Så vill danskarna
köra över Malmö

Foto: Søren Madsen/Øresundsbron

Öresundsregionen kan vara på väg att få ett nytt namn. Och det är överborgmästaren i Köpenhamn Frank Jensen (S) som ser möjligheten att lyfta Köpenhamn och samtidigt trampa på några Malmötår.

Hans namnförslag: Copenhagen.

För två år sedan hette regionen Öresundsregionen. Förra året slopades namnet och det nya Copenhagen Malmö Region stod på mässmontern på fastighetsmässan i Mipim Cannes.

Nu avslöjar Frank Jensen att den danska sidan, Köpenhamns kommun och Region Hovedstaden i spetsen, vill ha ännu ett namnbyte. Och man vill exkludera Malmö från namnet och ta bort den Sverigeskoppling som finns.

– Vi hoppas om att vi kan enas om att Copenhagen är ett så starkt varumärke att det är det vi vill använda, säger Sophie Hæstorp Andersen (S), regionrådsordförande i Region Hovedstaden till News Øresund.

Mer känt internationellt

Förslaget motiveras med att Copenhagen kommer att få ett större marknadsvärde internationellt eftersom det är mer känt. Frank Jensen drar paralleller till Stockholm där småstäderna runtom kring har gått samman.

Den danska sidan säger att namnbytet diskuteras både i formella och informella sammanhang. Men att det är varumärket som ska stå i fokus och inte namnet.

– Vi har bjudit in våra skånska kolleger för att diskutera tillväxtagenda i regionen. Processen pågår och det handlar om att fortsätta arbeta med Copenhagen som varumärke, säger Frank Jensen till News Øresund.

Kritisk till namnet

Men förslaget möts inte med samma entusiasm från Malmöpolitikerna. Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen, är kritisk till namnbytet.

– Jag känner inte i dagsläget att vi är beredda att lämna Malmö. Jag tror att vi går miste om investeringar i vår region om vi helt går under dansk flagg, säger hon till News Øresund.

I april eller maj ska parterna träffas för att diskutera varumärkesfrågan och ett beslut kommer sannolikt i höst.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!