Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandras viktiga ord till sina mobbare

Sandra vill att mobbarna ska ta till sig av budskapet.
Foto: Privat
Hon driver ett konto på Instagram och vill hjälpa andra som mobbas.
Foto: Skärmdump

Sandra Mattisson Dahl, 33, mobbades i över nio år.

Nu berättar hon hur trakasserierna påverkar henne – 20 år senare.

– Detta är konsekvenserna av vad jag har varit med om. 

60 000 barn och unga mobbas varje år i Sverige, visar undersökningar från Skolverket och Friends.

Sandra Mattisson Dahl från Karlskrona var en av dem.

Hennes berättelse börjar redan i första klass. Hon blev utfrusen, tillbringade raster själv och kände en stor ensamhet i skolan, berättar Sandra.

– Det kändes ledsamt. Jag drog mig faktiskt från rasterna. Jag satt alltid kvar efter lunchen och åt länge för att slippa gå ut.

”Jag mådde inte bra”

Mobbningen hon utsattes för eskalerade för varje läsår som gick. Trakasserierna blev som värst i högstadiet.

– De spred fruktansvärda rykten om mig. De hotade med att tjejer på andra skolor skulle slå mig, sa att jag såg ut som en slampa, kallade mig för hora och allt möjligt, säger hon.

https://www.instagram.com/p/BbHAu_VldeL/?taken-by=sassabassaofficial

Hon upplevde att skolan blundande för trakasserierna och ensamheten rotade sig djupt inom henne, trots att familjen alltid fanns där. Som 15-åring fick hon sin första panikångestattack och problemen med Sandras psykiska ohälsa växte.

Till slut ville hon inte leva längre.

– Jag mådde inte bra. När min dotter var ett år, när jag var 18 år, blev min ångest värre. Jag har aldrig repat mig helt och går fortfarande i terapi och tar mediciner, säger hon.

– Detta är konsekvenserna av vad jag har varit med om. Det var mina barn som fick och som får mig att kämpa vidare.

”Känns bra att kunna hjälpa andra”

I dag driver Sandra Mattisson Dahl ett konto på Instagram med tiotusentals följare. Fokuset är att nå ut till unga och barn som mobbas för att stärka deras självförtroende.

– Jag önskar att det fanns någon där för mig när jag mådde dåligt. Jag får många meddelanden av barn som mobbas och det känns bra att kunna hjälpa andra. Det känns som ett sätt för mig att bearbeta det jag själv varit med om eftersom jag vet hur de känner.

https://www.instagram.com/p/Bj7wCHZFgKw/?taken-by=sassabassaofficial

Sandra skrev nyligen ett blogginlägg om hur hon fortfarande påverkas enormt – trots att det har gått mer än 20 år sedan mobbningen mot henne påbörjades.

Ingen av mobbarna har bett om ursäkt, berättar Sandra.

– Det är så dåligt att de inte kan inse vad de har gjort. Jag hoppas de kommer ta sitt ansvar och se hur deras barn behandlar andra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!