Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samlade pengar till IS – på Facebook

Ahmad Qadan, 34, har uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationerna IS och Jabhat al-Nusra.
Foto: Polisen
I dag kommer domen mot mannen från Burlöv som är i 35-årsåldern.
Foto: LUDVIG THUNMAN
IS-anslutna i Syrien. Enligt domen har Ahmad Qadan skrivit i sina Facebookinlägg att de stridande behövde pengar till vapen. Men själv säger han att han samlar in pengar till nödlidande.
Foto: MEDYAN DAIRIEH

Ahmad Qadan, 34, från Burlöv fälldes på torsdagen för att ha uppmanat människor att skänka pengar till terrororganisationerna IS och Jabhat al-Nusra.

Straffet blir sex månaders fängelse.

– Det är första gången den här lagen prövas i Sverige, så det är unikt, säger Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt.

Ahmad Qadan gick, enligt Malmö tingsrätts dom, ut på Facebook med fingerat namn och uppmanade människor att skänka pengar till bland annat Islamiska staten och Jabhat al-Nusra, som enligt FN och EU är terrorlistade.

Inläggen publicerades mellan oktober 2014 och mars 2015. 

– Uppmaningarna på Facebook har vem som helst kunnat läsa, säger Lennart Strinäs.

Bland formuleringarna fanns upprop som ”Hjälp oss att förse bröderna i fronten med vapen så den kan hämnas våra syskon” och ”Kontakta mig för att utrusta era bröder i fronten!”, enligt tingsrättsdomen.

Klädd som soldat

Pengarna skulle enligt tingsrätten gå till vapen via två finansiärer. En av dem, shejk Shafi al-Ajmi, listas som terrorfinansiär av USA, FN och EU. 

Vid husrannsakan hittade Säpo bilder från Syrien på Ahmad Qadan, där han bar uniformsliknande klädsel och basker. Qadan uppgav själv att bilden tagits efter att han lånat baskern av en soldat.

Han hade också via sitt nätverk i bostad lagt ut länk till filmen ”The Path of Salvation” med texten ”Må Allah stabilisera och stärka Jabhat al-Nusra! Utan tvekan den mest älskade och balanserade gruppen i Syrien”. I sitt försvar sa Ahmad Qadan att länken var mycket spridd och att den måste ses i ljuset av att situationen i krigets Syrien är mycket komplicerad.

Polisen beslagtog även ett elchockvapen. 

Döms till fängelse

Ahmad Qadan, som är svensk medborgare och bosatt i skånska Burlöv, får sex månaders fängelse för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Han döms även för ringa vapenbrott.

Det är första gången som någon har åtalats i Sverige för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer.

– Hans förklaringar går inte ihop. De är många, långsökta och osannolika. När man väger samman dem finns det bara en rimlig slutsats, nämligen att han har ljugit och kände till vad som låg på kontot, säger Lennart Strinäs.

Nekar till brott

Ahmad Qadan erkänner ringa vapenbrott men nekar till övriga anklagelser. Han menar själv att han är mycket negativ till terrorism och att han ideellt samlat in pengar till nödlidande och för att motverka terrorverksamhet. Han är tidigare ostraffad.

Han berättar vidare att han tog över Facebookkontot av en okänd person och att han därför inte känt till de tidigare inläggen. 

– Min klient förnekar brott och det är en besvikelse att han blir dömd. Han har övertagit Facebookkontot av en annan person och var inte medveten om uppmaningarna. Dessutom har flera personer använt hans dator i hemmet. Vi ska analysera domen och har inte tagit ställning till om vi ska överklaga än, säger hans försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.


Så säger lagen

* Lagen om "straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott" antogs 2010. 

* I lagen står det att "den som i ett meddelande till allmänheten uppmanar eller annars söker förleda till särskilt allvarlig brottslighet döms till fängelse i högst två år".

Källa: Malmö tingsrätt (TT)


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!