Sandras åttonde mars-brev läxade upp mannen på tåget

Läxade upp på kvinnodagen. En obekant man på tåget ställde en oväntad fråga, och Sandra Zetterqvist Tilander skrev ett argt brev som svar.
Foto: Privat
"Ironiskt", tycker Sandra Zetterqvist Tilander om händelsen på tåget.
Foto: Privat

Sandra Zetterqvist Tilander, 25, satt på tåget från Malmö och sydde en banderoll till  internationella kvinnodagen.

Då kom en obekant man fram och ställde en oväntad fråga.

– Jag förstod först inte riktigt vad han menade. Sedan började jag koka, berättar Sandra – och läxade upp honom i ett brev.

Tåget gick torsdag förmiddag från hemmet i Malmö mot Stockholm, där Sandra Zetterqvist Tilander planerade att delta i en åttonde mars-demonstration. Hon är en av dem som i november förra året organiserade #utantystnadsplikt, kvinnliga läkares och läkarstudenters #metoo-upprop.

– Jag satt på tåget och sydde när det kom fram en man och log och frågade på engelska om jag kunde sy i en knapp i hans jacka. Vad menar du? sa jag, och då visade han att en knapp hade lossnat, berättar Sandra.


LÄS OCKSÅ: Här är Årets kvinnor 2018 


Hon svarade att hon inte hade tid, men att han kunde få låna nål och tråd och göra det själv.

– Då sa han: "Men jag kan inte sy", och fortsatte fråga om jag inte kunde sy i hans knapp om jag fick tid senare. "Det kommer jag inte att få", sa jag.

Kämpar mot patriarkatet

När Sandra Zetterqvist Tilander efteråt tänkte på vad som precis hade hänt började det koka i henne. 

– En man kan helt självklart be en kvinna han inte känner utföra en traditionellt sett kvinnlig syssla åt honom. På internationella kvinnodagen. För att han själv säger att han inte kan. Det är så ironiskt.

Hela brevet – på engelska. Mannen på tåget var engelskspråkig.
Foto: Privat

När Sandra Zetterqvist Tilander var klar med banderollen skrev hon ett brev till mannen. Där läxade hon upp honom. Informerade honom att det är internationella kvinnodagen. Hon skrev att hon "inte har tid att sy några knappar åt dig, eftersom jag jobbar heltid med att kämpa mot patriarkatet parallellt med heltidsstudier".

Publicerade på Facebook

Mannen, som var i 30-årsåldern, fick också några goda personliga råd av Sandra. Att lära sig sy, att tillägna sig kunskap om patriarkatet, att förändra sig själv och att lära ut detta till andra.

– Han blev väldigt förvånad när jag gav honom brevet. Och jag var ganska arg. Det blev inget mer sagt. Han ville prata. Men jag ville inte, och vi satt ändå i tyst kupé, berättar Sandra Zetterqvist Tilander.

Innan hon lämnade över brevet tog hon en bild och publicerade i ett inlägg på Facebook. 

– Det viktigaste med åttonde mars är att det får utrymme. Att det en dag om året får svämma över att det inte är jämställt i Sverige. Att det kan hända sådana här grejer. Att vi är så fast i patriarkala strukturer. Att vi kan få ut kunskap om det. Att ingen kan komma undan.


LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om internationella kvinnodagen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!