Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sabuni: Så ska våldet mellan klaner stoppas

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni besöker Lund.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under måndagen drabbade två kriminella släktnätverk samman i Lund.
Foto: Läsarbild

Måndagens storbråk i Lund föregicks av en lågintensiv, flera veckor lång konflikt mellan två kriminella släktnätverk. 

Under fredagen besöker Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni Lund för att presentera fem förslag mot klanvåld. 

– Parallella rättsstrukturer och kriminella klansamhällen är helt oförenliga med en liberal demokrati, skriver Sabuni i ett pressmeddelande. 

Det var på förmiddagen i måndags som polisen fick larm om ett första bråk i Lund. En stund senare utbröt ett nytt bråk vid en restaurang nära centralstationen.

Flera personer fördes till sjukhus efter de första händelserna. Väl utanför sjukhuset utbröt kaosartade scener med jättebråk mellan två familjer, som båda förekommer i polisens klanrapport, med totalt 50-60 personer inblandade.

Sammanlagt åtta personer kom till skada efter de tre sammandrabbningarna, och en person greps misstänk för olaga hot och misshandel.

Under fredagen besöker Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni Lund och tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg, ska fem förslag mot klanvåldet presenteras. 

– När ett fåtal personer på detta sätt tar rättsskipning i egna händer – då måste samhällets svar vara glasklart: Våld och förtryck kommer aldrig att accepteras, säger Philip Sandberg i ett pressmeddelande. 

Beslagta meddelande 

Ett av förslagen är att beslagta meddelande från släktingar. 

Enligt Liberalernas pressmeddelande är meddelande mellan släktingar inte sällan avgörande för att komma åt släktbaserad kriminalitet. Men med dagens lagstiftning krävs dock misstankar om grov brottslighet för att beslag ska kunna göras. 

Därför vill Liberalerna modernisera rättegångsbalkens bestämmelser för att möjliggöra beslag av meddelanden i fler fall.

Liberalerna vill också göra det enklare att införa kameraövervakning – som enligt partiet är ett effektivt verktyg för att öka tryggheten och säkra bevisning mot brott som tar sig uttryck på öppen gata. 

”Kommuner bör ges samma befogenheter som polisen att inte behöva ansöka för att sätta upp kameror på allmän plats, om problem med brott och otrygghet motiverar detta”, skriver Liberalerna i sitt pressmeddelande. 

Liberalernas fem förslag mot klanvåldet

1. ENKLARE ATT INFÖRA KAMERABEVAKNING

Kommuner bör ges samma befogenheter som polisen att inte behöva ansöka för att sätta upp kameror på allmän plats, om problem med brott och otrygghet motiverar detta.


2. BESLAGTA MEDDELANDEN MELLAN SLÄKTINGAR 

Liberalerna vill modernisera rättegångsbalkens bestämmelser för att möjliggöra beslag av meddelanden i fler fall.


3. BRYT GÄNGENS KONTROLL –INFÖR VISTELSEFÖRBUD

Dömda med kopplingar till kriminella gäng eller klaner som utövar makt och kontroll i ett visst bostadsområde, eller dömda för grov kvinnofridskränkning, ska kunna förbjudas att vistas i ett område eller kommun under en period efter avtjänat fängelsestraff.


4. SKYDDA MÅLSÄGANDE OCH VITTNEN –LEX NIMO

Inte bara den misstänkte bör hindras från att ta kontakt med målsägande och vittnen – utan även närstående till denne, exempelvis gäng- eller klanmedlemmar eller släktingar till den misstänkte.


5 .INGA BARN SKA BEHÖVA VÄXA UPP I KRIMINELLA KLANSTRUKTURER

Efter krav från Liberalerna har LVU nyligen reformerats i syfte att i större uträckning kunna använda sig av tvångsingripanden för att förhindra barnäktenskap och könsstympning utomlands. Någon generell reformering har dock inte gjorts i syfte att på ett bättre sätt fånga upp klanproblematik i hemmiljön som grund för vård. Det vill Liberalerna ändra på


SE MER:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!