Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Säkert vårtecken i skyn - flyttfåglarna

FALSTERBO. Ett säkert vårtecken syns i skyn. Flyttfåglarna börjar redan återvända, och trana och tofsvipa kan nu siktas vid Skånes södra kuster.

– Just nu ser jag en lärka flyga förbi, och det är ett klart vårtecken, säger Sophie Ehnbom som är ringmärkare vid Falsterbo Fågelstation.

Varje höst lämnar omkring 500 miljoner flyttfåglar Sverige för varmare breddgrader. Och trots att mars månad ännu inte är här så har de första återvändarna redan börjat synas till – tidigare än i fjol.

– Jag ser att de tidiga arterna börjar komma, som tofsvipa och trana. Det är ganska tidigt, men det dröjer lite innan de stora mängderna är här, säger Sophie Ehnbom och fortsätter:

– I går meddelade en bekant att han sett nästa vårtecken, en svart rödstjärt i Falsterbo. Den är ju troligen nyss influgen från kontinenten.

Milda klimatet

Att flyttfåglarna redan börjar dyka upp har förmodligen med årets milda klimat att göra. Nu flyger de norröver, men för en del har resan inte varit särskilt lång eftersom de nöjt sig med vintervistelse lite längre ned i Europa. Men att vara snabb och först hem är inte alltid bäst.

– Nu är det milt och plusgrader, men kommer kylan igen så gäller det att ha reserver. Hur de klarar det beror helt på vilken kondition fåglarna är i.

TT