Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sagal förolämpades av kvinna på stan

– Jag tycker synd om de som låter sig själva behandla andra människor dåligt. Hon förlorar en oändlig chans att lära känna otroliga människor, säger Sagal om händelsen.
Foto: Privat
Efter händelsen skrev Sagal ett inlägg på Facebook som fått 750 delningar och över 3 000 reaktioner
Foto: Privat/Facebook

Sagal Yusuf, 19, satt och väntade på tåget när hon plötsligt utsattes för ett rasistiskt påhopp av en främmande kvinna.

– Hon var inte alls rädd för att uttrycka sin förfärliga syn på islam, min slöja och hudfärg, säger Sagal.

Det kvinnan inte visste var vilken viktig roll Sagal faktiskt spelade för henne själv.

Sagal Yusuf, 19, arbetar inom äldreomsorgen i Skåne och efter en lång dag på jobbet satt hon som vanligt och väntade på tåget hem. Det var sent på kvällen och perrongen var stort sett tom.

– Jag satte i mina hörlurar och satt ner. En kvinna gick förbi mig ett par gånger och kollade mot mig utan att säga något. Sedan såg jag att hon stirrade och blev helt röd om kinderna.

Sagal såg att hon rörde sina läppar, men kunde inte höra vad kvinnan sa på grund av musiken.

– Så jag tog ut ena hörluren och frågade "ursäkta?".

Det Sagal fick höra gav henne en chock.

Kallade henne "jävla invandrare"

I ett inlägg på Facebook skriver Sagal om upplevelsen där kvinnan skrek att hon inte kunde vänta tills den dagen Sverigedemokraterna vinner valet, så att "vi jävla invandrare som bara lever på socialbidrag och utnyttjar de svenska systemen blir utslängda från landet med huvudet förre".

– Hon sa "ni tror att ni är något, att ni äger landet. Hon kallade mig jävla neger och sa helt absurda saker. Jag hann knappt uppfatta vad hon snackade om, jag tänkte bara "va?", berättar Sagal.

Det är tyvärr inte första gången som Sagal har utsatts för rasistiska påhopp.

– Men jag var så trött. Jag orkade inte argumentera eller diskutera, så jag bad henne bara att gå bort därifrån, säger Sagal.

En oväntad vändning

Ett par dagar senare när Sagal som vanligt arbetade och var hemma hos en av de äldre damer hon brukar hjälpa, öppnades dörren. Där stod kvinnan från perrongen som hade attackerat Sagal verbalt.

– Alltså, hennes min. Jag har nog aldrig sett något bättre i hela mitt liv. Hon bara stod där, utan att komma in i rummet. Hon bara stod där.

Sagal kollade snabbt på henne och fortsatte sedan att ta hand om den äldre damen. Men precis när hon skulle gå därifrån kunde hon inte låta bli att ge kvinnan ett meddelande.

– Oroa dig inte, jag kommer aldrig behandla din mamma som du behandlade mig, sa hon.

"Ett ignorant syn på världen och människor"

Efter händelsen skrev Sagal ett inlägg på Facebook som fått 750 delningar och över 3 000 reaktioner. Hon hade ingen aning om att så många skulle bry sig, speciellt då det inte är första gången som hon utsätts för ett sådant beteende.

– Jag vill inte skämma ut någon genom att berätta detta, för det ger mig ingenting. Jag skrev inlägget för att det kan vara en bra påminnelse. Inte bara för mig, men för alla andra, berättar hon.

Varför någon skulle prata så illa till en annan människa har hon ingen aning om.

– Jag tycker synd om de som låter sig själva behandla andra människor dåligt. Hon förlorar en oändlig chans att lära känna otroliga människor, på grund av sin ignoranta syn på världen och människor, säger Sagal.

– Jag hoppas det har varit lite av en väckarklocka för henne. Man vet aldrig vem en människa är, och jag tror inte hon i sina galnaste drömmar skulle tro jag var den som tar hand om hennes mamma, avslutar hon.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​