Det är tidningen Motor som i sitt senaste nummer granskar de så kallade husbilsskojarna – en form av bedrägeri som ökar, enligt polisen.
Det hela drabbar oftast personer som har lagt ut sina bilar till försäljning. I det aktuella fallet, som tas upp av Motor, handlar det om en husbil. De har intervjuat en sydsvensk man som i oktober lade ut sin husbil till försäljning, för 410 000 kronor. Husbilen var en Fiat Bürstner.
Några dagar senare fick han ett sms, där en påstådd intressent erbjöd sig att "hjälpa till".
"God morgon. Skulle ett försäljningsuppdrag var av intresse? Vad jag behöver är 14 dagar för att slutföra affären. Kunden vill ha hjälp med finansen samt att han vill köpa med garanti som en trygghet. Min kund har redan sett din annons. Och han har ringt till mig. Så jag har inga problem att sälja bilen åt dig. Ring efter 09.00", stod det i sms:et, som var skickat från en man – som också länkade till ett förmedlingsföretags hemsida.
Skulle gälla i 14 dagar
Mannen påstod alltså att han kunde hjälpa till att få husbilen såld, som en slags mellanhand. Till tidningen Motor säger den intervjuade mannen att hemsidan såg seriös ut – det fanns flera bilar till salu, en uppdragsavtalsblankett att skriva ut, samt att Motormännens, Trygg-Hansas, If:s och Carfax logotyper fanns på sidan.
– Under några dagar hade vi telefonkontakt. Han gav ett väldigt bra intryck. Jag frågade om mitt pris på 410 00 kronor skulle påverkas av att bilen såldes genom en förmedling. Men det skulle det inte. Förmedlaren skulle få 29 000 kronor av kunden för att ordna finansiering och ge garanti, berättar husbilsägaren i artikeln.
Mannen och den påstådde förmedlaren kom överens om att uppdragsavtalet skulle gälla i 14 dagar. Om bilen inte såldes skulle ägaren ha rätt att hämta tillbaka fordonet.
Han bestämde sig för att köra upp bilen – med reservnycklar och nödvändiga handlingar – till ett rekonditioneringsföretag i norra Stockholm. Där skulle husbilen snyggas till innan försäljning.
"Ingick inte i vårt avtal"
Ett oväder på vägen upp gjorde dock att mannen inte vågade köra, och i stället möttes han av en annan kille, en bit utanför Stockholm. Han tog med sig husbilen och fortsatte till Stockholm.
Men – efter några dagar kom besked från Transportstyrelsen, att bilen hade bytt ägare. Den var nu registrerad på bilförmedlarens företag.
– Det ingick verkligen inte i vårt avtal. han skulle förmedla ett köp, inget annat. När jag försökte diskutera i telefon med honom om vad han gjort, svarade han bara "nu ringer den andra telefonen och jag måste ta det". Sedan lade han på.
– Jag skickade då ett sms till honom, där jag bad honom ringa upp mig efter samtalet han fick, men det gjorde han inte, berättar ägaren för Motor.
Misstänkt förfalskning
Det visade sig snart att en misstänkt förfalskning hade ägt rum – någon hade alltså förfalskat ägarens namnteckning och genomfört ägarbytet. Kort därefter begärdes bilförmedlarens företag i konkurs på grund av obetalda skatteskulder. Mannens husbil togs i beslag för att täcka en del av skulderna åt förmedlaren – men då stod den ju inte längre på hans namn. En långdragen rättsprocess har inletts, och ägaren har redan fått betala omkring 40 000 kronor i bland annat advokatkostnader.
Händelsen är också polisanmäld, men om det leder till något vet inte ägaren. Enligt polisen är det här inte unikt.
Att oseriösa bilförmedlare lurar privatpersoner är inte nytt, och enligt polisen ökar den typen av kriminella verksamheter. Det vanliga scenariot är just att någon lägger ut sin bill till försäljning, och att man därefter kontaktas av en förmedlare som påstår sig ha ett företag som säljer bilar på uppdrag.
Mot en skälig ersättning ska bilen säljas via mellanhanden.
Bilen skrivs över
Men sedan skrivs bilen – utan ägarens vetskap – över på företaget, och risken är att man aldrig får betalat. Det är inte säkert att en polisnmälan leder någonvart.
– Det är inte säkert att det händer något med den. Är sdet en smart bedragare ser han kanske till och med själv till att ni skriver ett avtal mellan er, ett mycket långt och finstilt sådant på väldigt avancerad svenska som erbjuder goda möjligheter till alternativa tolkningar. Går det inte att styrka brottsligt uppsåt bakom fömedlarens agerande är det inget bedrägeri utan bara ett avtalsbrott, säger Jan Olsson, kriminalinspektör på Nationellt bedrägericentrum till Motor.
Han säger också till tidningen att man bör kontrollera bilförmedlaren mycket noga innan man låter personen sälja bilen åt dig. I artikelns faktaruta finns en del knep man kan ta vara på.
Så kan du skydda dig
1. Kontrollera spekulanten innan ni träffas för provkörning.
2. Träffas inte på en enslig plats och följ alltid med vid eventuella provkörningar. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid provkörning – stöldförsäktingen täcker inte alltid förluster eller skador om du självmant har lämnat över nycklarna till bilen.
3. Du kan förstås sälja din bil via en förmedlare – men kontrollera organisationsnumret på företaget och kolla upp bakgrunden, bland annat genom att ta referenser.
4. Be att få legitimation och undersök vem personen som vill köpa din bil är.
5. Om du väljer att sälja, lämna inte nycklarna innan du har fått pengarna och allting är klart. Acceptera inte betalning med check.
Källa: Tidningen Motor
Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.