Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sandras pizzafest – i den egna trädgården

Sandra Mastio, årets Mästerkock 2015, har startat en pizzeria i sin trädgård.
Foto: Claes Thuresson
Foto: Claes Thuresson
Foto: Claes Thuresson
Foto: Claes Thuresson
Foto: Claes Thuresson
Foto: Claes Thuresson

Premiärhelgen blev en succé för Sandra Mastios pop up-pizzeria i den egna trädgården i Malmö. 

Totalt gräddades 56 Margheritas i vedugnen "Bruno".

– Pizzan har fått oförtjänt dåligt rykte som flottig bakfyllemat, säger fjolårets vinnare av "Sveriges Mästerkock".

Sandra Mastio och hennes man Stefano lät installera en vedugn i trädgården, byggde ett utomhuskök och startade en pop up-pizzeria. Förra helgen när vädret visade sig från bästa sida blev det spontan premiär. Och när Sandra annonserade ut eventet via sin Facebooksida tog föranmälningarna slut på tjugo minuter, och lika många stod på kö. Det eldades för högtryck och totalt bakades 56 take away-margheritas under kvällen, berättar Sandra. 

– Jag har helt snöat in på pizza, jag tycker om enkelheten. Den har oförtjänt dåligt rykte som flottig bakfyllemat. Med rätt kärlek och råvaror kan pizza få en återupprättelse.

Toppades med gorgonzola

Premiärpizzan innehöll en tomatsås på söta San Marzano-tomater från Sicilien, olivolja från svärfars by på Sardinien, oregano och ramslök från trädgården och vårkål och gräslöksknoppar från kolonilotten. Det hela toppades med gorgonzola och rökt mozzarellost. 

– Sen är det viktigt att degen har mycket smak, jag låter min kalljäsa i tre dagar innan, säger Sandra Mastio, som har fått mycket positiv feedback från besökarna.

– En tjej kom tillbaka efter sin picknick och sa att det var den bästa pizza hon ätit. Det får en ju att växa nån centimeter.

Nu kommer hon satsa på att ha pop up-pizzeria ytterligare nån gång under sommaren och även då är det först till kvarn som gäller.

Sandra Mastio ser fram emot att tillbringa mycket tid i utomhusköket och det kommer inte bara lagas pizza i den nya vedugnen, som går under namnet "Bruno".

– Det är jättehärligt att ha utomhuskök, jag kommer att vara där hela sommaren. På lägre temperaturer är det som vilken ugn som helst, jag har till exempel tillagat en hel kanin med vin och grönsaker i ugnsform, säger Sandra.


Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!

Mastios bästa tips för uteköket!

* Kolla med dina grannar att det är okej med vedugn.

* Du behöver mycket plats för ett utekök. Vi har använt en tredjedel av vår trädgård. Vi byggde det på ett trädäck och har gjutit två cementbänkar.

* Det är väldigt bra att installera en vask med rinnande vatten.

* Tänk på att en vedugn väger upp mot ett ton. Vi fick använda lyftkran för att få in den. När den väl är på plats går det inte att flytta den, så bestäm var den ska stå!

* Du behöver gjuta en platta som vedugnen kan stå på.

* Björkved är bra att elda med, det brinner bra och länge.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!