Skånemejerier och de franska ägarna Lactalis väljer att återkalla osten Reblochon.
Skånemejerier och de franska ägarna Lactalis väljer att återkalla osten Reblochon.

Salmonellavarning för ost och kött

Publicerad

Skånemejerier och de franska ägarna Lactalis väljer att återkalla osten Reblochon.

Orsaken är att det kan finnas salmonellabakterier i den.

Samtidigt går Axfood ut med information om att de återkallar fläskytterfilé av samma orsak.

– Det händer ett antal gånger varje år att vi stoppar livsmedel, på grund av misstanke om salmonella, säger Maria Luthström, tillförordnad pressansvarig på Axfood.

I ett pressmeddelande meddelar Skånemejerier och Lactalis att deras återkallande gäller den franskproducerade osten Reblochon från Pochat.

Det rör förpackningar med bäst före-datum 15 juli 2014, 28 juli 2014 och 7 augusti 2014.

Osten misstänks innehålla salmonellabakterier, något som dock ännu inte är bekräftat.

"Med hänsyn till konsumentsäkerheten, väljer vi att återkalla samtliga produkter med hållbarheter till och med den 20/08-2014", skriver de i sitt pressmeddelande.

Axfood drar samtidigt tillbaka dansk fläskytterfilé.

– Vi gör rutinmässigt tester på våra köttleveranser och vi har i detta fallet upptäckt bakterier, som kan vara salmonella.

Tre produkter stoppas

På grund av upptäckten stoppas nu tre olika produkter helt.

Mörad fläskytterfilé naturell, 800g, Grillkryddad fläskytterfilé, 800g, Garlic/pepper fläskytterfilé, 800g.

Alla har packdag 10/7 och bäst före-datum 1/8 2014.

Köttet kan ha sålts i alla Axfoods butiker runt om i landet. Men hur stor mängd det är i nuläget oklart.

– Vi jobbar på att kartlägga hur mycket kött det rör sig om, säger Maria Luthström. Förhoppningsvis ska vi i veckan som kommer kunna ha svar på om det faktiskt är salmonellabakterier i köttet.

Företaget uppmanar nu folk som har köpt köttet att återlämna det i butiken, köttet måste skickas på destruktion och ska inte kastas i vanliga hushållssopor.

Inga sjukdomsfall har än så länge rapporterats.

Susanne Lindén
Susanne Lindén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag