Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SAS-plan stilla på Kastrup efter konflikt

Flygbolaget SAS personal la på onsdagsmorgonen ner arbetet på Kastrup. Samtliga avgångar fick därför vänta.Foto: ALEX LJUNGDAHL
SAS avgångar från Kastrup fick vänta pågrund av att personalen lagt ner arbetet för ett fackligt möte.Foto: Tomas Leprince

Flygbolaget SAS personal lade under onsdagsförmiddagen ner arbetet på Kastrup.

Samtliga avgångar fick därför vänta, något Ekstrabladet var först att rapportera om.

– Vi är riktigt upprörda över den här olagliga arbetsnedläggelsen som påverkar trafiken och drabbar våra kunder, säger Mariam Skovfoged, presschef för SAS Danmark, till tidningen.
Vid 11.20 meddelades att personalen återgått till arbetet – men SAS-flygen från Kastrup kommer vara försenade hela eftermiddagen. 

Flera resenärer slog under onsdagsmorgonen larm om att deras flyg med SAS från Köpenhamns flygplats Kastrup inte lyft i tid. 

 

https://twitter.com/CSZT/status/915476182564556800

 

Förklaringen till förseningarna var att personalen hos SAS Ground Handling, som hanterar mycket av driften på marken på Köpenhamns flygplats Kastrup, under förmiddagen lade ner sitt arbete för ett fackligt möte. 

Det betydde att alla bolagets avgångar tills vidare fick vänta, skriver danska Ekstrabladet.

Under förmiddagen stod det bara på flygplatsens hemsida att SAS-resenärerna skulle invänta information. 

På flygplatsens hemsida, ombeds SAS-resenärerna att invänta information. Foto: Skärmavbild

 

Enligt flyginformationen på SAS svenska hemsida hade flera av de berörda avgångarna en senarelagd beräknad start.

SAS: "Vi är riktigt upprörda"

SAS själva bekräftar att personalen lade ner arbetet och SAS danska presschef Mariam Skovfoged var minst sagt upprörd över personalens agerande.

– Det är en överenskommelsestridig arbetsnedläggelse som startade klockan 9, säger Mariam Skovfoged, presschef för SAS Danmark, till Ekstrabladet och fortsätter:

– Vi är riktigt upprörda över den här olagliga arbetsnedläggelsen som påverkar trafiken och drabbar våra kunder, säger hon.

Till nyhetsbyrån Ritzau säger Mariam Skovfoged att administrativt personal, inklusive henne själv, nu är på väg ut till flygplatsen för att lasta bagage och få i väg flygen.

– Vi gör allt vad vi kan, säger flygplatsens presschef Kasper Hyllested.

Försenat hela eftermiddagen

Vid 11.20 meddelades att SAS-personalen hade återgått till sitt arbete och att flyplanen skulle kunna lyfta från flygplatsen. 

Nu är förseningar att vänta hela eftermiddagen. 

– Arbetsnedläggningen är slut, men vi förväntar oss förseningar hela eftermiddagen. Man bör kolla med sitt flygbolag, säger Jesper Kronborg, presstalesman för flygplatsen.