Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sålde narkotika - två unga män får fängelse

Den 2 oktober 2013 stängdes sajten Silk Road ner av amerikanska FBI.

Nu döms två män från Kristianstad, 22 och 25 år gamla, för att ha sålt narkotika via sajten.

De två männens narkotikahandel på nätet beskrivs som lika välorganiserad, serviceinriktad och kundorienterad som vilken annan näthandelsplats som helst.

Darknet är internets mörka bakgård. Här finns sajter där besökare kan köpa bland annat narkotika. Genom digitala kodnycklar och anonymiserade webbläsare och e-posttjänster kan både köpare och säljare vara anonyma.

Sajterna fungerar som vanliga e-handelssajter: kunden beställer och betalar i bitcoin och säljaren paketerar varorna och skickar dessa med post.

En av dessa marknadsplatser för narkotika var Silk Road. Den 2 oktober 2013 stängdes sajten ner av amerikanska FBI.

Genomförde provköp

Under månaderna efter att Silk road släcktes inledde polisen i Kristianstad ett intensivt spaningsarbete mot de två männen, 22 och 25 år gamla. De två misstänktes för försäljning av cannabis, amfetamin, MDMA, kokain och tabletter för över en miljon kronor.

Man använde sig av konventionella metoder som telefonavlyssning, övervakning av mobiltelefontrafik och spaning. Men polisen genomförde även provköp hos två användarnamn på sajterna som kopplas till de två männen, användarnamn som sammantaget kopplas till över 1 500 narkotikaöverlåtelser.

Erkänner narkotikabrott

När männen greps den 27 november 2013 fann polisen en rad föremål kopplade till narkotikaförsäljning, emballage, skrivare med paketeringsetiketter i männens lägenheter.

De två Kristianstadsmännen erkänner narkotikabrott av normalgraden, men döms ändå av tingsrätten för bland annat grovt narkotikabrott och narkotikasmuggling till tre respektive fem års fängelse. I sin dom skriver rätten att de långa fängelsestraffen inte bara motiveras av den stora mängden narkotika. Männens verksamhet bedöms ha varit särskilt lockande för ovana och unga köpare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!