Motdemonstranterna samlades utanför domkyrkan i Lund. Foto: Drago Prvulovic
Motdemonstranterna samlades utanför domkyrkan i Lund. Foto: Drago Prvulovic

Sammandrabbningar vid demonstrationer i Lund

Publicerad
Uppdaterad
Det rådde kaos på Lunds gator på söndagen.
Högerxtrema Karl XII-demonstranter drabbade samman med motdemonstranter och i luften ven gatsten, flaskor och facklor.
144 personer omhändertogs av polis.
- Ta undan barnen, här är livsfarligt, skrek en av de utkommenderade poliserna till en barnfamilj.
Ett polisuppbåd på över hundra man, inkallade från hela Skåne, samlades inför demonstrationen vid stationenen. Klockan 14.20-tiden anlände högerextremisterna med tåg till Lund. Planen var att de skulle ta sig vidare till Clemenstorget där demonstrationen skulle hållas. På stora banderoller gick det bland annat att "Försvara yttrandefriheten".
När de kom ut från stationen fanns redan hundratals motdemonstranter på plats. Från början var de helt tysta, men stämningen piskades snabbt upp. Motdemonstranterna brände facklor och bengaliska eldar och en tjock rök låg över ingången till centralen.

Drabbade samman

Poliser med hundar och hästar hade ställt upp mellan de båda grupperingarna. Piketer fanns också på plats.
Vid 14.30-tiden rusade motdemonstranter i riktning mot högerextremisterna. När poliserna stoppade dem började vissa av motdemonstranterna riva upp gatstenar som de kastade mot polisen.
Polisen körde med fordon rakt mot motdemonstranternas grupp.
En mängd åskådare och vanlig allmänhet fick springa för att komma undan. 
- Ta undan barnen, här är livsfarligt, skrek en av de utkommenderade poliserna till en barnfamilj som försökte ta sig fram i röran, uppger TT.
Runt Kvällspostens reporter på plats rådde kaos.
- Det är en väldigt upprörd stämning och attackerna är ganska omfattande. Det ligger gatsten och glaskross överallt, säger Maria Rydhagen, Kvällspostens reporter på plats.

Flera gripna

Motdemonstrandetna började sedan sprida sig till olika platser i centrala Lund, där högerextremisternas tåg skulle passera. I samband med detta försökte någon krossa rutorna till butiker på Knut den stores torg, skriver Sydsvenskan.
Vid 16-30-tiden började högerextremisternas tåg röra sig från centralstationen mot monumentet.
Längs med vägen stod motdemonstranterna. Bara efter några meter började högerextremisterna kasta föremål mot motdemonstranterna.
- De kastar flaskor, stenar, facklor mot motdemonstranterna. En del är maskerade och beväpnade med batonger, som poliser verkar låta dem ha. Det ligger glassplitter på gatorna och en del har träsköldar, säger KvP.s reporter Maria Rydhagen, som är på plats.
På Lunds gator låg brända bildäck, slängda cykelställ och uppryckta gatstenar och motdemonstranterna välte soptunnor för att hindra de högerextramas tåg.
En halvtimme senare var de framme vid monumentet, där kravallutrustad polis fanns på plats.
Strax intill parken, på Kävlingevägen - hånades de av motdemonstranter.
- De ropar "Ni förlorade slaget om Lund", säger KvP.se:s reporter.

Eskorterades till tåg

Senare lotsades de högerextrema demonstranderna  "en bakväg" tillbaka in mot centrum. Vid 20.45 sattes de på ett väntande tåg mot Helsingborg.
På söndagskvällen hade 144 personer omhändertagits av polisen och sju personer gripits.
De sju som greps är mellan 17 och 26 år, uppger TT. De misstänks för brott som våld mot tjänsteman, skadegörelse och förberedelse till grov misshandel.
Drygt 130 av de som omhändertogs för ordningsstörning kördes bort i bussar.
En ambulans skickades under kvällen till centralstationen efter att en person hade skadats i kravallerna. Vid 19.30-tiden var det fortfarande oklart om den skadade var en polis eller demonstrant.

"Inga rasister på våra gator"

Motdemonstranterna samlades redan tidigare på dagen vid Domkyrkan. Flera var då utrustade med banderoller med texten: " Inga rasister på våra gator". 
Företrädare för Ung vänster tar avstånd från de maskerade demonstranterna.
- Vi vet inte vilka de är, men uppenbart har de planerat att göra en rusning. Det ställer inte vi upp på. Vi ville ha en fredlig och folklig demonstration, säger Ung vänsters ordförande Thisbe Stadler till Sydsvenskan.

Fotnot: 30 november-demonstrationen i Lund hade tillstånd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag