Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sångerskan Louisas kamp – under året med corona

"Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” har premiär på kvällen den 17 april
Ett par låtar på konsertfilmen handlar om corona: ”Man är så less på den här sjukdomen, men om 10-20 år kommer det bli en sorts minnesmärke från den här tiden”, säger Louisa Lyne.
Foto: Musk i Syd
Tillsammans med sitt band ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” har Louisa rest världen runt och samarbetat med internationella artister, medverkat på flera klezmerfestivaler och vunnit den internationella tävlingen ”Der Yidisher Idol” i Mexiko city.
Foto: Peter Bothen

När coronakrisen slog till raserades stora delar av kulturbranschen. 

Sångerskan Louisa Lyne från Malmö hade inget annat val än att kliva ner från scenen – hon började i stället arbeta inom sjukvården som var i kris. 

Nu berättar hon om vägen tillbaka till sitt gamla liv – och hur branschen kämpar för sin överlevnad. 

– Vi har varit tvungna att hitta nya vägar för att hålla oss flytande, säger hon. 

Louisa Lyne hade stora planer för 2020. Hennes band ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” firade tio år och hade ett fullspäckat schema när coronakrisen slog till. 

Helt plötsligt var kalendern helt tom. Och världen var i kaos.  Sjukvården skrek efter personal och Louisa gjorde som hon gjort tidigare i livet när kulturbranschen inte varit så generös – hon sökte jobb och hamnade på kvinnokliniken i Lund. 

Hon berättade då för Kvällsposten om hur hon fick ta hand om enklare uppgifter samtidigt som den utbildade personen skötte om mammorna. 

– Vi gör allt som vi kan göra, vi fyller på förråd, städar och gör allt möjligt, sa hon då. 

Inhoppet i vården stannade vid två månader. 

– Jag hade egentligen kunnat fortsätta men det fanns ingen användning för oss som hade tagit de där specialtjänsterna. De ville ha lite mer långsiktiga lösningar, säger Louisa. 

Hon är väldigt glad att hon fick möjlighet att göra ett gästspel i en ”annan värld”. 

– Det låter kanske lite konstigt att säga så med tanke på omständigheterna men det var en fantastisk upplevelse. 

– Det var häftigt att se hur otroliga alla i vården är. De har värsta tålamodet och gör allt med omtanke. Det var imponerande att se, i synnerhet med vad som pågick runt oss under den perioden jag var där. 

Under tiden i vården fick Louisa uppleva ett helt annat arbetsliv än vad hon normalt är van vid: ”Det var kul att få komma ut och se hur vanliga människor gör. De har helt andra rutiner än vad vi i vår bransch har”, säger hon.
Foto: Privat
”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” fyllde tio år 2020. På bilden Robin Lyne och Edin Bahtijaragic.
Foto: Musk i Syd

En kulturvärld i spillror

Efter tiden på kvinnokliniken fick Louisa i stället försöka navigera sig fram i en kulturvärld som låg i spillror. 

– Det har bitvis varit svårt att veta hur man ska gå till väga. Men jag har ändå varit en av de som haft lite tur.

På vilket sätt har du haft tur?

– Det är kanske fel att kalla det tur. jag har varit i branschen i över tio år och visste lite grann hur jag skulle gå till väga. Om jag varit helt nyutexaminerad hade jag nog inte haft en aning. 

Louisa tog kontakt med arrangörer som de hade avtal med för att förhandla fram nya lösningar. Hon hade en del jobb som stod på vänt. 

– Vissa av de sakerna kunde vi ändå genomföra. Till exempel att livesända konserter för skolbarn. Så vi behövde inte ställa in allt. 

Lyckades branschen hämta sig lite efter den första chocken? 

– Man såg en stor skillnad efter sommaren. Under våren var alla helt chockade och förstod ingenting. Ingen hade en plan b eller plan c och allt blev bara inställt. 

– Till hösten började man förstå att man behövde coronaklausuler om man skulle boka in något och om man inte kunde spela live så skulle man ha flera olika alternativ som stod på rad så att man verkligen såg till att man kunde genomföra spelningen på något sätt. 

Under helgen släpper ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” en konsertfilm som har producerats av Musik i Syd. ”Det är klart att det inte blir samma sak som en livekonsert, men det blir i alla fall nånting väldigt fint som vi känner att vi kan ge vår publik”, säger Louisa Lyne.
Foto: Musk i Syd

Släpper en konsertfilm

När vi gör intervjun har Louisa precis varit ute på förskolor i Malmö och sjungit för barnen, allting utomhus så klart. 

– Man hittar olika sätt att kunna träffa publiken. Det gäller att anpassa sig för att kunna hålla sig ovanför vattenytan. 

Under helgen släpper ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye” en konsertfilm. 

– Vi kom på idén tillsammans med Musik i Syd som har stöttat oss och producerat filmen. Vi ville göra något mer än att bara ställa upp en kamera framför scenen. Det här är lite mer konstnärligt och känns mer som oss. 

På filmen spelar bandet två nya låtar som visar hur krisen har påverkat Louisas konstnärskap. De handlar om just corona. 

– Ofta gör man ju så som låtskrivare, man inspireras av den tid man lever i och beskriver ett händelseförlopp som man befinner sig i. Men man trodde väl aldrig att man skulle skriva sånger om ett virus.

Så ser du konsertfilmen

Det är Musik i Syd som har producerat konsertfilmen. Konserten är inspelad på Palladium i Malmö utan publik.

Konsertfilmen har premiär den 17 april på Musik i Syd Channel. 

Kl 19.30 inleds konserten med ett samtal med bandet. Cirka kl 19.45 startar konserten.

FLER NYHETER: Här firar Anna 99-årsdagen med familjen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!