Köket är utdömt på flyktingboendet i Hököpinge. Ett par gånger om dagen kommer matleveranser från en cateringfirma till vandrarhemet. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Köket är utdömt på flyktingboendet i Hököpinge. Ett par gånger om dagen kommer matleveranser från en cateringfirma till vandrarhemet. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Säkerheten skärps efter hoten

Publicerad
Uppdaterad
HÖKÖPINGE. De har flytt från krig och förföljelse i Somalia och Afghanistan. Nu blir de inhysta i ett gammal vandrarhem där köket är utdömt och förbjudet att laga mat i. - Vi har varit tvungna att ordna med catering, säger Jonas Morian, informationschef på Attendo.
Attendo har även känt av invånarnas missnöje med boendet.
- På grund av trycket mot transitboendet har vi stärkt ledningsgruppen. Det har varit en del förtäckta hot och kryptiska uttalande som orsakar oro.
Även Vellinge kommun skärpte i går säkerheten. På grund av den intensiva mejlbombningen, som kommunen utsatts för, kontaktades Säpo.
Några konkreta hot mot kommunen har dock inte framförts.

Togs in bakvägen

Kvällsposten kan i dag berätta om de första av de 30 tonårspojkarna som ska bo på vårdföretaget Attendos transitboende i Hököpinge.
I torsdags kväll smugglades de första in diskret via bakvägen för att bespara dem alltför mycket uppmärksamhet.
- De har varit med om traumatiska upplevelser och vi ville inte att de skulle utsättas för ytterligare påfrestningar, säger Jonas Morian.
I går eftermiddag var sex pojkar på plats och ytterligare tre på väg. Gemensamt för dem är att de har flytt från sina hemländer och släktingar och ensamma kommit till Sverige för att söka skydd.
- De är alla under 18 år. På vandrarhemmet i Hököpinge kommer vi bara att ha pojkar.

"En sak mellan oss"

Attendo hyr vandrarhemmet i Hököpinge av Linda och Lars Nilsson. Ingen av parterna vill avslöja hyreskostnaden.
- Det är en sak mellan oss och Attendo. Nu är jag inte intresserad av att prata mer med dig eftersom vi ska resa bort, säger Linda Nilsson när Kvällsposten får tag i henne på telefon.

Kostar 1995 per dygn

Malmö stad betalar Attendo 1995 kronor per barn och dygn för omhändertagandet på vandrarhemmet.
- Vi har fått ökade omkostnader på grund av att köket inte går att använda och eftersom vi har varit tvungna att utöka bemanningen, säger Jonas Morian.
Per-Ola Ohlsson
Per-Ola Ohlsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag