Sara, 19, måste skriva salstenta – i pandemin

Flera universitet har fortfarande salstentor, något som kritiserats av flera studenter i den rådande pandemin.
Sara Malm studerar fastighetsförmedling på Malmö universitet. Hon är upprörd över att behöva skriva en salstentamen i januari.
Foto: PRIVAT

Ninnie Kronvall, 25, och Sara Malm, 19, studerar på Malmö universitet och har en inplanerad salstentamen där minst 80 personer ska medverka.

Det tycker både Ninnie och Sara är helt fel och motsägelsefullt mitt under coronapandemins andra våg. 

– Man får inte fira jul med hela familjen men vi får lov att åka till Malmö och skriva tenta två veckor senare, säger Sara Malm.

Under de senaste nio månaderna har Ninnie Kronvall, 25, från Kristianstad, och Sara Malm, 19, från Sjöbo, behövt sköta sina fastighetsförmedlingsstudier på ett lite annorlunda sätt – på distans.

Det har också inneburit att alla deras tentor har skrivits hemifrån.

Men nu är plötsligt en salstentamen inbokad i januari – trots stora protester från hela klassen.

– Förra veckan fick vi veta att det blir salstentamen trots regeringen och Folkhälsomyndighetens restriktioner över jul och nyår. Det fick mig att reagera och jag skrev därför ihop ett mejl till alla ansvariga på universitetet, säger Sara Malm.

Ninnie Kronvall studerar fastighetsförmedling på Malmö universitet. Hon är upprörd över att behöva skriva en salstentamen i januari.
Foto: PRIVAT

Har testats positivt

Flera andra i klassen backade upp Sara. En av dem var Ninnie Kronvall.

– Min pojkvän har skrivit tentamen och skrev då i sal med 30 andra personer. I salen bredvid satt ytterligare 30 personer som alla delade på tre toaletter. Han har nu testat positivt för covid-19 och jag också, säger Ninnie.

Hon fortsätter.

– En av våra tentor i januari ska skrivas på plats eftersom vår examinator inte tycker det är dugligt att skriva på distans. Det finns alternativa lösningar men de väljer att inte använda dem.

Den inplanerade salstentamen som ska gå av stapeln i januari har minst 80 medverkande elever från hela landet.

Malmö universitet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Har tagit ansvar”

– Vi anser att vi har haft hemtentor i nio månader och då kan man väl ha det nu också. Varför ska nästan hundra studenter samlas nu, säger Sara Malm. 

Samtidigt har regeringen arbetat för att utöka möjligheten för all fjärrundervisning i svenska skolor – även universitet.

– Det är mycket tydligt att universitet och högskolor har dragit lärdom av vårens nedstängning. Sveriges universitet och högskolor har tagit ansvar och har ytterligare skärpt sitt arbete för att minska smittspridning. Just nu är den absoluta majoriteten av undervisningen på distans, har Matilda Ernkran (S), minister för högre utbildning och forskning, tidigare sagt under en pressträff i november.

Per Hillbur är prorektor på Malmö universitet.

Per Hillbur är prorektor på Malmö universitet.
Foto: Håkan Röjder

Rektor: ”Tar oron på allvar”

Han känner väl till den uppmärksammade salstentamen och förklarar att studenternas synpunkter är i fokus. 

– Det är klart att vi tar studenternas oro på allvar, särskilt när smittspridningen är hög. Samtidigt kan jag konstatera att vi erbjuder en säker miljö för dem som ska genomföra tentamen, säger Per Hillbur.

Han förklarar att i och med coronapandemin är det inte skrivet i sten att vad som kommer att hända.

– Men vi vet inte vad som händer i januari, det kanske kommer nya restriktioner. Men som det ser ut nu har vi stöd för att genomföra det på detta vis, säger Per Hillbur.

Utbildningsministern svarade på dina frågor i direktsändning

SE MER NYHETER: Symtomen kan avslöja om ditt barn är smittat av corona

KI-professorn: Det sticker ut • ”Enstaka får feber”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!