Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saga, 9, slängdes av bussen - mitt i skogen

Slängdes av bussen. Saga Rickardsdottir, 9, blev avsläppt på fel plats och hamnade tre kilometer från hemmet. "Hon fick näsblod av paniken och var alldeles skräckslagen när hon kom hem", säger mamma Selma Matthiasdottir.

Skolbusschauffören vägrade att köra hem nioåriga Saga och släppte i stället av henne på en öde skogsväg tre kilometer hemifrån.

Skräckslagen sökte hon hjälp hos en kvinna som hjälpte henne hem.

– Det är helt sjukt, hur kan en skolbusschaufför göra så här, dundrar mamman Selma Matthiasdottir.

Precis som vanligt hoppade Saga på skolbussen efter skolan i Jämjö i Blekinge i tisdags eftermiddag. Men hemresan slutade i skräck och panik. I stället för att köras hela vägen hem valde den inhoppande föraren att släppa av henne på fel avstningsplats, 2,8 kilometer hemifrån, skriver Sydöstran.

– Jag undrade varför hon inte kom hem och ringde till skolan. I samma stund ser jag hur en främmande bil stannar och min dotter stiger stogråtande ur, säger Selma till KvP.

Blev skräckslagen

Saga berättar att hon sa till chauffören att det var fel plats men att han ändå sa att hon skulle gå av på platsen. Saga kände inte till området och blev orolig men chauffören stod på sig.

– Han pekade mot vägen och sa: gå bara den vägen så kommer du nog hem, säger Selma.

Den skräckslagna nioåringen gick av och såg bussen åka i väg. Omkring sig hade hon bara skog, skog och skog och ett enda hus.

Dit gick hon och knackade på.

– Hon berättade vad som hade hänt och som tur var kunde kvinnan som bor där köra henne hem. Men tänk om det varit någon galning? Tänk om Saga hade stoppat en bil och att det inte var en snäll person? Busschauffören har utsatt min dotter för fruktansvärda risker, säger Selma.

"Vill inte åka buss längre"

Chauffören jobbar för Bergkvarabuss och han har efter uppståndelsen insett sitt misstag.

– Möjligen har chauffören inte riktigt uppfattat att flickan sa att hon inte visste hur hon skulle hitta hem. Alla kan göra ett misstag och alla kan ha en dålig dag, säger Peter Roth vid Bergkvarabuss till Sydöstran.

Vidare ber han om ursäkt för vad som hände och säger att den ordinarie chauffören ska börja köra den här sträckan igen.

Men för Saga och Selma är förtroendet för busschauffören borta.

– Ja, hon vill inte åka buss längre och jag tänker inte låta henne åka med den här mannen. Det kan jag inte göra efter det som hände, säger Selma Matthiasdottir.