Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänkt straff för butiksrån på Öland

Göta hovrätt sänker straffet från sex till fem års fängelse för en av de män som var inblandade i ett uppmärksammat butiksrån i Böda på norra Öland i somras. Medan tingsrätten ansåg att mannen gjort sig skyldig till grovt rån dömer Göta hovrätt honom i stället för rån, rapporterar P4 Kalmar.

Vid rånet tog sig maskerade gärningsmän in i en bostad i anslutning till butiken och band fyra personer med buntband. 

I sin bedömning av att rånet inte var grovt hänvisar hovrätten bland annat till att livsfarligt våld inte utövades vid händelsen och att ingen av dem som bands tillfogades några kroppsliga skador. Men samtidigt understryker domstolen att det fanns andra försvårande omständigheter som gör att rånet var ett mycket allvarligt brott – därav det förhållandevis långa fängelsestraffet.

Mannen döms även för grovt häleri. Ytterligare en man är åtalad för brottet, men för honom har rättsprocessen har inte kommit lika långt eftersom han höll sig undan en längre tid. Han har varit internationellt efterlyst, men greps i Halland under våren.

En tredje man döms för skyddande av brottsling. I tingsrätten dömdes han till ett halvårs fängelse för grovt skyddande av brottsling, men Göta hovrätt dömer honom i stället till villkorlig dom och dagsböter.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!