martin Törnblad kom att försöka styra över hennes pappas ägor, och henne. Det är belagt i olika förhör med vittnen. Hon är alltså inte ensam om den åsikten.

Hon lånade även ut över en miljon kronor till Törnblads företag som var ekonomiskt pressat.

– Jag blev lovad att få tillbaka pengarna bara jag bad om det, säger hon.

Törnblads företag i konkurs

Det löftet har inte gått att hålla. Törnblads företag har försatts i konkurs. Det finns två bidragande faktorer som orsakade det ekonomiska sammanbrottet.

En faktor är vad Martin Törnblad själv uppger i en intervju med Kvällsposten. Han och den okände person som han påstår mördade Göran Lundblad hade räknat med att Sara Lundblad var hälftenägare tillsammans med sin pappa. Därmed skulle det inte finnas några problem att få kontroll över hennes ägor och pengar när hennes pappa inte fanns där som ett hinder.

Men så var det inte.

Sara Lundblad ska ha hemlighållit för sin pojkvän att hon i november 2011 överlåtit sin ägarandel till sin pappa. Det kom som en total överraskning för Martin Törnblad.

Du berättade inget?

– Nej, de hade ju så mycket koll på allt annat så då kunde de lika gärna ha kollat det. Det berättade jag senare efter att pappa varit försvunnen ett tag, säger Sara Lundblad.

Hon påstår sig ha tigit för att se vad som betydde mest för Martin Törnblad – hon eller hennes tillgångar.

Just denna uppgörelse blev ett hinder för Martin Törnblads planer. Istället för att Sara Lundblad fick kontroll över tillgångarna sattes dessa under förvaltning av en god man. De blev sammanlagt tre förvaltare. En slutade efter att ha pressats hårt, den tredje var mer hårdhänt och höll ett hårt grepp om Göran Lundblads tillgångar. Den tredje fungerade bättre, enligt Sara Lundblad.

"Han drömde mycket"

Men någon full kontroll fick hon inte.

Sett ur Martin Törnblads perspektiv var det ett dråpslag. Den framtid han sett framför sig raserades, enligt Sara Lundblad.

– Han drömde mycket, säger hon.

Vad drömde han om?

– Jag och han skulle vara tillsammans i evigheter. Jag och han skulle ha hans pappas gård och jag skulle ha Ställegården, pappas gård alltså, vi skulle bo där och sköta allting. Sedan sa hans bror att han skulle ta hand om Stigtomta (en annan av Lundblads fastigheter red. anm.) och sköta om den gården

– Ja, herregud, vilka planer han hade, säger hon.

Det blev ingen sådan framtid. I stället blev det en dom för båda på 18 års fängelse för mord som efter sedvanlig avräkning blir sammanlagt 12 år.

Vägen till de fällande domarna inleddes för nästan exakt ett år sedan, i juni 2014. Då greps Sara Lundblad och Martin Törnblad som misstänkta för mordet på Göran Lundblad och hans kropp hittades gömd i en grävd grop i en åker.

Sara Lundblad hade vid den här tidpunkten lämnat Martin Törnblad och flyttat från Norra Förlösa till Stigtomta, 29 mil bort.

– Jag hade i princip gjort slut med Martin, berättar hon.

Sara Lundblad, 27, är dömd till 18 års fängelse för mordet på sin pappa. Kvällsposten har träffat henne i häktet där hon sitter i väntan på att få avtjäna fängelsestraffet.
Foto: Privat
Här mördades Göran Lundblad. Enligt polisens utredning var det här Göran Lundblad sköts till döds. Han använde rummet som sovrum, men efter att han försvann gjordes rummet om till matrum. Rummet målades och tapetserades bland annat om.
Sara Lundblad är dömd för att ha mördat sin pappa. Tillsammans med tidigare pojkvännen Martin Törnblad har både tingsrätt och hovrätt ansett henne skyldig till mordet.
Foto: Anna Hållams
Martin Törnblad har tidigare berättat från häktet för Kvällsposten om mordet på Göran Lundblad.
Foto: Micke Ölander
Nyckelvittnet. Göran Lundblad var försvunnen i två år innan han hittades. Det var Therese Tang som fick Martin Törnblad att berätta om mordet och var Göran Lundblad var nedgrävd. Efter att hon slog larm till polisen kunde Göran Lundblads kropp hittas. Therese Tang var polisens huvudvittne i utredningen.
Foto: Anna Hållams
Spåren skulle tvättas bort. Enligt åklagaren försökte kärleksparet tvätta bort alla bevis med rengöringsmedlet Cillit Bang, bland annat rengjordes väggar och tak med rengörningsmedlet . De använde stora mängder av medlet och lyckades nästan utplåna spåren, men polisen lyckades hitta tillräckligt med bevis för att mördarna skulle fällas.
Här grävdes Göran Lundblad ned. Efter mordet gjordes en grav till Göran Lundblad på en åker. Här grävdes hans kropp ned och låg här tills Martin Thörnblad berättade om mordet för nyckelvittnet Therese Tang, och kroppen kunde hittas. Fyndet av kroppen blev början till lösningen på utredningen.
Foto: Karl Nilsson
Ett av bevisen. Ett par glasögon hittades kastade på Göran Lundblads gård. Tekniker kunde senare slå fast att det sannolikt var Göran Lundblads glasögon. Det blev en del i bevisningen i mordutredningen.
Göran Lundblad försvann spårlöst sommaren 2012. Det visade sig två år senare att han mördats för sina miljoner. Hans dotter Sara och hennes tidigare pojkvän Martin Törnblad är dömda för mordet. Högsta domstolen avslog i torsdags deras överklagan. Därmed vinner domen nu laga kraft.
Foto: Privat
Här bodde Göran Lundblad – och här mördades han. Hans gård ligger i Förlösa utanför Kalmar. Gården renoverades delvis invändigt efter hans försvinnande, men när hans döda kropp hittades spärrade polisen av gården och hittade senare flera bevis som tyder på att det var här han mördades.
Foto: Karl Nilsson
1 / 10

Huvudvittnet Therese Tang

Efter att ha varit tillsammans med honom i fem år ville hon inte längre. Det var också då Martin Törnblad valde att avslöja för Therese Tang hur Göran Lundblad mördades.

Sara Lundblad tror sig veta varför.

Han klarade inte av tanken att jag skulle gå ifrån honom. Han var svartsjuk och ville straffa mig för att jag ville avsluta vårt förhållande.

Martin Törnblad hade några dagar innan de greps sökt upp Sara Lundblad i Stigtomta. Hon ville inte att han skulle komma dit.

– I tingsrätten och även i hovrätten har jag valt att inte tala om Martins och mitt förhållande. Jag borde ha berättat. Då kanske de hade förstått hur jag fungerar, hur pass nedtryckt jag har varit av Martin, säger hon.

Martin Törnblads besök i Stigtomta blev dramatiskt enligt Sara Lundblad vilket också bekräftats av vittnen som hörts i förundersökningen.

Under några dygn samtalade de, bråkade och Sara Lundblad ska ha gett honom en förhoppning om återförening.

– Jag försökte ge honom falsk trygghet, säger hon själv.

Mötet i Stigtomta blev det sista som Martin Törnblad och Sara Lundblad hade med varandra i frihet. Den 19 juni körde han till Therese Tang, som senare blev huvudvittne, och avslöjade hur Göran Lundblad mördats.

– I dag är jag glad över att mitt och Martins förhållande är slut. Jag vet inte hur han ser på det och jag skiter fullständigt i det. Det känns bara skönt. Han kan inte göra mig mer illa än så, säger hon.

Mördad i sin säng

Från den dagen då polisen hämtade Sara Lundblad har hon suttit inlåst.

Tang blev ett huvudvittne mot dem båda efter att Martin Törnblad beskrivit hur Göran Lundblad mördades i sin säng i sitt eget hem tidigt en morgon i slutet av augusti 2012. Efteråt rengjordes hans sovrum för att dölja mordet. Samma rum blev senare till matrum.

Gång på gång har Sara Lundblad sedan dess i förhör förnekat all kännedom om mordet på sin pappa.

Det gjorde hon även under intervjun med Kvällsposten. Men bevisen talar mot henne, eller snarare bristen på vittnen och omständigheter som kan stödja hennes version.

Efter att polisen fått veta vad Martin Törnblad berättat om mordet, som utfördes av en person han vägrar namnge undersöktes rummet där Göran Lundblad sköts ihjäl.  Den kriminaltekniska utredningen kom senare att väga avsevärt mycket tyngre än Sara Lundblads förnekande.

Frågan som domstolarna ställde sig var nämligen denna – hur kunde mördaren och Martin Törnblad lägga så mycket kraft på att utplåna spåren efter mordet utan att hon märkte det. Det var ju trots allt hennes hem även om hon oftast sov hos Martin Törnblad.

En annan fråga är vem som öppnade dörren till huset där Göran Lundblad sov så att mördaren ostört kunde komma in i huset?

Och samtalen som Martin ringde tidigt på morgonen när Göran Lundblad mördades, samtal som åklagare och domstol anser vara graverande. Hans samtal till henne tolkas som en del i mordplanen.

Martin ringde två gånger

Martin Törnblad ringde till henne två gånger den 30 augusti 2012, det datum då Göran Lundblad mördades. Ett samtal klockan 06.28 som varade i 22 sekunder och ett samtal klockan 07.45 som pågick i 31 sekunder.

– Jag kommer inte ihåg de samtalen överhuvudtaget, hävdar hon och påstår att hon låg och sov men att hon kan ha varit yrvaken och bara tryckt bort samtalen.

Det saknas helt vittnen som kan stödja hennes uppgift att hon vistades hos Törnblads när mordet skedde, att Martin Törnblad påstår att hon är oskyldig anses sakna betydelse.

Jag vet att det finns vittnen som skulle kunna fria mig men de tiger.

Kvällsposten kan av olika skäl inte gå in på vilka personer hon menar men enligt henne själv handlar om tre personer.

Men den morgonen när din pappa blev skjuten, då sov du hos Martin?

– Mm, säger Sara Lundblad.

Martin säger att nyckeln till din pappas hus hängde på en krok hemma hos honom.

– Ja det är mycket möjligt.

Och du ska inte ha vetat någonting om detta?

– Nej.

Hävdar att det finns personer som kan fria henne

Till skillnad mot sin före detta pojkvän Martin Törnblad har Sara Lundblad inte gjort ett enda medgivande.

Han har tigit och enbart medgett att han hjälpte mördaren att skaffa undan Göran Lundblads döda kropp. Martin Törnblad vägrar uppge mördarens namn och beskriver denne okände person som hjärnan bakom allt.

Vet du vem det är?

– Martin vet tydligen, och då tycker jag att han ska berätta det, säger Sara Lundblad.

Hon hävdar också att det kan finnas andra som skulle fria henne.

– Men de tiger, säger hon.

Ändå är det tveksamt om nya vittnen kan fria Sara Lundblad. Kvällspostens rättslige expert, förre överåklagare Sven-Erik Alhem har tidigare granskat domarna mot Sara Lundblad och Martin Törnblad. 

Han ser ingen uppenbar möjlighet för henne att få en ny prövning i Högsta domstolen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!