Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Salomea, 19, om judehatet: ”Vi vågar inte visa oss ute”

Salomea, 19, är judinna och vill nu uppmärksamma fler på den pågående antisemitismen.
Foto: Privat

Hennes syster misshandlades, familjen har utsatts för hat – och hon måste själv tänka på vad hon har på sig när hon går ut.

Bara för att hon är judinna.

Salomea, 19, vill nu få samhället att börja prata om antisemitismen som tvingar allt fler att flytta från sina hem.

– Vill jag leva ett öppet judiskt liv ser jag ingen framtid i Malmö, säger hon.

Salomea, 19, är uppvuxen inte långt från Malmö. Vilken stad det är och vad hon heter i efternamn vill hon inte gå ut med för sin egen och familjens säkerhets skull.

Det är sådant hon måste tänka på sedan hon för några år sedan bestämde sig för att inte längre hålla tyst om att hon är judinna.

– Jag har alltid varit jätterädd att folk ska få reda på att jag är judinna. Från min familj och andra har jag alltid fått höra att jag inte ska visa min Davidsstjärna öppet, säger 19-åriga Salomea.

– Vi vågar inte visa oss ute. Det är fortfarande svårt att driva den här frågan för att det är så många som inte vågar gå ut med att de är judar, säger hon.

Folk skriver att hon ”skulle dött i andra världskriget”, ”jävla jude”, saker som de flesta judar har fått höra.

Hat på sociala medier

För några veckor sedan startade hon Instagramkontot ”Förbjuden”, där unga judar i Malmö berättar om sina upplevelser av hat och antisemitism, fast anonymt.

Med kontot, som drivs av Salomea själv men sponsras av organisationen Malmö mot diskriminering, vill hon visa på hur utsatt tillvaron som jude i Sverige kan vara i dag.

– Rädslan blev besvarad när min syster misshandlades för tre år sedan, för att hon är öppen judinna. Hon var tolv år gammal. 

– Sedan dess har både hon och familjen fått ta emot hat. Min syster har fått höra väldigt mycket via sociala medier. Folk skriver att hon ”skulle dött i andra världskriget”, ”jävla jude”, saker som de flesta judar har fått höra.

Antalet judar i Malmö minskar

Hon säger att utsattheten är särskilt stor i Malmö. Antalet medlemmar i judiska församlingen i Malmö minskar stadigt för varje år som går.

I början av 1970-talet fanns det 2500 medlemmar. I januari förra året var antalet nere på drygt 500.

– Det är helt sjukt hur annorlunda det är nu jämfört med för bara några år sedan. Folk tror att det har blivit bättre, men det är för att vi är så få kvar. Oftast är det vi som inte öppet visar att vi är judar som är kvar, medan de andra redan har stuckit härifrån.


Synagogan i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

SSU anklagas för antisemitism

Förra veckan fick Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Malmö stor kritik för en ramsa i första maj-tåget som av många stämplades som antisemitisk.

Där skanderade SSU-medlemmar ”krossa sionismen”.

– Sionismen är en rörelse för nationellt självbestämmande för judiska folket som har lett till staten Israel. Det här skickar en signal att man vill krossa staten Israel, sa Fredrik Sieradzki, informationsansvarig för Judiska församlingen i Malmö.

Salomea upplever att konflikten mellan Israel och Palestina är roten till många antisemitiska uttryck i Sverige.

– Många judar i Malmö har ingen koppling till Israel och har bott här i flera generationer. Men ändå är det en stor anledning till att judar i Malmö får ta emot hat, säger hon.

”Folk flyttar på grund av rädsla”

Att flytta från sina hem och lämna Sverige blir allt vanligare, och anledningen är ofta att judar känner sig utsatta för hat och trakasserier.

Det har alltid varit en tanke hos mig också, att jag kan flytta till Israel.

Enligt en färsk undersökning av EU-myndigheten Agency for Fundamental Rights (FRA) har 35 procent – baserat på svar från tusen judar i Sverige – övervägt att flytta utomlands.

I samma studie framgår bland annat att drygt nio av tio judar i Sverige anser att antisemitismen blivit värre.

– Folk flyttar på grund av rädsla. Det har alltid varit en tanke hos mig också, att jag kan flytta till Israel. Förmodligen kommer det att ske också. Alla har vi tänkt på det.

– Vill jag leva ett öppet judiskt liv ser jag ingen framtid i Malmö. Att nu försöka lyfta problemet är lite av en sista utväg för att försöka förbättra situationen, säger Salomea.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!