Salen var full när Vitemöllaborna hörde länsstyrelsen försvara förändringarna av deras naturreservat. Foto: Tomas Leprince
Salen var full när Vitemöllaborna hörde länsstyrelsen försvara förändringarna av deras naturreservat. Foto: Tomas Leprince

Samlades i motstånd mot länsstyrelsen

Publicerad

Sällan ser man så mycket god vilja möta så lite förståelse.

Det sägs inte många vänliga ord när Vitemöllaborna hör länsstyrelsen försvara "förnyelsen" av deras natur­reservat.

- Detta är en destruktionsplan, tycker bybon Rolf Cedergren.

Mötet hålls i mässen på Ravlunda skjutfält - den enda lokal i trakten som är stor nog att ta emot alla intresserade efter kändisregissören Richard Hoberts inhopp i debatten.

Själv är Hobert inte på plats, vilket flera beklagar.

Båda sidor vill naturens bästa.

Myndigheterna vill rensa upp de övervuxna strandnära områden som är naturreservat.

De boende vill behålla sitt paradis och är rädda att röjningen ska fördärva deras natur.

Bilder från 1940

Men måste byborna tåla skogsmaskiner, motorsågar, djupgrävning och avbränning? Johan Johnmark från länsstyrelsen visar flygfoton av området från 1940 och jämför med dagens bild.

- Se hur öppet landskapet var då. Så vill vi att det ska bli igen, säger han.

- Vår målbild ska nås på 15 till 25 år. Det tar tid men man måste ha mål.

Besvär utan belöning

Medelåldern i salen är hög, snarare över än under pensionsstrecket. Marianne Lindholm från Haväng luftar tanken att dagens boende bara får besväret och inte belöningen:

- Du säger att målet är satt till 2040. Många av oss som är här i kväll lever inte längre då, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag