Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara, 28,  flydde för livet på nyårsnatten

HAMNADE MITT I NYÅRSKAOSET. Sexåriga Sirey fick glöd i håret och brände luggen. Mamma Sara Bojang, 28, flydde i panik med dottern när raketerna surrade kring dem på Ystadsgatan vid Möllevångstorget.
Foto: Stig-Åke Jönsson/Malmöbild

MALMÖ. Sara Bojang, 28, och dottern Sirey, 6, hamnade mitt i värsta raketbeskjutningen vid Möllevången i Malmö på nyårsafton.

– Jag kände panik och var livrädd. Det var som en mardröm, säger Sara.

Sirey fick glöd i håret och brände sig lätt – men de klarade sig.

Filmbilderna av mamman som flyr från raketerna med sin barnvagn har väckt stor uppmärksamhet på Kvällspostens webbsida. Man ser Sara huka sig och gira tvärt med vagnen för att komma undan fyrverkerierna som surrar runt henne.

– Det var sista gången i mitt liv som jag sätter min fot på Möllevången en nyårsafton, säger hon efteråt.

Sara firade egentligen nyår hos sina föräldrar på Gullvik tillsammans med sambon och dottern. Men framåt midnatt bestämde familjen sig för att åka in till Möllevången.

– Det bor mest äldre på Gullvik så firandet blir rätt lugnt där. Vi ville se fyrverkerier och visa för Sirey också, säger Sara Bojang.

"Kändes inte säkert"

Saras sambo gick upp på Möllevångstorget medan hon själv och dottern stannade kvar en bit längre ner på Ystadsgatan där de tänkte det skulle vara lite lugnare. Men det blev tvärtom.

– Klockan var lite över tolv och vi drack Pommac och skålade. Det var ett väldigt smällande. Då såg jag en raket komma flygande rakt emot oss. Jag var livrädd, hjärtat gick i 190. Det kändes inte säkert, berättar Sara Bojang.

– Jag fick panik och sprang så fort jag kunde i mina högklackade. Sirey fick en glödande pappersbit i håret som jag släckte. Hon klarade sig med en bränd lugg. Det kunde varit mycket värre.

Vill att polisen ska agera

Mor och dotter sökte skydd i en port där de väntade ut det värsta smällandet innan de vågade åka hem igen.

Sara Bojang kan inte förstå hur föräldrar kan låta sina åtta–tio–tolv år gamla killar springa omkring mitt i natten och skjuta raketer mot folk. Eller varför poliserna inte gör något åt saken.

– Det hemska är att poliser bara står och ser på och inte gör något. Det är ett under att ingen blev skadad, säger hon.

"Allmänt kaos på torget"

Det är inte lätt för polisen att sätta stopp för den vilda raketbeskjutningen, tycker nyårsnattens chef Lars Lindwall.
– Det är knökfullt på Möllevångstorget och svårt att ingripa när man inte ser exakt vem som gör något, säger han.
Som Skånepolisens länsvakthavande befäl under nyårsnatten, hade Lars Lindwall "ett antal poliser" på plats på Möllevången. Från dem fick han en målande lägesbeskrivning:
– De sa att det var ett allmänt kaos. Nästan fler raketer som gick rakt fram längs marken än som sköts upp i luften och inte lätt att se vem som avfyrade dem.
– Skjuter man rakt mot en annan person kan det vara misshandel. Men fyrverkerier går långt. Man kan stå på ena sidan torget och skjuta mot den andra, konstaterar Lars Lindwall.
Ett antal personer omhändertogs faktiskt på torget under nyårsnatten. Men om det berodde på fylleri, bråk eller annat kan Lars Lindwall inte säga på rak arm.
– Och är det unga personer så kommer de inte ens in till polishuset. Då körs de hem till vårdnadshavaren.
– Själv skulle jag inte fått för mig att åka in till Möllevångstorget och fira nyår, säger Lars Lindwall.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!