På fredagskvällen skottskadades en man på Holma torg i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅNPå fredagskvällen skottskadades en man på Holma torg i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN
På fredagskvällen skottskadades en man på Holma torg i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN
Natten till fredagen avlossades flera skott mot ett bostadshus i Rosengård, Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNNatten till fredagen avlossades flera skott mot ett bostadshus i Rosengård, Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Natten till fredagen avlossades flera skott mot ett bostadshus i Rosengård, Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Karlsson vill ha ett strängare regelverk när det kommer till våldet i Malmö. Foto: JOACHIM WALL / KVPMats Karlsson vill ha ett strängare regelverk när det kommer till våldet i Malmö. Foto: JOACHIM WALL / KVP
Mats Karlsson vill ha ett strängare regelverk när det kommer till våldet i Malmö. Foto: JOACHIM WALL / KVP
Polisen känner oro för det ökade våldet i Malmö. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENPolisen känner oro för det ökade våldet i Malmö. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Polisen känner oro för det ökade våldet i Malmö. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Så vill polisen stoppa våldsvågen i Malmö

Publicerad

Efter den senaste tidens många skottlossningar i Malmö önskar polisen hårdare lagar.

De uttrycker stor oro för hur våldet har eskalerat i staden.

– Man kan fråga sig om det regelverk som finns är tillräckligt för att bearbeta den här typen av unga män, som visar sådan total likgiltighet, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Polisen i Malmö känner stor oro för den våldsvåg som har exploderat i staden, under de senaste två åren. Delar av poliskåren önskar hårdare lagar för att lyckas strypa gängkrigen.

– Man kan fråga sig om det regelverk som finns är tillräckligt för att bearbeta den här typen av unga män, som visar sådan total likgiltighet. Sättet som de skjuter på är oerhört hänsynslöst, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

Polisområdeschefen tycker att man borde ha en strängare syn på kriminaliteten.

– Om någon blir gripen med ett skarpladdat vapen borde det ge konsekvenser. I vissa fall släpps personen relativt omgående. Vi efterlyser att personen i stället ska bli häktad och frihetsberövad fram till rättegången. Att de hamnar i häktet ger en tydligare signal och skjutningarna skulle förhoppningsvis minska, säger Mats Karlsson.

Tre skjutningar under 20 timmar

Under loppet av 20 timmar skedde det totalt tre skjutningar under fredagen. En på Rosengård, natten mot fredagen, en på Holma torg vid 18-tiden och ytterligare en på Rosengård runt klockan 20.00. Alla tre skedde på platser där andra människor vistas. 

Vid den första skjutningen på Rosengård hamnade flera oskyldiga personer i farozonen när ett förmodat automatvapen gick av. Minst 13 människor befann sig i lägenheter på åtta olika våningsplan, när byggnaden träffades av kulor.

– Det är svårt att veta om en sådan skottlossning beror på att gärningspersonen inte kunde behärska vapnet, eller om det är medvetet gjort. Det vanligaste är att kriminella skjuter andra kriminella, men jag känner oro över att alla inte har kontroll på sina vapen, säger han.

Mats Karlsson ser allvarligt på händelsen.

– Vi måste få bort de här gärningsmännen från gatorna. De beväpnar sig och skjuter hämningslöst mot varandra för minsta lilla kränkning, det måste få ett slut.

Fängelse är inte effektivt

Det är inte polisen som bestämmer längden på de fängelsestraff som gärningspersoner blir dömda till. Men Mats Karlsson menar trots det att han inte önskar längre fängelsestraff, då han anser att det inte är särkilt effektivt.

– Vi har låst in väldigt många människor, men det hjälper bevisligen inte att vi gör så. Fängelse är inte så slagkraftigt som man kanske tror, folk verkar generellt tro att fängelse är mer effektivt än vad det egentligen är. I stället måste man börja på gräsrotsnivå och arbeta i samhället. 

 

LÄS MER: Samtliga skjutningar i Malmö 2017

 

Polisen vill se ett mer långsiktigt arbete när det kommer till samhällets medborgare. Alla har enligt Mats Karlsson ett ansvar för att bygga en trygg omgivning.

– När människor upplever sig inkluderade och rättvist behandlade minskar risken för att de glider in på den kriminella banan. Om man inte känner att man har någon framtid, varför ska man då bry sig?, säger han.

Finns för att hjälpa

En del av polisens förebyggande arbete är de program dit man kan söka sig, ifall man vill komma ur kriminaliteten.

– Vi har ett stort ansvar för att hjälpa människor som vill lämna kriminella kretsar. Det är vissa som vill lämna, men det är inte så lätt. Då behöver vi finnas där för att hjälpa dem.

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag