Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Samhället måste kunna se varningssignalerna"

Två dagar efter att familjen hittades i villan är den fortfarande avspärrad. Foto: JENS CHRISTIAN
Utanför huset i Bjärred har folk lämnat blommor och nallar. Foto: JENS CHRISTIAN
Kommundirektör Jan Sohlmér och Martin Persson, chef för utbildningsförvaltningen i Lomma kommun, under onsdagens pressträff i kommunhuset Lomma. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

Händelsen där en hel familj hittades döda i en villa i Bjärred har skakat Sverige. 

Nu höjs flera röster om att samhället tidigare måste se varningssignaler.

– Det gäller för samhället att öka kunskapen om varningssignaler på att någon mår dåligt eller kan ha tankar på att skada sig själv eller andra, Märta Wallinius, psykolog och forskare.

Det lilla skånska samhället Bjärred med sina drygt 9500 invånare är i sorg sedan en hel familj, två vuxna och två barn, hittats döda i en villa.  

I de två döttrarnas skolor har flaggorna vajat på halv stång och Lomma kommun har haft presskonferens där de beskrev händelsen som en fruktansvärd tragedi.

– Det är en fruktansvärt tråkig och tragisk händelse som drabbat oss på många sätt och väcker många frågor, sa Jan Sohlmér, kommundirektör.

Polisen utreder dödsfallen som mord utifrån teorin att gärningspersonen finns bland de döda. De beskriver ärendet som en "familjetragedi".

Att en hel familj plötsligt inte finns mer till följd av brott är ovanligt – men det händer. 

 

LÄS MER: Familjens möten med skolan ska analyseras 

 

Polisen utreder dödsfallen som mord utifrån teorin att gärningspersonen finns bland de döda. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

 

Finns liknande fall

Det har knappt gått ett år sedan en familj med två vuxna och tre barn hittades döda i en villa i danska Ulstrup. Man vet ännu inte vet vad som hände i Bjärred, men i det danska fallet visade det sig att pappan mördat hela familjen och tagit sitt eget liv. 

I december 2014 kastade en man ner sin fru och sin lilla dotter för en klippa i Dalby stenbrott. Båda dog och mannen fick livstids fängelse för mord.

I både det danska fallet och det i Dalby hade psykisk ohälsa koppling till det som skett, men enligt forskaren Märta Wallinius finns det många orsaker till att en familjemedlem tar livet av andra familjemedlemmar.

– Det kan vara så att den som har begått brottet har upplevt en allvarlig kris och känner att det här är det mest barmhärtiga att göra. Det kan vara att man tänker att ”barnen kan inte leva vidare utan mig” eller ”det här är en för hemsk värld och ett för hemskt liv för barnen att leva vidare i”, säger hon.

 

LÄS MER: Familjen drog sig undan sista tiden innan morden 

 

"Väcker många frågor"

Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck. Foto: THOMAS ENGSTRÖM

Även Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck säger att det generellt sätt är svårt att säga vad som leder till att brott sker inom till synes välfungerade familjer. Att polisen betecknar händelser som " en familjetragedi" gör dock inte att utredningen kan prioriteras bort.

– Det är viktigt för att de anhöriga och samhället ska få reda på vad som faktiskt har hänt och om man borde ha sett eller reagerat på något. Man måste kunna ge svar.

Det är fortfarande oklart hur familjen i Bjärred har dött. Det enda polisen gått ut med är att det pågår en mordutredning utan utomstående gärningsman. Klart är det även att två föräldrar och två barn är döda.

Flagga på halvstång vid en av flickornas skola. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

När en hel familj försvinner till följd av brott väcker det många frågor hos omgivningen.

– Sådana här fall drabbar självklart samhället. Många frågar sig hur man kunnat missa att det här kunde ske och vad man kunde ha gjort, säger Märta Wallinius, psykolog och forskare vid rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö och Lunds universitet.

 

LÄS MER: Grannen om flickorna: "I somras tjoade de i poolen" 

 

Brott som anses som familjetragedier har ofta koppling till psykisk ohälsa enligt forskaren Märta Wallinius. Hon säger att kunskapen om psykisk ohälsa behöver öka.

– Samhället behöver bli bättre på att se varningssignaler på att någon mår dåligt eller kan ha tankar på att skada sig själv eller andra. Sedan gäller det att våga fråga, det är viktigt. Men även att vara beredd på svaret och kunna slussa personen vidare till hjälp, säger Märta Wallinius, psykolog och forskare vid rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö och Lunds universitet.

 

Fyra liknande fall

JULI 2017

Mamma dödade barnen.

Räddningstjänsten larmades till en våldsam lägenhetsbrand i Angered i Göteborg. En kvinna och tre små barn hittades döda eller svårt skadade, ingen av dem gick att rädda.

Till en början riktades misstankarna mot barnens pappa men sedan visade polisens utredning att det i själva verket var mamman som hade tagit livet av sina barn och sedan begått självmord.

 

JANUARI 2017

Dansk man mördade hela familjen. 

En man i danska Ulstrup mördade sin hustru och sina fyra barn innan han tog sitt eget liv.

Familjen hade varit omtyckt i det lilla samhället och mycket engagerad i lokallivet. Händelsen försatte därför invånarna i chock. 

Mamman och de fyra barnen hedrades i Ulstrups kyrka med flera hundra personer närvarande. Gärningsmannen begravdes på en annan plats.

 

DECEMBER 2014

Man mördade hustru och barn. 

En man i 30-årsåldern slog sin hustru med en hammare i huvudet innan han kastade ner henne och deras 9 månader gamla dotter från en klippa i Dalby stenbrott.

Det visade sig att mannen hade psykiska besvär men inte så allvarliga att han inte varit medveten om vad han gjorde. Mannen fick livstids fängelse för morden.

 

JUNI 2014

Mamma och son hittades döda i bostad. 

Polisen larmades till ett villaområde i Bjärred efter att en kvinna i 80-årsåldern hittats ihjälskjuten i sin bostad där även sonen, som är i 45-årsåldern, hittades död.

Snabbt leddes misstankarna till att det var sonen som mördat sin mamma och sedan tagit sitt eget liv. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!