Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så vill danska folket ändra på kungahuset

Fyra av tio danskar vill att medlemmarna av kungahuset ska kunna straffas om de bryter mot lagen. Det kan de inte i dag – de har full immunitet.

– Lagen är 300 år gammal och inte anpassad till ett modernt kungahus, säger professorn i rättshistoria Ditlev Tamm till tidningen BT. 

BT har låtit göra en opinionsundersökning för att ta reda på vad danskarna egentligen tycker om sitt kungahus. 1 247 personer över 18 år svarade på frågorna.

Är klockan slagen för danska kungahuset? Nästan fyra av tio danskar tycker det är fel att prinsar och prinsessor inte ska straffas om de begår brott.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
När Mary blir drottning blir det hennes man Frederik som bestämmer om någon i kungahuset ska kunna åtalas.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Kungahusets lagliga immunitet grundar sig på en lag från 1665, ”Rex Legia”. Den nämns även i den danska grundlagen.

Immuniteten innebär att medlemmar av kungahuset inte kan åtalas om de bryter mot dansk lag. Det gäller även trafikförseelser.

Kronprins Frederik har till exempel flera gånger i yngre år stoppats av polisen för fortkörning utan att han fått varken böter eller en prick i körkortet.

Drygt fyra av tio är nöjda

Det visar sig att 43 procent av danskarna tycker att det är helt okej med den lagliga immuniteten. Ändra inget, är beskedet från dem.

Men nästan fyra av tio tillfrågade – 38 procent – svarar alltså i stället att lagen borde förändras och moderniseras.

Ett bekymmer i dag är att den över 300 år gamla lagen om immunitet inte klargör vilka medlemmar av kungahuset som har immunitet. Hela familjen, eller bara vissa av dem.

– Lagen kommer från en tid när kungen var enväldig. Därför är det i dag upp till drottningen att bestämma vem som omfattas av den, säger Ditlev Tamm till BT.

Det betyder att medlemmar av kungahuset skulle kunna åtalas för brott – om drottningen gav klartecken till detta.

– Det är statsöverhuvudet som bestämmer, konstaterar Ditlev Tamm.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!