Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så var bunkerläkaren Martins hemliga liv

En person som arbetat på en av de fyra vårdcentralerna samtidigt som Martin Trenneborg beskriver honom som skicklig och väl omtyckt bland både kolleger och patienter.
I Skåne arbetade han som stafettläkare och tjänstgjorde på totalt fyra olika vårdcentraler: Vänhem i Hässleholm, Östermalm i Kristianstad samt på vårdcentralen i Vittsjö och Sösdala.
Foto: Jens Christian
Samtidigt som kvinnan hölls inlåst i den specialbyggda bunkern åkte läkaren Martin Trenneborg till sitt arbete precis som vanligt.
Foto: Jens Christian

Martin Trenneborg, 38, beskrevs av sina kolleger som en skicklig läkare och var omtyckt av både patienter och medarbetare.

Men i hemlighet planerade han under flera års tid hur han skulle föra bort en kvinna och hålla henne inlåst i sin specialbyggda bunker.

– Det är klart man blev förvånad, sa en vän till Kvällsposten efter att 38-åringen åtalats för människorov.

I internationell press har han kallats Sveriges Josef Fritzl.

Tidigare i veckan dömdes den 38-årige läkaren Martin Trenneborg till tio års fängelse för människorov av Stockholms tingsrätt.

Saken började rullas upp när Martin Trenneborg och den kidnappade kvinnan klev in på Norrmalms polisstation i Stockholm i september.

En vecka tidigare hade kvinnan blivit drogad och bortförd från sin bostad i centrala Stockholm. Martin Trenneborg hade sedan kört henne ner till sin gård i Skåne. Där höll han henne inspärrad i sin specialbyggda betongbunker – utan att ge kvinnan någon som helst chans att kommunicera med omvärlden.

Dagen efter kvinnan låstes in åkte Martin Trenneborg, precis som vanligt, till sitt arbete på vårdcentralen – utan att hans kolleger anade något.

Under sin tid i Skåne arbetade Martin Trenneborg som stafettläkare.

Genom åren har han arbetat på fyra olika vårdcentraler i norra Skåne: Vänhem i Hässleholm, Östermalm i Kristianstad samt på vårdcentralen i Vittsjö och Sösdala.

Kollegan: "Väl omtyckt"

En person, som jobbat på en av de fyra vårdcentralerna, beskriver honom som skicklig.

– Det lilla jag har hört har enbart varit positivt. Han verkade vara väl omtyckt av både patienter och kolleger, säger personen.

Birgitta Göteson, verksamhetschef för vårdcentralen i Sösdala, arbetade bara med Martin Trenneborg en vecka i somras. Men hon upplevde inte att han stack ut på något sätt.

– Han skötte de patienter han skulle och det fanns inget medicinskt avvikande.

Hur reagerade ni när nyheten kom?

– Det är väldigt tragiskt förstås och det klart det är olyckligt – inte minst för personen själv, säger hon.

Bilden bekräftas av både Marie Lindell, verksamhetschef för vårdcentralen Vänhem, och Pernilla Alriksson, verksamhetschef för vårdcentralen Östermalm i Kristianstad, där Martin Trenneborg arbetat. De beskriver honom som kompetent och säger att det aldrig kom några klagomål.

– Det är inte den läkaren vi känner. Han fungerade mycket väl. Vi är verkligen förvånade, sa Pernilla Alriksson till Norra Skåne i samband med att Martin Trenneborg åtalades.

Toppstudent och elitsoldat

Inte heller på bemanningsföretaget Dedicare – där Martin Trenneborg haft sina uppdrag kopplade till vårcentralerna i Skåne – finns det några klagomål.

– Vi har haft en bra relation och han har fungerat i sitt arbete. Utifrån den information vi fått från våra kunder finns det inga klagomål. I alla fall inte som kommit oss tillkänna, säger företagets vd Stig Engcrantz.

Stig Engcrantz säger också att Dedicare alltid gör noggranna bakgrundkontroller när de rekryterar personal.

– Vi kontrollerar alltid läkarlegitimation via IVO, tar referenser och gör djupintervjuer, säger han.

Utåt sett har Martin Trenneborgs också på många sätt haft det perfekta livet.

Han gick ut gymnasiet med toppbetyg, gjorde värnplikten som elitsoldat och blev fjälljägare. Därefter utbildade han sig till läkare på Karolinska institutet.

En av Martin Trenneborgs vänner, som han delar fritidsintressen med, har tidigare sagt till Kvällsposten att nyheten verkligen slog ner som en bomb.

– Han var en normal person, läkare. Smart. Jag vet inte, han verkade helt normal och jag tyckte inte att det var något konstigt med honom, säger vännen.

Hett temperament

En person i Martin Trenneborgs närhet beskriver honom som en person med ett hett temperament och som kunde höja rösten när han blev irriterad.

En annan vän, som Kristianstadsbladet har pratat med, beskriver Martin Trenneborg som superintelligent.

– Det har känts som att han är för vass, intellektuellt sett, för sitt eget bästa och att det kanske sätter spår i den sociala förmågan. Han har ett intellektuellt svar på allting och pratar inte känslomässigt, har vännen tidigare berättat för tidningen.

Vännen säger också till Kristianstadsbladet att deras relation framför allt kretsade kring det gemensamma fritidsintresset. Men att de kanske aldrig pratade riktigt på djupet.

– Han är hjälpsam, lite "socially awkward", trevlig. Det är ingen människa man tittar på och tänker att han kommer att låsa in och utnyttja en kvinna, säger vännen.

Tidslinje: Detta har hänt

September 2015

10 Läkaren och kvinnan, som tidigare är obekanta, har kontakt per telefon och träffas senare hemma hos kvinnan och har sex. Läkaren döljer sin riktiga identitet och säger att han är amerikan och pratar engelska.

11 Läkaren återvänder till gården, för att förbereda bortförandet, bland annat genom att preparera chockladdoppade jordgubbar och juice med sömnmedel.

Med falska registreringsplåtar på sin bil kör läkaren till Stockholm. Han bjuder kvinnan på champagne och chokladdoppade jordgubbar, kvinnan blir påverkad av narkosmedlen och förlorar medvetandet. Läkaren ska senare ha genomfört ett samlag med kvinnan som är medvetslös, och därefter tagit med henne till bilen med hjälp av en rullstol.

13 Under natten kör läkaren ner den medvetslösa kvinnan till Skåne. Under resan stänger läkaren av kvinnans mobiltelefon så den inte ska kunna spåras. Väl framme på gården blir kvinnan inlåst i den specialbyggda bunkern.

15 Den inlåsta kvinnan anmäls som försvunnen, tre dagar efter att hon förts bort.

16-17 Under natten är läkaren i bunkern tillsammans kvinnan och ligger i sängen tillsammans med henne.

17 Läkaren besöker kvinnans lägenhet i Stockholm, men då har polisen bytt låskolv till ytterdörren och läkaren inser att kvinnan är eftersökt.

18 Läkaren återvänder till gården. Därefter åker han med kvinnan till Stockholm, för att kvinnan ska hämta ut sina lägenhetsnycklar och berätta för polisen att hon är välbehållen. Läkaren ska ha varit beväpnad med pistol. Men när de kommer till Norrmalms polisstation i Stockholm blir polisen misstänktsam och läkaren grips.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!