Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saleh Hadri – en av Malmös mest kriminella har mördats

Under rättegången mot Saleh Hadri för mordet på taxikontoret blev Hadri hotad av en åhörare som skrek åt honom. Här med advokaten Gunnar Falk.Foto: LASSE SVENSSON
I maj 2016 sköt en man sex skott mot Saleh Hadri när han satt i sin bil. Han träffades bland annat i ena handen men fick inga livshotande skador.Foto: Lars-Olof Strömberg
Här sköts Saleh Hadri, 51, ihjäl på onsdagsmorgonen. Mördaren sköt honom i huvudet. Mordet inträffade i närheten av en förskola.Foto: Fritz Schibli
Saleh Hadri greps i september 2016 med två andra män. I byxlinningen hade han en skarpladdad pistol. Han pekades då ut som en av Malmös mest "kriminella"Foto: Läsarbild
Bakom de två fönstren ligger kontoret där en man hittades skjuten i huvudet. Mordet utlöstes av en konflikt mellan två delägare i ett taxibolag. Saleh Hadri deltog i möten om konflikten. Foto: Polisen

Taxiföretagaren Saleh Hadri, 51, har överlevt ett mordförsök. I dag mördades han utanför sin port tidigt på morgonen.  Han har utpekats av polisen som en av Malmös mest kriminella. 

Mördaren sköt Saleh Hadri i huvudet och är fortfarande på fri fot. Malmöpolisen gick direkt efter mordet upp i högsta beredskap.

Saleh Hadri väckte till en början ingen större uppmärksamhet hos polisen när han etablerade sig i Malmö. Han är en till synes ofarlig person. Kortvuxen, spenslig och oftast prydligt klippt.

Många känner till honom under ett annat namn - Abu Halab. Abu är en benämning som används i arabisktalande länder som ett uttryck för respekt.

LÄS MER: "Tre av Malmös mest kriminella gripna" 

I vissa sammanhang har han beskrivits som älskvärd, artig och omtänksam. Det är vänner och bekanta som gett den beskrivningen.

Så uppfattas han inte av Malmöpolisen. Saleh Hadri är en av de personer i Malmö som står högt upp på listan över de tungt kriminella. Polismästare Stefan Sintéus har pekat ut honom som en av stadens mest kriminella.

När Saleh Hadri, även kallad Abu Halab, greps som misstänkt för grovt vapenbrott lade Malmös högste polischef ut det här på twitter.

Polisens sista notering

Saleh Hadri driver sedan några år ett taxiföretag i Malmö. Bolaget går enligt senaste årsredovisning dåligt och har en försvinnande liten omsättning men har ändå bilar på Malmös gator.

Bara för några dagar sedan blev en av hans taxibilar stoppad av en polispatrull. Saleh Hadri var i närheten och gick i sällskap med en medarbetare självmant fram till poliserna.

– Det är jag som äger företaget, ska han ha sagt och bett om en förklaring till att hans chaufför stoppats.

LÄS MER: Dödshot, svarta pengar och mord 

Saleh Hadri fick till svar att det var en vanlig rutinkontroll. Det är polisens sista notering om honom innan han mördades.

Gömde pistol i byxlinningen

Under senare år har Saleh Hadri förekommit i utredningar av mord, sprängningar och har varit misstänkt för att ha beställt specialtillverkade fjärrstyrda sprängladdningar från Bosnien.

Han har länge levt under dödshot och även gått beväpnad. Det upptäckte poliser som i september 2016 grep honom på samma gata där han blev mördad på onsdagsmorgonen. 

Det var i samband med gripandet som Stefan Sintéus gick ut på Twitter och fällde omdömet att Saleh Hadri var en av Malmös mest kriminella.

– Någon vill döda mig, berättade Saleh Hadri själv i ett polisförhör som förklaring till att han bar ett skarpladdat vapen på en gata i Malmö.

Antingen visste inte Saleh Hadri själv vem som försökte döda honom eller så ville han inte peka ut personen för polisen.

Han erbjöds också skydd av polisen men avböjde, enligt ett förhör som Kvällsposten tagit del av.

Mordförsök i bilen

Det var inte gripet ur luften.
I maj samma år kl 09.22 på en tisdagsmorgon satt han i sin bil, en grön Jaguar, i korsningen Södra Skolgatan och Möllevångsgatan. En fortfarande okänd man gick med snabba steg fram till bilen och sköt flera skott mot Hadri som satt vid ratten.

– Jag satt och pratade i telefon och tittade ut genom fönstret. Då såg jag den beskjutne mannen själv stappla ur sin bil och hålla sig för magen. Han stod hopvikt vid bakändan på sin bil, berättade ett vittne Kvällsposten.

En kula träffade Hadri i ena handen. Men han fick inga livshotande skador.

Den här skarpladdade pistolen hade Saleh Hadri i byxlinningen när han 2016 greps av polis närheten av sin bostad vid Möllevången.Foto: Polisen

"Jag attackerar direkt"

När han tre månader efter mordförsöket greps med en pistol påstod Saleh Hadri för poliserna att vapnet som de hittat i hans byxlinning var till för att skrämma den som kunde tänkas vilja döda honom. 

Senare ändrade Saleh Hadri förklaringen till att han hittat vapnet strax innan poliser grep honom. Han dömdes förra året till ett års fängelse för vapenbrott och hade då suttit häktad i sju månader.

Det som från början gjorde Malmöpolisen uppmärksam på honom var en skjutning för åtta år sedan. Han drev då bland annat ett växlingskontor på Bergsgatan i Malmö. Han hamnade vid ett tillfälle i konflikt med ett kriminellt gäng i Malmö, Black Cobra. Inne på växlingskontoret skottskadade han en man som kommit dit för att diskutera en affärsuppgörelse.

– När de drar pistol, jag attackerar direkt och tar pistolen, har Saleh Hadri senare berättat i ett förhör.

Infekterad taxikonflikt

Lite mer än ett år efter skjutningen på växlingskontoret anlitades Saleh Hadri av en delägare i ett företag som då hette Taxiverket. Inom bolaget hade det uppstått en tvist efter att en av delägarna blev anklagad för att ha försnillat cirka 900 000 kronor av företagets pengar.

Konflikten blev alltmer infekterad och i början av november 2011 blev delägaren som misstänktes för förskingring misshandlad på företagets kontor.

När de två delägarna inte kunde komma överens valde båda att gå ett steg längre.

En delägare lät Alex Ghara Mohammadi, dåvarande ledaren för kriminella gänget Brödraskapet Wolfback bli delägare. Affären gjordes upp på en bensinmack i Malmö. Planen var att Alex Ghara Mohammadi skulle bli chef.

Den andre delägaren hade redan kontaktat Saleh Hadri och lovat honom bli delägare. Den 17 november kl 19.40 samma år försökte de två delägarna under ett möte lösa konflikten. Saleh Hadri var med på mötet. Sammanlagt tio personer deltog.

Utgången av mötet är oklar men så mycket är klart - delägaren kunde inte lösa konflikten.

Sköts på kontoret

Sex dagar senare ringde en telefonist på Taxiverket till 112. Klockan var 10.48.

 – De har skjutit en person här i kontoret på verket. Kan du skicka ambulans och polis med detsamma.

Inne på kontoret låg Alex Ghara Mohammadi, skjuten till döds. Mördaren hade skjutit honom i huvudet.

LÄS MER: Nu åtalas Hadri för det brutala taximordet 

När polisen kom till Volframsgatan där Taxiverket bedrev sin verksamhet fanns inte mördaren kvar. Tipsen strömmade in till polisen och man uppfattade att allt pekade mot Saleh Hadri. Han häktades i slutet av november i sin frånvaro och blev internationellt efterlyst.

Det tog drygt två år innan återvände han till Malmö och överlämnade sig frivilligt till polisen. Han hade bland annat vistats i Egypten. 

Prydlig och obekymrad

Där ska han ha personliga vänner som är officerare, enligt vad han berättat i ett förhör. Han har bland annat haft för vana att köpa vapenhölster i Tyskland till just egyptiska officerare och ge dem som gåva. Det har han berättat långt senare för polisen i Malmö.

Alex Ghara Mohammadi mördades den 24 november på Taxiverket. Ingen är dömd för mordet på honom. Polisen misstänker att han sköts som ett led i en maktkamp om företaget.Foto: POLISEN / POLISEN

När rättegången mot honom för mordet på Alex Ghara Mohammadi inleddes i Malmö tingsrätts säkerhetssal var han prydligt klädd i kostym och tycktes obekymrad.

På främre rad bland åhörarna satt en storvuxen man. Efter att ha suttit en stund och stirrat på Saleh Hadri, reste han sig snabbt upp, sparkade hårt på glasväggen och skrek hotfullt åt honom.

Saleh Hadri ryckte inte till. Han vände bara på huvudet och log mot mannen som direkt efteråt lämnade rättssalen.

Många tänkbara motiv

Saleh Hadri friades av rätten från misstanken att ha mördat Alex Ghara Mohammadi. Men det tros ha funnits andra som misstänkte honom och det mordet kan vara ett av motiven till att vilja döda Saleh Hadri.

– Men det kan finnas många förklaringar. Situationen i Malmö är speciell nu. Många ledande kriminella är satta ur spel och nu har det uppstått ett vakuum, säger en utredare som följt Hadri under flera år.

Ett annat motiv kan vara saker som hände långt senare. Trots den friande domen hamnade Saleh Hadri i fängelse i Holland för att avtjäna ett straff för narkotikabrott. I november 2015 blev han misstänkt ännu en gång för ett grovt brott, förberedelse till mord mot två Malmöbor.

Han misstänktes för att ha beställt specialbyggda sprängladdningar i Bosnien av en bombexpert. 

Krävde miljoner

Men en Malmöbo som skulle smuggla sprängladdningarna till Sverige greps av bosnisk specialpolis vid gränsen när han var på till Sverige. Sprängladdningarna bestod av ombyggda handgranater som kunde fjärrutlösas.

Åklagaren ansåg att Hadri planerat använda sprängladdningarna för att döda den delägare som en gång anlitat honom samt en annan man.

De här två paketen dolde ombyggda och fjärrstyrda handgranater som enligt åklagaren beställts av Saleh Hadri i Bosnien. En Malmöbo stoppades vid bosniska gränsen i en Audi A6 när han var på väg att transportera handgranaterna till Malmö. Hadri friades från misstanken.Foto: SIPA

Under rättegången berättade delägaren och en bekant till honom att Saleh Hadri krävt sammanlagt 2 miljoner kronor som ersättning för att Hadri under 2011 aldrig fick sin aktieandel i Taxibolaget.

Saleh Hadri lyssnade hela tiden uppmärksamt och var som tidigare när han åtalats prydligt klädd i kostym. Och precis som förra rättegången var han mycket aktiv och pratade ofta med sin advokat, Gunnar Falk. Han instruerade också sin tolk och kom med påpekanden till denne.

Friades av domstolarna

Chefsåklagare Pär Andersson hade ingen större framgång med sina vittnen. Både delägaren och hans bekant hävdade visserligen att Hadri fick pengarna med han satt i fängelse i Holland.

Saleh Hadri själv nekade till att han skulle ha krävt och fått några pengar. Under rättegången hävdade Hadri att han inte hade några som helst problem med delägaren eller någon annan. 

Saleh Hadri friades helt och hållet från misstanken för förberedelse till mord och stämpling till mord. 

Se Brottscentralen 12 december här:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!