Salsalåtar på häktet kallas ”musiktortyr”

De intagna på häktet i Helsingborg pratar med varandra genom toaletternas avloppsrör. För att hindra detta spelas störande ljud i rörsystemet – som till exempel salsamusik.

En intagen kvinna har klagat till JO och kallat påhittet för ”musiktortyr”. Men Kriminalvården försvarar idén och hävdar att ingen fått sin nattsömn störd.

Häktet på Berga Allé i Helsingborgs som invigdes 2011, har dragits med en problematik – de intagna kan kommunicera med varandra via avloppen på toaletterna i bostadsrummen.

Häktet i Helsingborg har i tio år dragits med problemet att de intagna kan kommunicera med varandra.
Foto: STEFAN LINDBLOM/ HELSINGBORGS-BILD
Dörrarna är stängda – men avloppsrören är öppna. Där kan de intagna prata med varandra.
Foto: STEFAN LINDBLOM/ HELSINGBORGS-BILD
High life på häktet. De intagna i Helsingborg fick njuta av salsamusik i toarören när systemet med störljud var nytt.
Foto: YAMIL LAGE / AFP TT NYHETSBYRÅN

En del av dem har restriktioner och får inte på några villkor komma i kontakt med andra. Det är säkerhetsfråga för att rättsprocessen inte ska störas.

Kriminalvården har agerat för att sätta stopp för den här möjligheten. Därför spelas ni så kallade ”maskeringsljud” i avloppssystemet.

Kallar det ”musiktortyr”

Men en kvinna som satt häktad i fyra och en halv månad klagade till justitieombudsmannen, JO, över ljudnivån.

Hon hävdade att det spelades rockmusik från 16.30 till tidig morgon, och att detta gjorde att hon fick svårt att sova.

”Oacceptabelt att det spelas monoton rockmusik på återspelning hela natten”, klagade hon. ”Är att jämställas med så kallad musiktortyr.”

JO skickade klagomålet vidare till Kriminalvården för att få ett yttrande. Och nu har alltså myndigheten i Region Syd förklarat musiken.

”Stör inte nattsömnen”

Men Kriminalvården tillbakavisar påståendet att det spelats rockmusik i toarören hela nätterna. Det har knappt varit någon musik alls – och då bara i korta perioder under dagtid.

”Inledningsvis spelades salsamusik under korta perioder och enbart under dagtid, vilket inte kan ha stört någons nattsömn”, skriver regionchefen Anna Lilja till JO.

Det ljud som spelas i rören numera låter mest som rinnande vatten, enligt de ansvariga. Om intagna känner sig störda uppmanas de att spola på toaletten.

Kvällsposten har varit i kontakt med den häktade kvinnans advokat Douglas Norking, som inte har någon kommentar.

TV: Här räddas rådjurskidet från en säker död 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!