Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så vann Malmö slaget om Eurovision 2013

Foto: Pelle T Nilsson

Festen är i full gång och hela stan är drabbad av schlageryra.

Men det var inte självklart att Eurovision Song Contest skulle hamna i Malmö.

- Det var svettigt in i det sista, berättar stadens turistdirektör Johan Hermansson.

Pr-värde värt en halv miljard

Malmö stad satsar 18,1 miljoner kronor och Region Skåne 7,7 miljoner på ESC. Kostnaden för SVT är 125 miljoner kronor.

Enligt en beräkning av Stockholms handelskammare blir den tillfälliga turistekonomiska effekten av evenemanget cirka 150 miljoner kronor. PR-värdet av ESC uppskattas till en halv miljard kronor.

Eurovision tros locka upp till 100 000 unika besökare till Malmö.

Det finns cirka 4 000 hotellrum i Malmö, men alla är inte bokade inför helgen.

Malmö arena har plats för 15 500 åskådare.

125 miljoner människor tros följa ESC på tv.

KAMPEN OM FINALEN - DAG FÖR DAG

27 maj 2012

Klockan 00.20 utropas Loreen med låten "Euphoria" som segrare i Eurovision Song Contest 2012 i Baku.

27 maj 2012

Mitt i glädjeyran konstateras att Globen är upptagen under perioden 3-19 maj i år på grund av VM i ishockey.

28 maj 2012

I Malmö överlägger kommunen, regionen och Malmö arena om staden ska söka arrangemanget. Svaret blir ja. Men fler städer anmäler sitt intresse. Stockholm lanserar nya Friends arena i Solna som alternativ, Göteborg Scandinavium.

20 juni 2012

Göteborg drar sig ur eftersom SVT kräver tillgång till Scandinavium redan i april - precis när hästtävlingen Gothenburg horse show pågår.

3 juli 2012

Karin Mårtensson från Malmö arena, Malmös turistdirektör Johan Hermansson och Per Palm från Event in Skåne åker till SVT-huset på Gärdet i Stockholm och drar sitt förslag för en rad tv-chefer.

7 juli 2012

Svaret från SVT kommer i form av ett färdigt kontraktsförslag. Johan Hermansson och Karin Mårtensson kallas till Percy Nilssons lyxvilla i Höllviken. Gruppen går igenom förslaget - och tackar sent på kvällen ja.

8 juli 2012

Klockan 10.00 skickar SVT ut ett pressmeddelande om att Malmö har utsetts till arrangör av Eurovision Song Contest 2013.

18 maj 2013

Finalen i årets schlager-EM inleds i Malmö arena.

Redan när Loreen tog emot hyllningarna på scenen i Baku i Azerbajdzjan den 27 maj 2012 låg Malmö i startgroparna.

- Loreen låg ju bra till hos vadslagningsfirmorna under hela våren, så det är klart att vi hade inlett en dialog med ansvariga för Malmö arena och konstaterat att här fanns en möjlighet, säger Johan Hermansson.

Veckan efter schlagerfinalen samlades en liten grupp utvalda från Malmö stad, Region Skåne och Malmö arena - bland dem arenans ägare, byggherren Percy Nilsson - för att lägga upp taktiken inför mötet med SVT.

När Johan Hermansson tillsammans med Karin Mårtensson, vd på arenan, och Per Malm från Event in Skåne reste till mötet med SVT i Stockholm den 3 juli var Göteborg redan ute ut bilden - Scandinavium var upptaget av Gothenburg horse show under delar av april.

Modern arena

Malmös enda egentliga konkurrent var Stockholm och den ännu inte färdigbyggda Friends arena. Globen skulle ju vara upptagen av hockey-VM.

Stockholm hade en delegation på 15 man hos SVT ute på Gärdet, medan Malmö nöjde sig med tre.

- Vi hade inga gömda ess i rockärmen, säger Johan Hermansson. I stället kom vi med vår starka infrastruktur och logistik, men framför allt kunde vi erbjuda en arena som är tillräckligt ny för att ha all modernitet och tillräckligt gammal för att vara ordentligt inkörd.

Malmö passade också väl in i SVT:s ambition att plocka ner ESC på jorden igen. De senaste åren har produktionerna sprängt alla gränser. I Baku förra året byggdes en helt ny arena och staden renoverades för flera miljarder kronor. Några länder har hoppat av tävlingen därför att de helt enkelt inte skulle ha råd att vinna.

Den trenden vill SVT bryta och har satt en absolut gräns på 125 miljoner kronor.

- Malmö är tillräckligt stort för att klara arrangemanget och tillräckligt litet för att det inte ska svämma över alla bräddar, säger Johan Hermansson.

Svaret från SVT kom i form av ett färdigt avtalsförslag. Tillsammans med Karin Mårtensson åkte Johan Hermansson ner till Percy Nilssons villa i Höllviken. De gick tillsammans igenom avtalet och skrev sent på kvällen under.

Dagen efter, den 8 juli, skickade SVT ut ett pressmeddelande att Malmö utsetts till arrangör av ESC, bland annat därför att staden med sina 166 olika nationaliteter representerar det som tävlingen egentligen handlar om. De goda kommunikationerna, med Kastrup bara några minuter bort, spelade också in.

För Percy Nilsson, som byggt Malmö arena, är evenemanget en dröm som går i uppfyllelse. Men han är egentligen inte särskilt förvånad över att det stora evenemanget hamnade i Malmö.

- Vi har ju haft ett mycket bra samarbete med SVT tidigare i samband med Melodifestivalens deltävlingar och de har varit väldigt nöjda, säger han. Och så drog vi inte på så mycket när det gäller ekonomin, utan lovade i stället en massa uppståndelse ute på stan - och det löftet har vi ju hållit.

- Friends arena är ett relativt oprövat kort och dessutom ville SVT inte göra det så stort utan hålla en lägre profil. Jag tror också att arrangemanget hade drunknat i huvudstaden Stockholm.

Percy Nilsson är övertygad om att Malmö och regionen kommer att tjäna på evenemanget.

- Alla som kommer hit nu när träden precis slagit ut och rapsen blommar tror att de kommit till himlen, skrattar han. De kommer att sprida budskapet när de kommer hem och det kommer att skapa framtida inkomster genom ökad turism.

- För arenans del hoppas jag att alla artistagenter nu uppmärksammar att Malmö klarar av stora evenemang och att de inte behöver åka till huvudstäderna. För vår del ser vi detta som marknadsföring, vi har inte tagit särskilt mycket betalt för att upplåta arenan.

Flera anledningar

En annan som haft ett finger med i spelet - om än mer indirekt - är kommunalrådet Ilmar Reepalu.

- Jag har haft tät kontakt med de inblandade, säger han. Särskilt när vi väntade på beskedet från SVT ringde vi varandra nästan varje timme. Det var väldigt nervöst ett tag.

Han tror det finns flera anledningar till att det blev Malmö.

- Rent konkret så har Malmö den bästa evenemangsarenan. Friends är för stor och oprövad. SVT ville ha en mer tät arena. Dessutom ville SVT ta tillbaka schlagerfestivalen till vad den var tänkt som en gång, något som förenar ett Europa som var splittrat efter ett krig. Och där passar Malmö in. Vi är en kosmopolitisk stad där olika grupper och människor är närvarande.

ESC är långt ifrån gratis för Malmö och skattebetalarna. Malmö stad bidrar med 18,1 miljoner kronor och Region Skåne skjuter till 7,7 miljoner,

- Det är väl investerade pengar, säger Ilmar Reepalu. Det är alla politiska partier överens om. Man räknar med att de turistekonomiska effekterna under evenemanget kommer att ge intäkter på runt 150 miljoner kronor.

Bevisligen gav handbolls-VM i Malmö 2011 intäkter på 144 miljoner kronor.

- Det är möjligt att vi kommer upp kring 150 miljoner i samband med ESC, men den största effekten ligger inte i maj 2013, utan i framtiden, säger turistdirektör Johan Hermansson. Möjligheten att nu lyfta Malmö bland människor vi normalt inte kan kommunicera med går inte att skatta tillräckligt högt.

- Det ska bli mycket spännande att om ett och ett halvt till två år mäta effekterna av det här. Men det är klart att det är oerhört viktigt för Malmö att visa världen att vi klarar av att hantera ett av världens största icke-idrottsliga evenemang.

Alla är dock inte helt nöjda ett par dagar före finalen.

- Hotellrummen är inte helt fullbokade, säger Per Jonsson, ordförande för Hotellgruppen i Malmö. Det har inte blivit riktigt det tryck som vi hoppades på.

- Det är en kombination av alltför uppskruvade förväntningar och att många hotell satt och höll på sina rum ganska länge och inte släppte in andra bokningar. Många har sagt nej till gäster som bara ville boka lördagsnatten, och nu sitter de med tomma rum.

"Positivt för oss"

Däremot tror Per Jonsson att hotellnäringen i Malmö kommer att tjäna på ESC i det långa loppet.

- Malmö hamnar på kartan, och det är positivt för oss.

Både Percy Nilsson och Ilmar Reepalu är på plats på arenan på lördag - och båda har samma favorit.

- Jag gillar Danmarks låt, säger Ilmar Reepalu.

- Jag hoppas Danmark vinner, säger Percy Nilsson. Då kan vi lägga det i Malmö arena nästa år också.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!