Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sanningen om kritiserade bilden inifrån City Gross

City Gross har hamnat i skottgluggen de senaste dagarna.
Bland annat på grund av den här bilden.
Företaget har fått många inlägg riktade till sig på Facebook.

På en bild inifrån en City Gross-butik i Malmö kan man se hur kunder informeras om varor och produkter inför ramadan.

Bilden har väckt avsky i främlingsfientliga kretsar, där flera undrar ”vart är landet på väg?”

Men skyltarna på bilden sattes upp 2004 och togs ner för flera år sedan, hävdar butikskedjan. 

I förra veckan fick en bild inifrån en City Gross-butik i Rosengård, i Malmö, spridning i sociala medier.

Bilden visade hur butiken skyltat inför ramadan. En viktig högtid för svenska handlare och muslimer som omsätter miljarder kronor varje år.

Det var i Danmark som bilden först fick spridning.

”De skyltar om att man inte producerar produkter innehållande griskött. Hur lång tid tar det innan svenskar inte är välkomna i butiken?” skrev en person.

– Vi uppmärksammade det i förra veckan, då den publicerades av en privatperson i Danmark, men utan egentlig koppling gentemot oss. Det var mer för att sprida själva budskapet. Och då började vi rodda i ärendet ganska snabbt, säger Alexander Åberg, ansvarig för sociala medier hos Bergendahl Foods, den koncern som City Gross ingår i.

Ett av de danska inläggen.

Gammal bild

Sedan dess har bilden även fått spridning i Sverige och blivit omskriven på främlingsfientliga och islamofobiska sajter i utlandet, samt i grupper och på sidor på Facebook.

I flera av inläggen ges läsarna intrycket att bilden är tagen i nutid, inte bara gäller ramadan och är del av ”islamiseringen av Sverige”.

Men skyltarna på bilden sattes i själva verket upp inför fastemånaden 2004, hävdar Bergendahls själva, och togs sedan bort 2013.

– De här dekalerna sattes upp just för att visa kunder, som har svårt med språket, hur de hittar ett visst sortiment vid frysdisken, säger Alexander Åberg, och fortsätter:

– Som butikschefen drog sig till minnes så hade de fått en och annan reaktion när de satt uppe men det var inget extremt, och det var inte heller därför de plockades ner.

Bilden är gammal och har cirkulerat tidigare men inte i samma omfattning, menar Bergendahls. 

– Det här är väl första gången som det, som jag upplever det, har blivit ett sånt här drev kring det. Och jag har varit här sedan 2012 själv.

I dag finns vissa mindre skyltar för att lyfta fram enskilda produkter anpassade för ramadan i City Gross butiker, men skyltning likt den på bilderna finns inte i butikerna i dag, enligt Bergendahls.

En av bilderna från 2004.

”Tar inte ställning”

2018 års ramadan inleddes i förra veckan och pågår fram till den 14 juni.

Det är en viktig period för svenska butiker, rent ekonomiskt, precis som jul, nyår och påsk.

– Ja, det är ju inget konstigt för oss. Vi är en kommersiell varudaglighandlare, vi tillgodoser ju kundens behov i så stor utsträckning vi kan. Bland annat ramadan. Vi har försökt förklara för de som har hört av sig att vi gör ingen skillnad på ramadan eller om det är Finland som firar 100 år, eller vad det kan vara, säger Alexander Åberg.

Att skylta är inte att ta ställning för något, med andra ord?

– Nej absolut inte, vi är ett kommersiellt bolag, vi är ingen politisk person eller organisation överhuvudtaget. 

I sociala medier är det flera som har frågat sig om City Gross skyltar för kristna högtider också.

– Vi fick frågan om vi skyltar upp när det är högtider som jul och påsk också, och om man inte märker att vi har julkampanjer då gör vi ett väldigt dåligt jobb skulle jag vilja påstå, säger Alexander Åberg och skrattar.

Skyltningen togs bort 2013.

Omsätter miljarder

Ramadan innebär att praktiserande muslimer – men inte barn, sjuka, äldre eller gravida – ska visa extra mycket uppmärksamhet till Gud. Man får inte inta mat eller vätska, eller vara sexuellt ­aktiva, från soluppgång till solnedgång under fastemånaden. 

Alla muslimer fastar däremot inte under ramadan.

Bara drygt hälften av alla muslimer i Sverige beräknas vara aktivt troende och delta i ramadan – men trots det omsätter högtiden, årligen, ungefär 1,3-1,6 miljarder kronor i den svenska dagligvaruhandeln, enligt organisationen Svensk Handel.

Notera: Artikeln har uppdaterats för att förtydliga att det är skyltarna i fråga som sattes upp första gången 2004.

 

Hur många muslimer finns det i Sverige?

Siffror är alltid osäkra då ingen statistik förs gällande personer religionstillhörighet.

 

Det finns ingen exakt statistik över hur många muslimer som bor i Sverige, eller hur många som är aktiva eller passiva trosutövare, men man räknar med att ungefär 300 000 – 400 000 personer fastar under ramadan.

 

Medan Utrikespolitiska institutet 2015 uppgav att det finns 150 000 aktivt utövande muslimer i Sverige.

 

Enligt en färsk studie från det kända amerikanska forskningscentret Pew 2016 var andelen muslimer i Europa 4,9 procent. I Sverige var siffran 8,1 procent, omkring 800 000 personer.

 

Bara Bulgarien och Frankrike har i dag större andel muslimer än Sverige, enligt Pews data över EU-länder samt Norge och Schweiz.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!