Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sanna Nielsen om sin rädsla: ”Vill ta nya steg”

Nielsen: ”Alla som är här är värdiga vinnare”.
Sanna Nielsen har laddat upp inför hösten i London. Foto: Kristofer Sandberg
Sanna Nielsen har varit med i Melodifestivalen sju gånger. 2014 vann hon.Foto: OLLE SPORRONG
Sanna Nielsen har en lång karriär bakom sig, trots att hon inte är mer än 34 år gammal. På bilden är hon 16 år gammal och hade precis släppt en ny skiva. Foto: OLLE JANSSON

Sanna Nielsen gjorde succé under våren med sin show på Hamburger Börs i Stockholm. 

Nu ger hon sig ut på turné med sin föreställning till 24 svenska städer. Men vägen dit har inte alltid varit rak. 

Sanna Nielsens liv har präglats av rädsla och utanförskap.  

– Jag har alltid haft en massa rädslor och oro. Och jag har det fortfarande. Men den här showen är ett sätt för mig att bli av med dem och ta nya steg i livet, säger hon.

Efter en hektisk vår med showsuccé på Hamburger Börs och en intensiv sommar med ”Allsång på Skansen” vaknade Sanna Nielsen upp den 14 augusti och var för första gången på länge helt ledig. 

Hon och sambon Joakim Ramsell, 46, packade sina väskor direkt och drog i väg söderut. 

– Vi åkte på en liten semesterturné ner till Skåne kan man säga, jag fick träffa hela familjen, syskonbarn och vänner och det var ett härligt flängande. Och sen åkte jag till hit till London. 

Vad har du gjort i London?

– Jag har sett en massa shower. Bland annat Tina Turner-musikalen och jag tycker den var alldeles fantastisk. Jag har ju känt till henne och hennes musik men här fick man verkligen en bild av hur hon kämpat för att slå sig fram. Otroligt inspirerande. Och vilken musik!

Sanna Nielsen har precis avslutat sin fjärde säsong som programledare för ”Allsång på Skansen”. Foto: ERIK SIMANDER/TT

Från Bromölla till New York

Förra hösten var Sanna i New York för första gången. 

– Jag föll pladask direkt. Hela känslan i stan talade till mig på något sätt. Och jag insåg att så mycket av den musik jag älskar tar sitt avstamp i just New York. 

Det märks på showen som hon nu tar med sig ut på vägarna. Med hits från Fleetwood Mac, Patti LaBelle, Gladys Knight och Temptation har hon tagit sig en bit ifrån Melodifestivalen och lilla Bromölla. 

Men inte helt och hållet. 

– Jag känner mig faktiskt som en kombination mellan Bromölla och New York. Jag har med mig det fina från den lilla staden men vågar nu också hitta influenser i andra miljöer. Jag har alltid lyssnat på den här musiken men aldrig vågat kasta mig in i den som jag gjort nu. 

Sanna Nielsen känner sig numera som en kombination mellan Bromölla och New York. Foto: Kristofer Sandberg

Utanförskap

Vägen från blyg schlagerstjärna till en tuff showartist har inte varit spikrak för Sanna Nielsen. 

– Jag har alltid haft en massa rädslor och oro. Och jag har det fortfarande. Men den här showen är ett sätt för mig att bli av med dem och ta nya steg. 

Vad har du varit rädd för?

– Jag har alltid känt ett sorts utanförskap. Har känt att folk har varit avundsjuka och missunnat mig mina framgångar. Inte av min familj men av andra runtomkring mig under min uppväxt. Jag har hela tiden varit rädd för att sticka ut och för att ta nästa steg. 

Hur övervinner du de här rädslorna?

– Genom att ha otroligt fina människor runtom mig så att jag kan känna mig trygg nog att bara kasta mig ut. Jag vågar mer och mer se mina drömmar framför mig och känner mig trygg nog att göra verklighet av dem. Det vågade jag inte tidigare, då blockerades jag av dem i stället. 

Sanna Nielsen tillsammans med sin sambo Joakim Ramsell. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sanna Nielsens tvångstankar

I showen berättar Sanna Nielsen om sin osäkerhet, men också att hon plågas av tvångstankar i vardagen.

– Det kan vara att jag känner på ytterdörren flera gånger när jag ska gå ut. Rycker i den. Sen går jag ner för trappan och vänder mig om åtta gånger och tittar på den och undrar om jag verkligen låste den. Och till slut går jag upp igen och känner efter igen.

– Och när jag går och lägger mig måste jag titta i min plånbok. Ligger alla kort där? Är id-kortet på rätt plats? Annars kan jag inte somna. 

Hur reagerade publiken på den nya Sanna som du visar upp i showen?

– Många blev väldigt överraskade. De kom fram till mig efteråt och berättade att de var lite chockade faktiskt att jag som de trodde bara sjöng schlager kunde göra så häftiga grejer. Det var ett otroligt häftigt mottagande. 

Du har varit med i Melodifestivalen sju gånger, spelat i musikaler, varit programledare för Allsång på Skansen och nu satt upp din helt egna show, vad finns det kvar för dig att göra?

– Åh det är mycket. Jag har så mycket drömmar. 

Kan vi få ett exempel?

– Jag vill gärna utveckla mitt skådespeleri, kanske vara med i en film till och med. Eller kanske göra en monolog av något slag, om jag hittar ett bra ämne. Ja något åt det hållet. 

Sanna Nielsen på Hamburger Börs scen i våras. Foto: MATS BÄCKER / HAMBURGER BÖRS

Premiär i Kristianstad

Premiär för showturnén är i Kristianstad, bara ett par mil från barndomshemmet i Bromölla. Den  14 september är det dags. Sedan besöker hon 23 andra städer runt om i landet under 50 hektiska dagar. 

– Det ska bli jättekul att komma ut med showen. Alla städer vi åker till har jag en speciell relation med. Därför kommer nog showen anpassa lite efter var vi är, den kommer inte vara exakt som i Stockholm. 

– Sen är det ju helt olika scener också. På något ställe spelar vi på en arena, på nästa i ett konserthus eller på en teater. Då måste vi också anpassa oss. 

Och du tar inte med dig några rädslor ut på vägarna?

– Nej, nu är det bara att köra!

Turneplan för "Mitt Sanna jag"

14 september: Kristianstad

15 september: Karlskrona

20 september: Halmstad

21 september: Skövde

22 september: Linköping

26 september: Jönköping

27 september: Eksjö

28 september: Växjö

29 september: Borås

5 oktober: Helsingborg

6 oktober: Göteborg

10 oktober: Umeå

11 oktober: Luleå

12 oktober: Sundsvall

13 oktober: Bollnäs

17 oktober: Gävle

18 oktober: Örebro

19 oktober: Uddevalla

26 oktober: Malmö

27 oktober: Norrköping

31 oktober: Västerås

1 november: Karlstad

2 november: Uppsala

3 november: Stockholm, Cirkus