Foto: Pedersen Tommy
 Foto: Pedersen Tommy

Säg hejdå till internet

Publicerad
Uppdaterad
Skrämd av FRA-lagen om statlig övervakning av medborgares internetkommunikation? Det är ingenting i jämförelse med det förslag Europaparlamentet ska ta ställning till i morgon.
Om förslaget går igenom utan ändringsförslag eller med fel tilläggsförslag kan vi säga hejdå till internet som det ser ut i dag. Det är ett helt telekompaket som innehåller möjligheten för myndigheterna att stänga av folk från internetuppkoppling och total kontroll av allt innehåll på nätet. Lagligt material ska genom så kallad DRM-licens skiljas från olagligt material, så att endast tillåtet och kontrollerat material släpps ut på servrar uppkopplade till internet. Samtidigt får privata aktörer tillgång till övervakningssystemet som byggs upp och rätt att kontrollera innehållet.
Förslaget innebär även att domstolar runtom i Europa ska kunna stänga av hela internetsidor så fort personerna eller företaget bakom blir stämda, utan att först utreda om brott begåtts. Både E-bay, Blocket och Piratebay är sidor som direkt skulle kunna drabbas.

Ett rättssäkert
samhälle kräver proportionalitet mellan brott och straff. Det finns en anledning till att fortkörare får böter i stället för att helt stängas av från vägnätet. Posten slutar heller inte att dela ut brev till den som skickat ett blandband med partymusik från en brevlåda.
Förutom att allt innehåll på nätet övervakas genom FRA-lagen och lagras genom datalagringsdirektivet innebär telekompaketet att allt innehåll också kontrolleras. Nätet avanonymiseras och både obekväma myndighetsdokument som obekväma åsikter blir enklare att stoppa. Kontrollen är lik en europeisk censurapparat, och förslaget som tagits fram av socialdemokrater, liberaler och konservativa efter aggressiv lobbying från upphovsrättsindustrin, har alltså en räckvidd långt bortanför detta.

Sverige har länge
legat i framkant när det gäller teknikfrågor och internet.
Vi borde fortsätta ligga i framkant och säga nej till teknikfientliga förslag. internet är en del av infrastrukturen och ingenting som enbart prickfria samhällsmedborgare ska ha tillgång till.
Dagens internet är värt att försvara mot byråkratiska klåfingrar. Vi behöver inte ytterligare en kontroll- och övervakningslag.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag