Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säpo slog till mot IS-familj i Skåne – barn omhändertogs

Mannen var radikaliserad och uttryckte stöd för terrorgruppen Islamiska staten. Bilden är tagen i Mosul 2014.
Foto: AP / AP
Efter en orosanmälan från Säpo har barnen i en familj omhändertagits.
Foto: SÄPO

Säpo misstänker att en man i Kristianstad är IS-sympatisör.

Därför omhändertog socialen samtliga mannens barn, skriver Kristianstadbladet.

När Säpo gjorde en husrannsakan hemma hos familjen förra året upptäcktes även skador på ett av barnen. 

Säkerhetspolisen, Säpo, gjorde en husrannsakan mot familjens bostad i Kristianstad redan i oktober förra året.

En månad senare gjorde Säpo en orosanmälan som lämnades in till arbete och välfärdsförvaltningen, skriver Kristianstadbladet. 

Enligt tidningen har Säpo tagit del av material som indikerar att mannen står för en ”våldsbejakande islamistisk inriktning” och att han har haft kontakt med extremistiska nätverk i syfte att på olika sätt ge dem stöd. 

Hårdhänta metoder

Barnen i familjen ska ha uppfostrats med hårdhänta metoder och i en strikt religiös miljö. Föräldrarna ska även tittat mycket på material som innehåller våld, uppger Kristianstadbladet.

I anslutning till husrannsakan upptäckte även Säpo att ett av barnen hade skador i form av sår och blåmärken på armarna. 

Arbete och välfärdsförvaltningen inledde en utredning av familjen i början på december och för en kort tid sedan omhändertogs barnen. 

Radovan Javurek (L) är ordförande i arbets- och välfärdsnämnden i Kristianstad. Han kan inte kommentera enskilda ärenden, men säger till Aftonbladet att Kristianstad kommun har haft ”flera fall” av barn som omhändertagits från högerextrema miljöer eller från jihadister under de åtta år han har varit ordförande. 

– Antingen får man hjälpa föräldrar med att bli bättre föräldrar eller så får man se till att barn inte vistats i denna miljön, säger Radovan Javurek till Aftonbladet.

Barnen är numera placerade i ett jourhem, utan möjlighet för föräldrarna att ta kontakt med dem. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!