Richard Singbrant drabbades av en klassisk rififi-kupp. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD
Richard Singbrant drabbades av en klassisk rififi-kupp. Foto: Stefan Lindblom/HBG-BILD

Sågade sig in genom taket – länsade butik

Publicerad

I skydd av mörkret sågade sig tjuvarna in genom taket till livsmedelsbutiken i Ödåkra.

Där lyckades de med stor möda skära upp ett kassaskåp och fick tag i nyckeln till ytterligare ett kassaskåp.

- Värden för en halv miljon kronor kan vara borta, säger butiksägaren Richard Singbrant.

Den klassiska rififi-kuppen upptäcktes när butiksägaren Richard Singbrant och hans hustru anlände till butiken Ica Nära på Centralgatan i Ödåkra vid 07.20-tiden på söndagen.

- Det såg inte klokt ut. Men jag kände på mig att vi skulle drabbas av detta, säger han.

Redan för två veckor sedan upptäcktes nämligen att två personer varit uppe på butikstaket och tagit upp ett hål i yttertaket.

- Det var säkert för att rekognosera. Vi kunde se från övervakningskamerorna hur två personer med yxor tog sig fram till kontoret, men utan att stjäla något.

"Visste var kontoret var"

De senaste dagarna hade Richard Singbrant därför satt in extra larm i butiken. Och för dörrarna fanns nya galler.

En idé var att sätta upp rörelselarm på taket också. Men tjuvarna hann före den åtgärden.

- De kunde ta sig in i butiken med exakt precision. Man visste var kontoret var beläget och sågade upp taket precis ovanför, säger Richard Singbrant.

Larmet till larmcentralen gick inte över huvudtaget. Troligen har tjuvarna före attacken helt enkelt stört ut larmet med en GPS-sändare.

Slog sönder väggen

Inne i butiken har sedan larmet för säkerhets skull klippts bort och övervakningskamerorna satts ur spel.

- Enligt polisens uppskattning har de varit i butiken i minst en halvtimme, säger Richard Singbrant.

På kontoret har inbrottstjuvarna först slagit sönder en vägg för att komma åt baksidan på ett kassaskåp.

Ett tjockt lager med stendamm vittnar sedan om den intensiva arbetsinsatsen för att komma genom det tjocka kassaskåpet.

Därefter har man fått tag på en nyckel till ett andra kassaskåp där butikens kassa förvarades. Även lagret av lotter och tobak är borta. Liksom många postförsändelser som fanns i butiken så här i jultid.

"Ingen som sett eller hört något"

Ute i själva butiken har även hyllorna länsats på deodoranter, tandkräm och hårvårdsmedel. Till och med ett par nya arbetsskor, som Richard Singbrant skulle börjat använda på söndagen, försvann med tjuvarna.

- Vi gråter nästan över situationen. Det här är inget en småföretagare har råd med. Vi tog över butiken i september, nu behöver vi allt stöd från invånarna så vi kommer på rätt köl igen.

Enligt polisen skedde den fräcka kuppen någon gång efter midnatt.

- Men vi har i nuläget inga personer som hört eller sett något, säger inre polisbefäl Torsten Persson vid polisen i nordvästra Skåne.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag