Ahmad Qadan, 34, har uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationerna IS och Jabhat al-Nusra. Foto: PolisenAhmad Qadan, 34, har uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationerna IS och Jabhat al-Nusra. Foto: Polisen
Ahmad Qadan, 34, har uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationerna IS och Jabhat al-Nusra. Foto: Polisen
I dag kommer domen mot mannen från Burlöv som är i 35-årsåldern. Foto: LUDVIG THUNMANI dag kommer domen mot mannen från Burlöv som är i 35-årsåldern. Foto: LUDVIG THUNMAN
I dag kommer domen mot mannen från Burlöv som är i 35-årsåldern. Foto: LUDVIG THUNMAN
IS-anslutna i Syrien. Enligt domen har Ahmad Qadan skrivit i sina Facebookinlägg att de stridande behövde pengar till vapen. Men själv säger han att han samlar in pengar till nödlidande. Foto: MEDYAN DAIRIEHIS-anslutna i Syrien. Enligt domen har Ahmad Qadan skrivit i sina Facebookinlägg att de stridande behövde pengar till vapen. Men själv säger han att han samlar in pengar till nödlidande. Foto: MEDYAN DAIRIEH
IS-anslutna i Syrien. Enligt domen har Ahmad Qadan skrivit i sina Facebookinlägg att de stridande behövde pengar till vapen. Men själv säger han att han samlar in pengar till nödlidande. Foto: MEDYAN DAIRIEH

Samlade pengar till IS – på Facebook

Publicerad

Ahmad Qadan, 34, från Burlöv fälldes på torsdagen för att ha uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationerna IS och Jabhat al-Nusra.

Straffet blir sex månaders fängelse.

– Det är första gången den här lagen prövas i Sverige, så det är unikt, säger Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt.

Ahmad Qadan gick, enligt Malmö tingsrätts dom, ut på Facebook med fingerat namn och uppmanade människor att skänka pengar till bland annat Islamiska staten och Jabhat al-Nusra, som enligt FN och EU är terrorlistade.

Inläggen publicerades mellan oktober 2014 och mars 2015. 

– Uppmaningarna på Facebook har vem som helst kunnat läsa, säger Lennart Strinäs.

Bland formuleringarna fanns upprop som ”Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon” och ”Kontakta mig för att utrusta era bröder i fronten!”, enligt tingsrättsdomen.

Klädd som soldat

Pengarna skulle enligt tingsrätten gå till vapen via två finansiärer. En av dem, shejk Shafi al-Ajmi, listas som terrorfinansiär av USA, FN och EU. 

Vid husrannsakan hittade Säpo bilder från Syrien på Ahmad Qadan, där han bar uniformsliknande klädsel och basker. Qadan uppgav själv att bilden tagits efter att han lånat baskern av en soldat.

Han hade också via sitt nätverk i bostad lagt ut länk till filmen ”The Path of Salvation” med texten ”Må Allah stabilisera och stärka Jabhat al-Nusra! Utan tvekan den mest älskade och balanserade gruppen i Syrien”. I sitt försvar sa Ahmad Qadan att länken var mycket spridd och att den måste ses i ljuset av att situationen i krigets Syrien är mycket komplicerad.

Polisen beslagtog även ett elchockvapen. 

Döms till fängelse

Ahmad Qadan, som är svensk medborgare och bosatt i skånska Burlöv, får sex månaders fängelse för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Han döms även för ringa vapenbrott.

Det är första gången som någon har åtalats i Sverige för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer.

– Hans förklaringar går inte ihop. De är många, långsökta och osannolika. När man väger samman dem finns det bara en rimlig slutsats, nämligen att han har ljugit och kände till vad som låg på kontot, säger Lennart Strinäs.

Nekar till brott

Ahmad Qadan erkänner ringa vapenbrott men nekar till övriga anklagelser. Han menar själv att han är mycket negativ till terrorism och att han ideellt samlat in pengar till nödlidande och för att motverka terrorverksamhet. Han är tidigare ostraffad.

Han berättar vidare att han tog över Facebookkontot av en okänd person och att han därför inte känt till de tidigare inläggen. 

– Min klient förnekar brott och det är en besvikelse att han blir dömd. Han har övertagit Facebookkontot av en annan person och var inte medveten om uppmaningarna. Dessutom har flera personer använt hans dator i hemmet. Vi ska analysera domen och har inte tagit ställning till om vi ska överklaga än, säger hans försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.

 

Så säger lagen

* Lagen om "straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott" antogs 2010. 

* I lagen står det att "den som i ett meddelande till allmänheten uppmanar eller annars söker förleda till särskilt allvarlig brottslighet döms till fängelse i högst två år".

Källa: Malmö tingsrätt (TT)

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag