Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill smålänningen rädda landsbygden

Landsbygden måste räddas för dem som bor där och för dem som kommer i framtiden. För vi måste tro på att landsbygden överlever, säger Arne Gunnarsson.Foto: Helen Fingalsson/NSK

MARKARYD. För att köpa mat måste Arne Gunnarsson köra en mil. Och vill han ha en skruv får han köra en mil till - åt andra hållet.

Nu har han tröttnat på den styvmoderliga behandlingen av landsbygden och öppnar för ett nytt politiskt parti som varken är höger eller vänster.

- Kommer vi in i riksdagen stöder vi den sida som vill förbättra för oss som bor utanför städerna, säger den 65-årige pensionären i Strömsnäsbruk.

Några andra fokuserade partier

Planskilda korsningspartiet
Bildades på 1970-talet och ­verkade för att en hårt trafikerad korsning utanför Åkersberga skulle byggas om till en planskild korsning.


Piratpartiet
Bildades av ­Richard Falkvinge 2006 med ett upprop på internet. Partiet ställde upp i riksdagsvalet 2006 och i EU-valet 2009 och kom in med två mandat.
Deras främsta fråga är "fri fil­delning". Partiet arbetar för­ ­personlig integritet samt för en begränsning av upphovsrätten.


Vägvalet
Deras främsta mål är att häva beslutet om trängselskatter i Göteborg. Partiet bildades den 20 februari 2010 och blev invalt i kommunvalet i Göteborg i september samma år.


Junilistan
Partiet bildades i februari 2004. Deras främsta fråga var ett ja till EU-medlemskap men nej till utvecklingen mot en ­EU-stat.

Arne Gunnarsson har bott på landsbygden i norra Skåne och södra Småland i hela sitt liv. På nära håll har han kunnat se hur landsbygden avfolkas för varje år som går.

- Bara i vår kommun Markaryd har befolkningen minskat med 2 200 personer på 40 år och det är ju inte så konstigt. Både företag och service försvinner hela tiden, säger han.

Han är själv inte lantbrukare mer än på hobbybasis, säger han.

Skogsbruk, fiske och jakt

I sitt yrkesliv var han konstruktör inom byggnadsindustrin och engagerad i arbetsmiljöfrågor. Sedan 30 år bor han och familjen på en gård i Strömsnäsbruk i sydvästra Småland och efter pensioneringen sysslar han med lite skogsbruk, fiske och jakt.

- Jag möter hela tiden människor som drabbas av nedskärningarna på landsbygden. Häromdagen var det en man som ville ta ut pengar på den enda banken här i närheten. Det gick inte den dagen, kontantuttag gick bara att göra en dag i veckan, berättar Arne.

"Resten av Sverige"

Han kallar sitt parti för "Resten av Sverige" och betecknar det som ett enfrågeparti.

- Det handlar helt enkelt om hur vi ska rädda landsbygden, vi tar inte ställning till andra saker, säger han.

Länge gav han sin röst till ­Centerpartiet för att de sagt sig värna om landsbygden. Där har Arne Gunnarsson kommit till en annan inställning.

- Tyvärr har de blivit ett parti som bara är mesiga i mitten. Det är ingen skillnad på dem och andra partier, som alla är rädda för att stöta sig med stadsbor, menar han.

För att registrera partiet inför nästa val krävs att 1 500 människor skriver under ett upprop. Arne Gunnarsson hoppas på stöd från småorter runt om i landet.

- I Norrland har man det ännu värre, med alla avstånd. Jag tror nog att det kan finnas stöd för Resten av Sverige där, gissar Arne Gunnarsson optimistiskt.