Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabinas son Philip, 2, fick inte hjälp i coronakaoset

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Mamma Sabina, pappa Jesper och sonen Philip.Foto: Privat / Privat

Philip, 2, har haft 40-gradig feber i över en vecka men har nekats vård.

Familjen har slussats fram och tillbaka mellan vårdcentraler och akutmottagningar som säger att de inte kan hjälpa.

– Jag förstår coronahysterin, men att neka ett barn vård är förjävligt, säger Philips mamma Sabina.

Den 7 mars började tvåårige Philip få hög feber. Efter fem dagar var den fortfarande hög – över 40 grader – och den gick inte ner trots febernedsättande. Då kände mamma Sabina Lundström, 26, och pappa Jesper Läck, 28, i Landskrona att det var dags att söka hjälp.

De började med att ringa Kry, eftersom de visste att det kunde vara kaosartat på vårdcentraler. Men Kry sa att de inte kunde hjälpa – pojken behövde undersökas fysiskt.

– Då ringde jag vårdcentralen, men med de symptomen kunde de tyvärr inte hjälpa, så de hänvisade mig till akuten, säger Sabina.

Hon kontaktade akuten i Helsingborg som sa att de inte kunde ta emot patienter med Philips symptom.

– För att komma innanför deras dörrar behövde vi komma med ambulans. Men de kunde inte köra oss, och det förstår jag, då skulle vi kunna hindra någon som behövde ambulansen mer, säger Sabina.

Efter att ha nekats hjälp i Lund skrev Sabina ett inlägg på Facebook. Hon berättade om sonens tillstånd, om hans blå läppar och skakningar, och om att de inte fått hjälp. Hon avslutade inlägget med orden: ”VEM FAN SKA HJÄLPA OSS DÅ?”Foto: Privat / Privat

”Det är dumma tider att bli sjuk nu, tyvärr kan vi inte hjälpa er”

I måndags åkte familjen till Skånes universitetssjukhus i Lund. Philip hade fortfarande över 40 graders feber efter nio dagar.

– De har låst överallt, så vi fick plinga på en klocka. De bad oss gå ner och ställa oss i en avstängd entré. Sen kom det ner två sköterskor som ledde oss ut på parkeringen där hon kollade honom, hans feber och hur han syresatte sig, ute på parkeringen. Han var helt kritvit.

Sen fick familjen sitta i sin bil, innan de fick veta om de skulle släppas in på sjukhuset. Efter runt 45 minuter kom en av sköterskorna tillbaka, säger Sabina.

– Först skrämde hon upp oss lite och sa att det var oroväckande att han hade så hög feber utan att visa tecken på till exempel öroninflammation eller halsfluss. Hon sa att hon ville att en läkare skulle kolla på honom, men att deras riktlinjer sa att de inte fick, säger Sabina.

I stället hänvisades familjen tillbaka till primärvården, säger hon.

– Då blev jag lite irriterad. Vi hade bara blivit runtskickade i flera dagar, det var ingen som ville hjälpa oss. Då sa sköterskan att ”det är dumma tider att bli sjuk nu, tyvärr kan vi inte hjälpa er”.

”Om barnet behöver vård ska det tas in”

Magnus Aspegren, pressansvarig på Skånes universitetssjukhus, kan inte kommentera det enskilda fallet, men han säger:

– Generellt gör man en bedömning innan man tar in patienter. Om barnet behöver vård ska det tas in, men om man bedömer att barnet kan vårdas av föräldrarna i hemmet så skickar man hem familjen.

Är tröskeln högre för vilka patienter som tas in under coronabelastningen?

– Jag kan inte kommentera det här enskilda fallet, utan det är på ett generellt plan. Men bedöms barnet vara i behov av akut vård så ska det ju få det.

Efter besöket i Lund skrev Sabina ett inlägg på Facebook. Hon berättade om sonens tillstånd, om hans blå läppar och skakningar, och om att de inte fått hjälp. Hon avslutade inlägget med orden:

”VEM FAN SKA HJÄLPA OSS DÅ?”

Sabina: ”Jag är samtidigt tacksam”

Inlägget spreds snabbt och har delats flera tusen gånger. Kort därpå fick de en remiss till akuten i Helsingborg. Där fick de till slut hjälp. Det visade sig att Philip drabbats av ett så kallat adenovirus.

– Så vi bara väntar ut det nu. Läkaren vi äntligen fick träffa var jättebra, men det krävdes mycket, och utan remiss hade vi aldrig kommit in.

Sabina säger att hon förstår att coronasituationen påverkar vården:

– Men att neka ett barn vård är förjävligt, tycker jag. Jag fattar inte hur man kan göra så. Det var tur att det inte var något allvarligt.

Samtidigt vill Sabina lyfta den hjälp hon fått från helt okända personer efter inlägget på Facebook.

– Jag har fått Ipren, eftersom Ipren är slut i butiker. Jag har fått Alvedon av en annan som jag aldrig träffat. Folk bara öser in en massa, frågar hur det går med sonen och kommer med husmorstips. Så jag är samtidigt tacksam.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

Bo Gustafssons företag tillverkar 500 kilo handsprit åt gången.

LÄS MER: Frågor och svar om corona