Under fredagsförmiddagen utlöstes ett larm mitt under en rättegång i Malmö tingsrätt. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNUnder fredagsförmiddagen utlöstes ett larm mitt under en rättegång i Malmö tingsrätt. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under fredagsförmiddagen utlöstes ett larm mitt under en rättegång i Malmö tingsrätt. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetschefen Ulf Cederborg ser allvarligt på händelsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGSäkerhetschefen Ulf Cederborg ser allvarligt på händelsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Säkerhetschefen Ulf Cederborg ser allvarligt på händelsen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Säkerhetslarm utlöst mitt under rättegång

Publicerad

Under fredagsförmiddagen utlöstes ett larm mitt under en rättegång i Malmö tingsrätt. 

Säkerhetschefen Ulf Cederborg bekräftar uppgifterna men berättar att inga polisiära insatser krävdes – utan att resurser på plats kunde lösa det.

– Jag tycker självklart att det är allvarligt när någon i rätten aktiverar ett larm men vi behövde inte ha hit polis till platsen, säger Ulf Cederborg. 

Det var under en förhandling på Malmö tingsrätt under fredagen som ett larm utlöstes på plats. Säkerhetschefen Ulf Cederborg bekräftar uppgifterna, men berättar att han inte har all fakta på sitt bord än. Det är således okänt exakt vad det var som utlöste larmet.

– Vi gjorde bedömningen att vi löser det utan polis på plats. Det är en isolerad händelse där vi har tagit hand om det med den resurs vi har på Malmö tingsrätt plats, säger Ulf Cederborg. 

Han berättar att man ser allvarligt på händelsen och den kommer att följas upp.

– Jag tycker självklart det är allvarligt när man aktiverar ett larm, men just i det här fallet behövde vi inte ha hit polis, säger han. 

Förhandlingarna kunde fortsätta

Förhandlingarna kunde återupptas igen efter att resurser på plats löst problemet. Vad det rörde sig om kan Ulf Cederborg inte berätta i nuläget då han inte har haft möjlighet att prata med rättens ordförande än.

– Vi har bra rutiner för att hantera den typen av händelser. Hade det varit en allvarlig incident hade man ställt in förhandlingen och inte fortsatt, säger Ulf Cederborg.

Rättegången gällde misshandel, olaga hot och skadegörelse och kunde fortskrida efter att situationen hanterats. Att man utlöser ett säkerhetslarm under pågående rättegång är väldigt ovanligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag