Rätt till livsglädje. Den 91-åriga kvinnan i en smålandskommun ansökte om att få bo i ett särskilt boende men nekades. Nu ger förvaltningsrätten henne rätt - för att hon förhoppningsvis ska få tillbaka sin livsglädje. Foto: Google MapsRätt till livsglädje. Den 91-åriga kvinnan i en smålandskommun ansökte om att få bo i ett särskilt boende men nekades. Nu ger förvaltningsrätten henne rätt - för att hon förhoppningsvis ska få tillbaka sin livsglädje. Foto: Google Maps
Rätt till livsglädje. Den 91-åriga kvinnan i en smålandskommun ansökte om att få bo i ett särskilt boende men nekades. Nu ger förvaltningsrätten henne rätt - för att hon förhoppningsvis ska få tillbaka sin livsglädje. Foto: Google Maps
Beslutet.Beslutet.
Beslutet.

Så vill domstolen ge 91-åringen livsglädje

Publicerad

Den 91-åriga kvinnan nekades rätt till särskilt boende av den småländska kommunen.

Men nu får kvinnan rätt – av en domstol som vill ge henne livsglädjen tillbaka.

– Jag är inte så ledsen, jag är ganska glad av mig. Men det är inte roligt att gå ensam i lägenheten hela tiden, säger hon.

Kvinnan, som lider av flera funktionsnedsättningar och bor i ett hyreshus utan ramp eller hiss, ansökte om att få flytta till ett särskilt boende. Eftersom hon inte kommer ut så lätt på egen hand leder det till att hon tillbringar mycket tid ensam i lägenheten.

Men socialnämnden i kvinnans kommun avslog ansökan eftersom de ansåg att behoven som 91-åringen kände kunde tillgodoses genom utökad hjälp i hemmet.

Rätten: "Hon har tappat livsglädjen"

Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Växjö och skrev bland annat att hon inte behövde mer hjälp utan snarare möjligheten att ha fler personer omkring sig, skriver SVT Smålandsnytt som först uppmärksammade historien.

Förvaltningsrätten granskade ärendet och kom fram till att kvinnan har rätt.

"Hon känner sig ensam och har tappat livsglädjen", konstaterar domstolen och sammanfattar kvinnans önskemål så här:

Kvinnan glad och lättad

"Att någon lämnar in mat några minuter, ger henne medicin eller duschar henne blir hennes sinnesstämning inte bättre av. Hon fyller 92 år och vill inget hellre än att komma in på särskilt boende. Förhoppningsvis får hon tillbaka lite av livsglädjen då", skriver rätten i sitt beslut.

Kvinnan blev både glad och lättad över beskedet.

"Jag hade gärna gått ut"

– Det är inte det att jag behöver så mycket hjälp, men jag vill gärna vara ute och träffa folk, se andra. Det är inte så roligt att vara instängd i lägenheten hela tiden. Hade jag kunnat gå i trappor så hade jag gärna gått ut, säger hon.

Enligt förvaltningsrätten är det upp till socialnämnden i kommunen att utforma biståndsinsatsen.

– Det blir nog bra, jag vet inte var jag får bo men det ska bli roligt att ha folk omkring mig lite mer, säger hon

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag