Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sandra, 20, riskerade sitt liv – för rumpoperationen

Sandra åkte till Turkiet för att göra ”Brazilian butt lift”.
Foto: Privat
Nu delar hon öppet med sig av processen.
Foto: Privat

Allt fler unga kvinnor åker utomlands för att operera sin kropp och dela med sig av sin upplevelse i sociala medier. 

En av dem är Sandra Sundberg, 20, som åkte till Turkiet för att operera sin rumpa.

Kirurgen varnade för ingreppet och kunde inte garantera att hon skulle överleva – men Sandra tog risken.

– Jag var rädd och skakade jättemycket. Men det är min livsstil, säger hon.

Sandra Sundberg, från Helsingborg, har precis kommit hem från en lyxvilla i Izmir, Turkiet. Smärtan från operationen är fortfarande påtaglig och hennes kropp är märkbart förändrad, något som SVT har uppmärksammat.

Hon är 20 år och har länge varit inställd på att skönhetsoperera sig. Förra året opererade hon sina bröst, läppar och sin näsa – och nu valde hon att operera rumpan i en så kallad ”Brazilian butt lift”.

– Det innebär att man tar fett från olika delar av min kropp och förstorar mina höfter och rumpan. Jag vill ha en stor bakdel, säger hon.

Sandra ville inte göra en liknande operation i Sverige på grund av de höga kostnaderna.
Foto: Privat

Sandra betalade drygt 50 000 kronor för operationen där 8 liter fett sögs ut från hennes rygg, mage, haka, armar och innerlår för att sedan placeras i rumpan.

”Kan inte garantera att man överlever”

Operationen erbjuds också i Sverige men inte av samma omfattning som den Sandra genomgick, berättar hon.

Brazilian butt lifts har lett till dödsfall och internationella kirurger varnar för ingreppet. Ungefär en på 3 000 dör i samband med operationen – den högsta siffran bland skönhetsoperationer, enligt American Society for Aesthetic Plastic Surgery.

– Det finns en stor dödsrisk med operationen, de kan inte garantera att man överlever. Men jag tog den risken. Jag är väldigt insatt i skönhetsoperationer och kände att det var värt det, jag vill se ut på ett visst sätt, säger Sandra och fortsätter:

– Jag var rädd och skakade jättemycket. Men det är min livsstil.

Så här såg Sandra ut innan operationen.
Foto: Privat
Här är resultatet.
Foto: Privat

Efter operationen vaknade Sandra Sundberg med yrsel. Sängkläderna var blodiga och enligt anvisningarna från kirurgen skulle hon inte få sitta ner på sex veckor.

Infektioner, svullnader, rodnad, blödningar och smärta är andra vanliga komplikationer som kan följa ingreppet.

– Jag mår tyvärr inte så jättebra eftersom jag inte kan sitta eller sova på rumpan. Jag får äta sittandes på knät och då får mina ben inte nudda rumpan, säger Sandra.

Plastikkirurgen: ”Risk för blodpropp”

Riikka Veltheim, som är plastikkirurg på Akademikliniken i Sverige, förklarar att det likt alla typer av kirurgi finns risker i form av blödningar och infektioner.

”När det gäller fettsugningen som man gör i samband med en Brazilian butt lift så finns också en viss risk för blodpropp, framför allt i samband med den typ av större fettsugning som det ofta handlar om när man gör en Brazilian butt lift”, skriver hon i ett mejl till Expressen.

”Den största risken om du hamnar hos en oseriös aktör är att operationen inte utförs på ett professionellt sätt, att du utsätts för antibiotikaresistenta bakterier (MRSA) som är mycket vanligare utomlands än i Sverige och att du får komplikationer efter din operation som du inte kunnat förutse.”

Enligt Veltheim är det oftast det lägre priset utomlands som lockar folk att operera sig utanför Sverige.

”Ofta missbedömer man den slutliga kostnaden för operationen och får man komplikationer efteråt och vänder sig till en svensk plastikkirurg så innebär det stora merkostnader.”

”Kvinnor ska se ut precis som de vill”

Sandra Sundberg har öppet delat med sig av resan till Turkiet och processen kring operationen i sociala medier. Reaktionerna har varit många – och splittrade.

”Kvinnor ska se ut precis som de vill”, menar Sandra.
Foto: Privat

Kommentarerna kan låta ”det är sjukt hur man kan förändra sin kropp” eller ”man är aldrig nöjd med hur man ser ut” och ”det är sjukt, du förstår inte risken”, berättar Sandra.

– Jag tar inte åt mig och bryr mig faktiskt inte om det här med riskerna, det är fortfarande min kropp.

Flera skriver om hur skönhetsoperationer och kroppshets påverkar unga kvinnor negativt. Vad tänker du om det?

– Jag tycker att kvinnor ska se ut precis som de vill. Jag får många kommentarer om att jag gör det här för killars skull. Men jag gör det för min egen skull, inte för någon annan. Att det väcker uppmärksamhet kan jag inte rå för. 

– Till alla kvinnor som tvekar på sina kroppar… man ska göra det man vill, se ut som man vill och skita i alla andra. Då kommer man långt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!