Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sällsynt sötchock: Trippel babylycka

Det blev en överraskning när davidshjortarna visade sig i Erikberg under onsdagen. De hade med sig tre stycken kalvar.Foto: Christina Sandin
Nu vistas kalvarna med resten av davidshjortarna.Foto: Christina Sandin

Djurparken Eriksberg i Blekinge har fått trippel babylycka.

De sällsynta davidshjortarna har fått tre stycken gulliga kalvar som nu springer omkring i parken.

– Det känns jätteroligt och kalvarna ser mycket välmående ut, säger safariparkens vd Per-Arne Olsson.

Eriksbergs vilt- och naturdjurpark är Nordens största safaripark med sina 925 hektar. I det stora utrymmet umgås bland annat vildsvin, visent, hjortdjur, mufflonfår och även davidshjortar.

Under onsdagen har de sällsynta davidshjortarna fått bebisar och nu tar de tre kalvarna över all uppmärksamhet i djurparken.

– Det känns jätteroligt och kalvarna ser mycket välmående ut, säger safariparkens vd Per-Arne Olsson i ett pressmeddelande.

Under torsdagen har kalvarna även tittat fram och hälsat på djurparkens besökare.

Utrotade i det vilda

Davidshjorten är ett djur som ursprungligen kommer från Kina och som har varit helt utrotad i det vilda i många år. Men på Eriksberg kom hjortarna år 2014 från södra England där de behölls i en inhägnad skog.

Sedan davidshjortarna kom till Eriksberg har de förökat sig till 43 stycken och vandrar runt i ett område som är lika stor som två tusen fotbollsplaner.

– De har acklimatiserat sig bra och är ett spännande och unikt inslag i parken. De är ungefär likvärdiga i storlek med kronvilt men har en annan kroppsform och ett långsmalt huvud, säger Per-Arne Olsson i pressmeddelandet.

Per-Arne berättar att målet med de tre kalvarna är att låta de växa i djurparken med de vuxna davidshjortarna och sen försiktigt få ut dem i det vilda.