Branden startade på en polsk bogserbåt i Sölvesborgs industrihamn i september 2015. Foto: JENS CHRISTIANBranden startade på en polsk bogserbåt i Sölvesborgs industrihamn i september 2015. Foto: JENS CHRISTIAN
Branden startade på en polsk bogserbåt i Sölvesborgs industrihamn i september 2015. Foto: JENS CHRISTIAN
Fyra besättningsmän dog i båtbranden. Foto: JENS CHRISTIANFyra besättningsmän dog i båtbranden. Foto: JENS CHRISTIAN
Fyra besättningsmän dog i båtbranden.  Foto: JENS CHRISTIAN
Enligt haveriutredningar var det troligtvis en sänglampa som låg bakom branden. Foto: JENS CHRISTIANEnligt haveriutredningar var det troligtvis en sänglampa som låg bakom branden. Foto: JENS CHRISTIAN
Enligt haveriutredningar var det troligtvis en sänglampa som låg bakom branden. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisens tekniker vid båtbranden i september 2015. Foto: JENS CHRISTIANPolisens tekniker vid båtbranden i september 2015. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisens tekniker vid båtbranden i september 2015. Foto: JENS CHRISTIAN

Sänglampa bakom dödsbrand på båt

Publicerad

Fyra besättningsmän dog när en brand bröt ut ombord på en polsk bogserbåt i Sölvesborg i september 2015.

En sänglampa orsakade troligtvis branden, skriver SVT Blekinge.

Nu har Statens haverikommission och dess polska motsvarighet State Marine Accident Investigation Commission (SMAIC) i en haverirapport kommit fram till vad som troligtvis orsakade branden, nämligen en sänglampa, skriver SVT Blekinge.

Eldsvådan startade i en kabin på bogserbåtens entrévåning och spred sig snabbt. Tre personer på entrévåningen lyckades rädda sig medan de fyra som låg i kabiner på undervåningen avled av den giftiga röken.

"Den troligaste förklaringen"

Sänglampan har troligen antänt något tyg som legat för nära.

– Det är något av den troligaste förklaringen, att det skulle ha legat en servett eller något tygstycke som hamnat på sänglampan och antänts. Men det har inte gått att utesluta andra brandorsaker, säger Jörgen Zachau, utredningsledare på Statens haverikommission, till SVT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag