Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saknad fågel hittad – tack vare jordgubbar

Papegojan Decibel blåste bort med den byiga vinden. Nu är hon tillbaka igen - efter att hon inte kunnat motstå jordgubbar. Familjen Nilsson/Hansson är lyckliga över att ha tillbaka sitt kära husdjur. På bilden är Decibel tillsammans med Alexandra Nilsson och dottern Linnea.
Foto: Privat

Det var den byiga vinden som förde bort papegojan Decibel.

Men den kunde inte motstå jordgubbarna och återvände till ägarna.

- När jag såg den försvinna bort över trädtopparna var jag övertygad om att det var kört, säger Alexandra Nilsson, 40, som vill passa på att tacka alla Åhusbor i jakten på familjens kära husdjur.

Dramtik utbröt söndag kväll på Briggvägen i skånska Åhus. Familjen Nilsson/Hansson tillbringade som vanligt eftermiddagen med att pyssla i trädgården och papegojan satt i sin stora voljär på altanen.

- Det blåste en del när det vad dags att ta in henne och hon hade så bråttom att hon på egen hand försökte flyga in i huset.

Men vinden visade sig vara så kraftig och hon hamnade först ovan på ett terrasstak. Hon fortsatte att kämpa i motvinden men var inte van att flyga under sådana omständigheter och vinden förde henne allt längre bort.

- Det blåste dessutom en östlig vind, vi bor nära havet och jag var övertygad om att hon skulle försvinna ut över vattnet och aldrig lyckas ta sig tillbaka till stranden.

Fick flera tips om papegojan Decibel

Alexandras man Fredrik cyklade omkring i området i fyra timmar och letade efter kompisen. Men utan resultat och det var ett gäng nerslagna familjemedlemmar som gick till sängs den kvällen.

- Det var fruktansvärt. Buren var tom. Det var den där ovissheten också.

Nästa morgon fortsatte man att leta. Och man satte upp lappar i butiken, på banken och lade ut meddelanden på Facebook och andra social medier. Och efterhand började tipsen ticka in.

- Någon hade sett henne på Rinkaby skjutfält, ett beachvolleylag hade haft henne i publiken och en fågelskådare hört henne sjunga i en gran. Just det sista tipset kändes extra trovärdigt eftersom det kom från en som kunde fåglar.

"Svårt att prata allvar med en papegoja"

Samtidigt var det svårt att få korn på fågeln. Det kom att dröja till onsdag innan man lyckades lokalisera henne.

- Någon som sett lappen inne på Konsum ringde och berättade att den satt utanför butiken och åt jordgubbar.

Jordgubbsförsäljarna lyckades locka ner henne från ett träd med just jordgubbar.

- Och när jag kom fram till platsen kände hon genast igen mig och kom flygande. Det första hon sa var: "Vill du ha en puss" och så gjorde hon pussljud.

Numera håller hon i sin vän.

- Det är ju svårt att prata allvar med en papegoja så det är jag som får vara mer försiktig i framtiden. Tanken är att jag och min sambo ska sitta på hemmet med henne sedan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!