Läxade upp på kvinnodagen. En obekant man på tåget ställde en oväntad fråga, och Sandra Zetterqvist Tilander skrev ett argt brev som svar. Foto: PrivatLäxade upp på kvinnodagen. En obekant man på tåget ställde en oväntad fråga, och Sandra Zetterqvist Tilander skrev ett argt brev som svar. Foto: Privat
Läxade upp på kvinnodagen. En obekant man på tåget ställde en oväntad fråga, och Sandra Zetterqvist Tilander skrev ett argt brev som svar. Foto: Privat
"Ironiskt", tycker Sandra Zetterqvist Tilander om händelsen på tåget. Foto: Privat"Ironiskt", tycker Sandra Zetterqvist Tilander om händelsen på tåget. Foto: Privat
"Ironiskt", tycker Sandra Zetterqvist Tilander om händelsen på tåget. Foto: Privat

Sandras åttonde mars-brev läxade upp mannen på tåget

Publicerad

Sandra Zetterqvist Tilander, 25, satt på tåget från Malmö och sydde en banderoll till  internationella kvinnodagen.

Då kom en obekant man fram och ställde en oväntad fråga.

– Jag förstod först inte riktigt vad han menade. Sedan började jag koka, berättar Sandra – och läxade upp honom i ett brev.

Tåget gick torsdag förmiddag från hemmet i Malmö mot Stockholm, där Sandra Zetterqvist Tilander planerade att delta i en åttonde mars-demonstration. Hon är en av dem som i november förra året organiserade #utantystnadsplikt, kvinnliga läkares och läkarstudenters #metoo-upprop.

– Jag satt på tåget och sydde när det kom fram en man och log och frågade på engelska om jag kunde sy i en knapp i hans jacka. Vad menar du? sa jag, och då visade han att en knapp hade lossnat, berättar Sandra.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Årets kvinnor 2018 

 

Hon svarade att hon inte hade tid, men att han kunde få låna nål och tråd och göra det själv.

– Då sa han: "Men jag kan inte sy", och fortsatte fråga om jag inte kunde sy i hans knapp om jag fick tid senare. "Det kommer jag inte att få", sa jag.

Kämpar mot patriarkatet

När Sandra Zetterqvist Tilander efteråt tänkte på vad som precis hade hänt började det koka i henne. 

– En man kan helt självklart be en kvinna han inte känner utföra en traditionellt sett kvinnlig syssla åt honom. På internationella kvinnodagen. För att han själv säger att han inte kan. Det är så ironiskt.

Hela brevet – på engelska. Mannen på tåget var engelskspråkig.Foto: Privat

När Sandra Zetterqvist Tilander var klar med banderollen skrev hon ett brev till mannen. Där läxade hon upp honom. Informerade honom att det är internationella kvinnodagen. Hon skrev att hon "inte har tid att sy några knappar åt dig, eftersom jag jobbar heltid med att kämpa mot patriarkatet parallellt med heltidsstudier".

Publicerade på Facebook

Mannen, som var i 30-årsåldern, fick också några goda personliga råd av Sandra. Att lära sig sy, att tillägna sig kunskap om patriarkatet, att förändra sig själv och att lära ut detta till andra.

– Han blev väldigt förvånad när jag gav honom brevet. Och jag var ganska arg. Det blev inget mer sagt. Han ville prata. Men jag ville inte, och vi satt ändå i tyst kupé, berättar Sandra Zetterqvist Tilander.

Innan hon lämnade över brevet tog hon en bild och publicerade i ett inlägg på Facebook. 

– Det viktigaste med åttonde mars är att det får utrymme. Att det en dag om året får svämma över att det inte är jämställt i Sverige. Att det kan hända sådana här grejer. Att vi är så fast i patriarkala strukturer. Att vi kan få ut kunskap om det. Att ingen kan komma undan.

 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om internationella kvinnodagen

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag