Anette Olzon, tidigare sångerska i hårdrocksbandet "Nightwish" har rest över hela världen. Men det var när hon nästan var framme vid bostaden i Helsingborg som hon blev överfallen och misshandlad. "Det var väldigt obehagligt", säger hon. Foto: Spinefarm / Ville Juurikkala / ScanpixAnette Olzon, tidigare sångerska i hårdrocksbandet "Nightwish" har rest över hela världen. Men det var när hon nästan var framme vid bostaden i Helsingborg som hon blev överfallen och misshandlad. "Det var väldigt obehagligt", säger hon. Foto: Spinefarm / Ville Juurikkala / Scanpix
Anette Olzon, tidigare sångerska i hårdrocksbandet "Nightwish" har rest över hela världen. Men det var när hon nästan var framme vid bostaden i Helsingborg som hon blev överfallen och misshandlad. "Det var väldigt obehagligt", säger hon. Foto: Spinefarm / Ville Juurikkala / Scanpix
Efter att hon överfölls och misshandlades i Helsingborg skrev Anette Olzon om det på Instagram. "Det är bra om en sån här händelse kan få folk att bli mer vaksamma", säger hon.Efter att hon överfölls och misshandlades i Helsingborg skrev Anette Olzon om det på Instagram. "Det är bra om en sån här händelse kan få folk att bli mer vaksamma", säger hon.
Efter att hon överfölls och misshandlades i Helsingborg skrev Anette Olzon om det på Instagram. "Det är bra om en sån här händelse kan få folk att bli mer vaksamma", säger hon.

Sångerskan slogs blodig mitt på dagen

Publicerad

På väg ner i den trånga trappan mot Södra Storgatan i Helsingborg mötte Anette Olzon en person som plötsligt började slita och dra i hennes väska.

Hon faller ner på rygg med bakhuvudet mot de hårda kullerstenarna med angriparen över sig och får flera slag mot huvudet.

– Jag trodde aldrig att det här skulle kunna hända i trygga, lugna Helsingborg. Och inte mitt på dagen, säger hon.

Anette Olzon, tidigare sångerska i finska rockbandet "Nightwish", läser sedan 1,5 år tillbaka till sjuksköterska vi högskolan i Kristianstad.

– I måndags var jag på väg hem lite tidigare eftersom ett av mina barn var sjukt. Jag hade parkerat bilen på Nicolaiskolans parkering och var på väg hem ner för trapporna, säger hon.

I ena handen hade hon en stor handväska, i den andra handen en tung matkasse.

Mötte en person i den trånga trappan

Med packning i båda händerna var hon koncentrerad på att ta sig ner helskinnad för trappan. Därför tittade hon inte upp, som hon brukar, när hon mötte personen halvägs ner.

– Det är ganska brant och jag var mest uppmärksam på det när en person passerade mig på ena sidan. Sedan kände jag någon som drog i min väska, jag blev chockad och började dra tillbaka.

Dragkampen om väskan blev hård, hon tappade balansen och föll handlöst bakåt och slog huvudet i trappan. Angriparen började slå henne, flera gånger.

– Jag fick säkert fem smällar i ansiktet.

Först trodde hon att det var en yngre kille som försökte stjäla väskan, personen hade dolt ansiktet i en luvtröja. Men under tumultet såg hon att det var en tjej.

– Hon fortsatte att slå och jag sparkade mot henne.

Medan Anette ligger i trappan och skriker och sparkar uppfattar hon två män en bit bort. Ingen av dem gör något för att ingripa.

Övermannas på ett kontor

Till slut släpper hon taget om väskan och tjejen lämnar snabbt platsen med väskan medan Anette springer upp och försöker komma i fatt.

– Jag flyger på en av männen som stod där utan att göra något och frågar varför han inte hjälpte mig. "Vaddå", svarar han, "jag har inte sett något".

Anette Olzon springer vidare efter den flyende kvinnan samtidigt som hon skriker på hjälp. En annan kvinna dyker upp och fortsätter jakten. Efter en stund får Anette besked om att angriparen försökt fly in på ett mäklarkontor där hon fortsatt att agera aggressivt.

Till slut övermannas hon av två män som håller henne i schack tills dess att polisen kommer.

Efter överfallet söker Anette hjälp på akuten på Helsingborgs lasarett. Men efter att ha väntat i timmar på att få träffa en läkare ger hon upp och går hem.

– Jag har ett stort jack i hjässan och lite blåmärken och blessyrer men det är nog ingen större fara. Får jag mer ont och kraftig huvudvärk så får jag väl åka in igen, säger hon.

Rest över världen med "Nightwish"

Men överfallet har lämnat mer än psykiska sår.

– Det känns helt galet. Jag har rest över hela världen med "Nightwish" och rört mig som enda tjej på farliga adresser, men så händer det här när jag var nästan hemma i min bostad i lilla, trygga Helsingborg.

Hur har det påverkat dig?

– Det känns obehagligt, jag har knappt varit utomhus sedan det hände. Men jag känner mig inte så rädd, det kanske kommer sen.

– Det som känns mest jobbigt är tanken på att det rör sig så många farliga människor som rör sig ute, det här kan hända vem som helst, säger Anette Olzon.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag