I år var Recycling Fashion Show på bilutställningen Wheels & Wings i Falkenberg med sin retrokollektion. "Vi vill sprida showen nationellt", säger Sandra Penzo. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSENI år var Recycling Fashion Show på bilutställningen Wheels & Wings i Falkenberg med sin retrokollektion. "Vi vill sprida showen nationellt", säger Sandra Penzo. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSEN
I år var Recycling Fashion Show på bilutställningen Wheels & Wings i Falkenberg med sin retrokollektion. "Vi vill sprida showen nationellt", säger Sandra Penzo. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSEN
Sandra Penzo i en klänning av gamla kaffepaket. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSENSandra Penzo i en klänning av gamla kaffepaket. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSEN
Sandra Penzo i en klänning av gamla kaffepaket. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSEN
I år var Recycling Fashion Show på bilutställningen Wheels & Wings i Falkenberg med sin retrokollektion. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSENI år var Recycling Fashion Show på bilutställningen Wheels & Wings i Falkenberg med sin retrokollektion. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSEN
I år var Recycling Fashion Show på bilutställningen Wheels & Wings i Falkenberg med sin retrokollektion. Foto: Niklas Henrikczon / HENRIKCZON, EXPRESSEN

Sandras spektakulära kreationer – av skräp

Publicerad

Gamla kablar, sopsäckar, kapsyler och gardiner blir till spektakulära kreationer på catwalken.

Sandra Penzo, 22 år och Recycling Fashion Show i Karlskrona tar vara på det fula, skräpiga och unika.

– Under showen vill vi ha med hela modellen - plagget, personligheten och håret och sminket. Vi vill få människor att växa, säger Sandra Penzo.

Träfflistan när man söker på nätet på "Sandra Penzo" vittnar om en mångsysslande kreatör med kärlek för Blekinge. Sandra har varit konferencier för Musik Direkt Blekinge, debutant i nyårsrevyn på Folkteatern i Ronneby och hon har ett finger med i spelet kring Live Green Festival i Karlskrona.

Recycling Fashion Show är en del av Green Live festival och showen har vuxit rejält sen starten 2013. Förra året frågade festivalens grundare Louise Lindén om Sandra hade lust att vara projektledare för modeshowen.

– Jag tackade ja direkt, på stående fot! Live Green Festival är en festival som verkligen gör ett avtryck. Den är viktig.

Vill få modellerna att tro på sig själva

Sandra Penzos jobb är att utbilda modellerna och se till att kläderna blir sydda. I showen får alla kroppar och stilar vara med, några begränsningar finns inte. De udda kläderna och de starka personligheterna på catwalken har på senare år lockat en yngre publik.

– Kläderna påminner om Lady Gaga och Katy Perrys stil. Det tror jag unga attraheras av, för de är ju deras förebilder. Modellerna får gå lös själva med smink och hårstyling - vi vill lyfta våra modeller och få dem att tro på sig själva. Många blir väldigt glada och peppade på att lösa miljöproblemen för de ser hur mycket man kan göra själv, säger Sandra Penzo som själv varit med som modell.

– Det öppnade ögonen för hur mycket vi förstör miljön men också hur mycket vi kan hjälpa den. Och att vara modell fick mig att se på mig själv på ett nytt sätt och gav mig en bättre självkänsla.

Har fått kritik

Kablar blir toppar och soppåsar och mjölkpaket förvandlas till klänningar. Förra året målades graffiti på en gammal regnrock från försvarsmakten. Materialet skänks från restauranger, sopstationer och privatpersoner. Sytråd och limpistoler är det enda som inte är återvunnet.

– Vi har fått kritik för det, men på något vis måste vi få ihop de olika materialen. Vi vill visa att det är enkelt att hjälpa miljön på traven och att man inte behöver överkonsumera för att skapa saker. Nu hoppas vi kunna sprida Recycling Fashion Show nationellt. I år var vi på Wheels & Wings i Falkenberg med vår retrokollektion.

När hon inte jobbar med festivalen eller är på någon av sina två arbetsplatser gör Sandra en av huvudrollerna i en kommande film. Ett projekt som hon än så länge måste vara hemlighetsfull kring.

– Min karaktär träffar en kille som nyligen kommit till Sverige. Filmen utgår från hans perspektiv på att komma till ett nytt land. Den handlar om fördomar, mer än så kan jag nog inte säga.

Du gör väldigt många olika saker, hur hinner du allt?

– Jag älskar att göra kreativa saker och att utmana mig själv. Jag vill verkligen ta alla chanser jag får. Jag är ledig när jag sover, säger Sandra skämtsamt men blir snabbt allvarlig:

– Det kan lätt bli att man tar på sig för mycket och jag vet att det finns en hel del människor som vill se en misslyckas, tyvärr. När det är tufft och jag bara vill gråta tänker jag på allt bra jag bidrar till och människor vi påverkat. Det får mig att må bra och orka mer.

 

Läs om fler spännande och starka kvinnor i Kvällspostens serie #100kvinnor.

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag