Träden sågades ned till en meters höjd utan att grannarna gett sitt tillstånd. Foto: PolisenTräden sågades ned till en meters höjd utan att grannarna gett sitt tillstånd. Foto: Polisen
Träden sågades ned till en meters höjd utan att grannarna gett sitt tillstånd. Foto: Polisen
Stuibben är det enda som blev kvar efter ett träd- Foto: PolisenStuibben är det enda som blev kvar efter ett träd- Foto: Polisen
Stuibben är det enda som blev kvar efter ett träd- Foto: Polisen
Grannarna anser att deras trädgård förfulats efter att 62-åringen sågat ned flera träd. Foto: PolisenGrannarna anser att deras trädgård förfulats efter att 62-åringen sågat ned flera träd. Foto: Polisen
Grannarna anser att deras trädgård förfulats efter att 62-åringen sågat ned flera träd. Foto: Polisen

Sågade ned grannens träd – dömd för skadegörelse

Publicerad

En 62-årig Malmöbo dömdes i dag för grov skadegörelse efter att ha sågat ned tre träd. 

Han ska också betala 87 000 kronor i skadestånd till sina grannar.

– Vår trädgård har förfulats, skriver grannarna i ett mejl till polisen.

Domen är mycket detaljerad. Tingsrätten har granskat expertutlåtande, gått igenom tomtgränser och studerat ett antal tidigare domare samt fotografier av förödelsen.

Slutsatsen som Malmö tingsrätt drar är att 62-åringen gjort sig skyldig till grov skadegörelse när han först sågade ned ett träd och sedan ytterligare två till.

Grannarna förfärade

I sin polisanmälan skriver grannarna hur de blev "förfärade" över hans tilltag.

När de konfronterade 62-åringen efter att han sågat ned det första trädet till en meters höjd i september 2014 hänvisade han till att paret fått en lapp som han lagt i deras brevlåda. Den lappen ser tingsrätten snarare som ett bevis mot mannen än en förklaring. Trots grannarnas protester gav han sig på fler träd.

62-åringen har i förhör förklarat att han inte förstod varför grannarna blev så upprörda. Han hänvisade till att fastighetens tidigare ägare gett honom tillstånd att ta ned träd. Under rättegången har han nekat till skadegörelsen. Han vill inte heller betala skadestånd.

Trädgården förfulad

Men medgivande från den tidigare ägaren gällde inte de nya ägarna som i ett mejl till polisen gett en ingående beskrivning vad avverkningen innebar för dem:

"Vårt anspråk är att det ska återställas så att det estetiska upprätthålls. Tyvärr försvann lummighet och grönska med gärningsmannens tilltag samt förfulade vår trädgård genom att göra ett stort hål i en befintlig häck samt att väsentligen glesa ut den så vi nu har fått en tråkig utsikt över grannen skrotupplag istället för grönska. Vi vill helt enkelt att det ska vara som det var innan gärningsmannen sågade ner."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag