Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samira, 6, vill locka fler tjejer till sin sport

Samira, 6, vill att fler tjejer ska köra motocross.
Foto: Privat
Samira Redzepovic på sin motocross.
Foto: Privat

Det vimlar inte av kvinnor och flickor i motocross-sfären. 

Därför försöker nu Samira Redzepovic, 6, att locka fler till ett sommarläger.

– Jag vill träffa nya tjejer som vill vara med i sporten, säger hon.

Helt grön i motorsporten är inte Soko Redzepovic. Han tog klivet över från drifting till motocross för cirka ett år sedan. 

– Vi körde land och rike runt för tävlingar i drifting, så Samira föddes i princip på en driftingbana. Hon har varit med hela tiden. Så när hon var så pass gammal att göra något själv sålde vi driftingbilen och köpte var sin hoj till oss. Nu är hela familjen på crossbanan, säger pappa Soko Redzepovic. 

Arrangerar sommarläger

Samira upptäckte fort att det inte alls var särskilt många tjejer som utövade sporten. Hon räknar upp sju namn som hon kör tillsammans med och konstaterar sedan:

– Det är inte så många. 

Och nu jobbar hela familjen på att få fler tjejer att intressera sig för sporten. Först och främst genom ett sommarläger som hålls den 13-14 juli i Skurup och Skivarp, arrangerat av Limhamns MK och Skånes MX-töser, enligt Lokaltidningen, som först skrev om sommarlägret.

Det är naturligtvis inte 6-åriga Samira som ensam ska se till så att sommarens motocrossläger blir av. Med sig på tåget har hon pappa Soko.

– Det är en dyr sport och vi förstår att alla inte har råd, så är det bara. Därför försöker vi locka med hyrcrossar på klubben. Vi vill nå fram till den här lilla tjejen som så gärna vill, men inte vågar, säger han. 

Vill locka flickor

Om sommarens tjejläger – där talangen Felicia Loo är tränare – slår väl ut kan det mycket väl bli ett för både pojkar och flickor nästa år. 

Men än så länge är högsta prioritet att locka fler flickor.

Samira har kört cross i cirka ett års tid – och hon är fäst vid sitt lilla fordon.

– Det roligaste är att man får lära sig jättemycket: att hålla in kopplingen, växla och sen släppa, säger hon.

– Det är också kul att köra på stora banan tillsammans med pappa. Jag kör i från honom till och med. Jag kör i alla fall snabbare än mamma.