Ingvar Kamprad kan bli staty i Älmhult. Foto: Patrik C Österberg/All Over PreIngvar Kamprad kan bli staty i Älmhult. Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
Ingvar Kamprad kan bli staty i Älmhult. Foto: Patrik C Österberg/All Over Pre
"Ingvar Kamprad har ett huvud med mycket idéer. Han har gjort otroligt mycket under en mansålder, det är fantastiskt", säger Folke Lindskog som föreslår att Ikea-grundaren ska få en egen staty i Älmhult. Foto: Ingemar Melin/Smålänningen"Ingvar Kamprad har ett huvud med mycket idéer. Han har gjort otroligt mycket under en mansålder, det är fantastiskt", säger Folke Lindskog som föreslår att Ikea-grundaren ska få en egen staty i Älmhult. Foto: Ingemar Melin/Smålänningen
"Ingvar Kamprad har ett huvud med mycket idéer. Han har gjort otroligt mycket under en mansålder, det är fantastiskt", säger Folke Lindskog som föreslår att Ikea-grundaren ska få en egen staty i Älmhult. Foto: Ingemar Melin/Smålänningen

Så vill hemorten hylla Kamprad för livsverket

Publicerad

Nu kan Ingvar Kamprad få en egen staty i Älmhult. Ett förslag har i alla fall lagts fram till kommunen. Det är pensionären Folke Lindskog som har kläckt idén.

– Han har ju satt Älmhult på världskartan, man måste uppskatta en sån person, säger han.

Älmhultbon Folke Lindskog erkänner att han tycker det är lite konstigt att ingen har föreslagit det tidigare, vad han vet. Anledningen till att Folke har lämnat in ett medborgarförslag om att föreviga Ikea-pampen i statyform är enkel:

– Det är ju en trevlig kille den där Ingvar Kamprad, säger han.

Folke Lindskog berättar att han via sitt jobb på en bensinstation har träffat Ikea-grundaren och han har bara goda ord om den 89-årige miljardären.

– Han är lugn och behaglig och har glimten i ögat. Han är inte det minsta högfärdig, säger Folke.

En stol i handen

Han tycker att Linnéparken kunde vara en lämplig plats för bronsstatyn, så kunde Kamprad sällskapa med Carl von Linné, som redan står på torget i Älmhult.

– Hans gärningar är värda det, han har gett jobb åt många och har ju satt Älmhults kommun på världskartan.

Tanken enligt förslaget är att Ingvar Kamprad ska ha en stol i ena handen och den välkända Ikeanyckeln i den andra handen.

Nu hoppas Folke Lindskog att hans idé slår väl ut i kommunen.

Vad tror du Ingvar själv tänker om ett sådant här förslag?

– Ja, haha. Han kanske blir glas, jag hoppas det. Det är en trevlig grej.

Älmhults kommunchef Malin Blom tycker att det är positivt att på något sätt uppmärksamma Kamprads betydelse.

– Om det är en staty eller något annat vill jag dock inte ta ställning till. Det får våra politiker fundera över om det blir aktuellt, säger Malin Blom till Smålänningen.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag