Sanningen bakom Spies galna orgier

Foto: Niemeyer Preben
Foto: Niemeyer Preben

Resekungen Simon Spies vänskap med missnöjespolitikern Mogens Glistrup har blivit film och går för fulla hus i Köpenhamn.

I ett av avsnitten ligger den exentriske Spies naken i en ormgrop på Husmanns Vinstue i Köpenhamn.

I Ekstrabladet berättar nu danska journalisten Rud Kofoed den verkliga sanningen bakom bilderna.

- Vi var tvungna att få dem godkända före publicering. Men Spies var mycket intresserad av bilderna. Det var bara någon där han tyckte att han såg tjock ut som han ratade, säger hon.

Historien om vänskapen mellan två av Danmarks stora personligheter, resekungen Simon Spies och missnöjespolitikern Mogens Glistrup, hade premiär som film på de danska biograferna den 29 augusti.

Filmen startar 1965 när Spies och Glistrup möts igen, 15 år efter att de tagit sin examen på samma skola.

Mötet blir starten på en stormfylld vänskap där Glistrup hjälper Spies Resor att bli en framgångsrik resekoncern.

Pengarna rullar in och medan Spies använder sin nyvunna rikedom på att tänja gränser för sin personliga frihet, sätter Glistrup sin nollskatte-politik i verket för att välta staten.

Ville köpa sig sexuell frihet

De följande sju åren blir enligt filmen en vansinnig resa med lättklädda damer till frukost, psykologiska experiment och revolutionära idéer.

Tanken på att köpa sig sexuell frihet i form av en charterresa eller att betala noll kronor i skatt både pirrade och förargade danskarna.

I ett av avsnitten i den aktuella filmen ligger Simon Spies omgiven av ett antal nakna kvinnor på Husmanns Vinstue i Köpenhamn.

Bilderna publicerades i Ekstrabladet på både löpsedel och förstasida. Uppmärksamheten i Danmark blev självfallet stor.

I filmen framställs  det som att Simon Spies på eget initiativ ringde efter både fotograf och reporter för att dokumentera resekungens gränsöverskridande liv.

- Men så var det inte alls, säger nu journalisten Rud Kofoed på den danska tidningen.

Hennes uppgift var att med fotograf skildra premiären av filmen "Bordellen", som efteråt slutade med en ganska slätstruken efterfest på den aktuella bodegan.

- Simon Spies var där med några halvnakna kvinnor. Men det hände absolut ingenting så länge jag var kvar, berättar journalisten i Ekstrabladet.

En stund senare ringde dock fotografen Preben Niemeyer och sa att det började hända saker och att han tagit en serie bilder där Spies låg i en ormgrop på golvet.

Nu var goda råd dyra. Frågan var om tidningen vågade trycka de ekivoka bilderna utan att först fråga resekungen om lov. Risken för ett miljonskadestånd ansågs överhängande.

Ratade bara bilderna där han såg tjock ut

Rud Kofoed blev i en hast utsänd mitt i natten för att hitta Spies och försöka få hans godkännande till bilderna.

- Jag fann honom i en svit på Hotell Merkur där han var i full gång med damerna.

Journalisten lyckades få ut den nakna resekungen i hotellkorridoren där Rud Kofoed la upp alla bilderna från orgien i vinstugan på golvet.

- Spies var mycket intresserad av bilderna och kommenterade flera av dem. Han sa till exempel att den där kan ni inte använda för där ser den för slapp ut. Eller så hade han synpunkter på att magen såg för stor ut på bilderna.

Till sist hade man dock en överenskommelse - flera av bilderna var helt i sin ordning att publicera, enligt Simon Spies.

Uppmärksamheten blev som väntad - stor. Mest irriterad var resekungens mamma, som skällde ut sonen efter noter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!