Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara blev gravid mot alla odds efter tuffa beskedet

Nytt genombrott i kampen mot bröstcancer
Sara misstänkte inte cancer när hon fick ont i bröstet. ”Jag tänkte att jag är så pass ung, så detta är ändå ingenting.”
Foto: Privat
Hela familjen Lagerholm-Grönberg.
Foto: Privat

Det började med en knöl i bröstet och slutade med en bebis i magen – mot alla odds. 

2017 drabbades Sara Lagerholm, då 37 år, av bröstcancer.

I samband med behandling mot tumören erbjöds hon att frysa ner ägg.

Trots små chanser blev Sara gravid. 

– Läkaren frågade om vi ville ha fler barn, och vi satt där som två frågetecken, säger hon om det svåra beslutet. 

Våren 2017 var det mycket som hände i Sara Lagerholms liv. Hon skulle precis börja jobba efter att ha varit mammaledig. Familjen som bor i Anderslöv i Trelleborg återgick till vardagslivet med allt vad det innebar men mitt i allt fick Sara ont i ena bröstet. 

– Jag sköt på det här med att kontakta läkare. Jag tänkte att jag är så pass ung, så detta är ändå ingenting. 

Med tiden fick Sara allt ondare och tillslut hade hon svårt att bara få en kram av någon. Samtidigt låg Saras man på om att kontakta läkare.

I augusti fick han nog.

– Han sa att antingen så ringer du doktorn i dag, eller så släpar jag dit dig. Så då gjorde jag det. 

Hos läkaren kände sig Sara dum och tyckte att hon tog upp läkarens tid i onödan. Men läkaren konstaterade direkt att någonting inte stämde. 

Efter det gick allt snabbt. 

Det första Sara och henens man fick veta när de senare togs emot på bröstmottagningen var att hon hade fått förkalkningar i hela bröstet men att det inte rörde sig om cancer. De kände sig lättad trotts att förkalkningarna innebar att hela bröstet behövde opereras bort. 

– Det var en sorg i sig, men jag klamrade mig fast vid att det ju i alla fall inte var bröstcancer. 

Operationen genomfördes och samtidigt undersökte man lymfkörtlar i armhålan för att se om det var någonting mer som var fel. 

Då kom chockbeskedet: Sara hade HER2-positiv bröstcancer. 

Ställdes inför valet att skaffa fler barn eller inte

Cancern var aggressiv och snabbväxande. Sara och hennes man översköljdes med information. Det var bråttom och Sara behövde börja med cellgifter omgående. 

I samband med samtalet erbjöds Sara även att göra ett så kallat äggplock, ett ingrepp för att kunna spara ägg innan den tuffa cancerbehandlingen skulle påbörjas. 

– Läkaren frågade om vi ville ha fler barn, och vi satt där som två frågetecken.  

Beslutet var stort att ta, båda kände sig förvirrade men tackade ja för att inte behöva ångra någonting längre fram i livet. 

– Det var tur, för instinkten var att säga nej. Just då ville jag bara påbörja cancerbehandlingen så snabbt som möjligt och kunde egentligen inte tänka på barn alls. 

Saras man Christoffer Grönberg har stöttat genom den tuffa resan.
Foto: Privat
Sara och Christoffer var sedan innan föräldrar till dottern Bim.
Foto: Privat

Äggplockningen innebar risker 

Sara var inför äggplocket tvungen att ta sprutor och hormoner för att kunna få så många ägg som möjligt och öka chansen till barn. Men processen innebar risker för Sara och hon var orolig och rädd. 

– Att tillföra hormoner till kroppen när man har bröstcancer är egentligen inte bra. Den lever ju av hormonerna och jag var väldigt rädd för att cancern skulle skena i väg. 

När det var dags för äggplock fick man ut sju ägg. Äggen befruktades innan de frystes ner. Men bara ett ägg klarade hela processen. En chans.

– Har jag gått igenom allt detta och så blir det bara ett ägg tänkte jag då.

Barntankarna lades åt sidan då Sara skulle behöva få cellgifter och gå på mediciner i två år innan det ens skulle bli aktuellt med insättning av ägget. 

Det var en lång och tuff period som följde.

I mars 2020 fick Sara möjlighet att göra uppehåll med medicinerna för att försöka bli gravid. Hon kände sig ändå tveksam till om kroppen verkligen skulle klara av en graviditet. 

– Det kändes som att man hade åldrats 20 år genom alla mediciner och allt man varit igenom. 

För att förbereda kroppen behövde Sara återigen behandlas med hormoner och hon var beredda på att bli besviken. 

– Vi visste att det inte var så stor chans att det skulle bli någonting, men vi ville ändå försöka. 

Kunde inte tro sina ögon 

För att förebygga risken för återfall skulle Sara behöva ta mediciner i ett par år till. Anhöriga och Saras onkolog avrådde henne från att avbryta medicineringen och försöka bli gravid. Men efter allt Sara gått igenom ville hon testa. 

Hon gjorde flera ändringar i sitt liv gällande kost och hälsa för att förbereda kroppen så gott hon kunde. Det dröjde till den sjunde december till man kunde sätta in ägget, det enda paret hade. 

Efter flera veckor av känslor och väntan tog Sara ett gravidtest. Det visade positiv. 

– Vi trodde inte våra ögon, jag tog flera tester för att vara säker. 

Tiden som följde var Sara orolig att få missfall eftersom kroppen var sliten. Det var först efter halva tiden av graviditeten som hon på riktigt kunde njuta. 

Den femte september i år födde Sara en pojke.  

– Fast han nu är här har man ändå inte riktigt kunna smälta det. Man känner sån tacksamhet mot alla som varit inblandade i att han finns till. 

Sara forsätter: 

– Man hade velat tacka alla från den som har burit blodproven till labbet, till alla embryologer och den som satte in ägget. 

Den femte september födde Sara en son.
Foto: Privat
Storasyster Bim och lillebror.
Foto: Privat
Bebisen har ännu inte fått sitt namn.
Foto: Privat

Vill ge andra hopp 

Sara ska snart påbörja medicinering igen och kommer behöva fortsätta med behandling i ungefär fyra till fem år. Genom sin berättelse hoppas hon kunna ge hopp till andra cancersjuka som drömmer om att bli gravida. 

– Det är säkert många som tycker det är dumdristigt att pausa medicineringen som jag gjorde. Men hade jag lyssnat på alla som ville tala mig till rätta så hade vi aldrig gjort detta och inte haft vår son. Vi gick på magkänsla och följde våra hjärtan. 

Lär dig mer om Rosa bandet-kampanjen

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober varje år sedan 2003, med syfte att samla in pengar till cancerforskning, sprida kunskap och påverka beslutsfattare i viktiga frågor.

Pengarna som samlas in fördelas till den mest lovande forskningen oavsett cancerform. Under kampanjen fokuserar vi på bröstcancer och frågor med relevans för bröstcancer i vårt kunskapsspridande och opinionsbildande arbete.

Anna och Martin fick barn genom surrogat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!